用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田乙部排位
樓主: MySon
go

沙田乙部排位 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-21 13:35
呢點我都認同,學生有歸屬感同成績上升,老師功不可沒。好快就到你小朋友㨂,你睇定都啱啦  
...
其實一路都睇緊,沿路睇住d學校既變化,整幅圖畫會清晰d,好多謝呢度d前輩既分享

洋蔥頭媽咪    發表於 17-4-21 13:41
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

yf03 發表於 17-4-21 14:03
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問林漢光 一人一樂器 係for 中一學生 還是中一至中六都要?
呢個我冇問同學仔媽咪唔清楚,只知佢小朋友原本只鍾意體育唔鍾意音樂,但為應付考試(學期未要考樂器),所以都要迫住要學。

Band 1生
1。培英
2。林裘謀
3。林漢光
4。郭得勝
5。鄭榮之
6。聖心

會好博嗎?學校建議7開始填Band2,會不會好浪費其他Band1校?

elbar  6 or 1  發表於 17-4-23 09:01
洋蔥頭媽咪  排位 ok  發表於 17-4-22 17:09

cherrie802 發表於 17-4-22 15:26
Band 1生
1。培英
2。林裘謀

沙田區好似有13-14間英中,而且學位足夠比區內Band 1 生,所以這13-14間應該可放在首14志願。除非是Band 1 尾,那就應該早點放中中。唔知咁諗啱唔啱?

MySon 發表於 17-4-22 15:34
沙田區好似有13-14間英中,而且學位足夠比區內Band 1 生,所以這13-14間應該可放在首14志願。除非是Band 1 ...

只要係Band 1,不論頭中尾,中中都可放在英中之後。但如若係邊沿人,放一、兩間B1無咁受歡迎的英中就要立即放中中,再保險D係第二志願就要放無咁受歡迎的中中,否則小朋友如果真係B2生,真係唔知派去邊。

沙田區好似有13-14間英中,而且學位足夠比區內Band 1 生,所以這13-14間應該可放在首14志願。除非是Band 1 ...

我都好似你錦諗,沙田Band 1 位多過B1生,我將所有B1 放先后放B2 ,但是老師Reject 我,話唔可以這樣擺,只可以最多擺5間B1 放頭,我唔係好明點解(emoji)

回覆 何花 的帖子

me too

咁可能佢真係Band one 尾或邊緣人啦!始終小學係沙田三寶之一,band幾都會受前人因素影響,自己幾努力都枉然

洋蔥頭媽咪  寶校選中學真的不能太進取  發表於 17-4-23 13:08

溫馨提示大家,今年升中學童有些少上升,而 ps1 係以雙數年計算,2017升中將會以14及去年16年同學成績去爭取banding 數目,而去年同學考成點學校只憑推算,所以有機會學校老師唔建議同學全放band1校先。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1517Sept_TC.pdf

沙田band1位足夠,係以沙田小學升中人數去計,但有幾多區外人因為沙田多band1位多而轉去報沙田band1中學,連教育局都預計唔到,所以理論上全放band1再放band2係可以,因為往年都ok,但幾時爆煲冇人知,而且排位穩陣,其實頭四五志願已經派到,早少少放band2只係以防萬一,以往聽聞乙六七抽到林漢光,咁乙七之後放band2都合理,反而冇聽過乙十幾抽到band1,放唔放其實冇乜分別,一係一早band1生派晒,一係唔夠位skip晒頭十幾志願,直到最後...

hapigpig  舊年有case乙十二派入聖羅撒  發表於 17-4-25 12:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-4-24 11:13
沙田band1位足夠,係以沙田小學升中人數去計,但有幾多區外人因為沙田多band1位多而轉去報沙田band1中學, ...
同意,沙田band 1英中多,你知、我知、全港家長都知,很多人會想辦法轉入沙田區抽,別忘記往年沙田區亦是重災區,競爭率相對其他區為大。
‹ 上一主題|下一主題