用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點改善計數粗心大意?
go

點改善計數粗心大意? [複製鏈接]

小四,有時係橫式轉直式計算時抄錯figure,有時係睇錯加變減、乘變加⋯⋯全部都係小錯處,即使覆卷時都睇唔到錯處,請問有冇實際方法幫佢減少呢d大意唔小心錯處?謝謝
   1    0    0    0

呢d 冇咩特別方法對付,唯有跌得多,學精 d。你所列的例子,我通通都錯到中四都仲繼續錯。

不過我記得以前我同學個媽媽為左令個女寫野留神,話如果份卷冇 careless mistake (純碎唔識做)就畀 $10,錯一個就扣 $1。佢又真係好小心咁,答啱晒所有題目,我阿媽本來想有樣學樣,但係因為我本身冇零用錢,亦都對錢無咁大興趣。

到中學去補習社果陣,個導師係中六果年做練習或者學校考試卷一個 careless 罰$10,罰左果d 錢係 DSE 後平均分,我因為好小心所以有進賬,冇罰過錢。

做題時不夠專注?

我都有同樣問題。我仔係中英數幾乎全部科都死在careless mistakes 上,中文字寫一半或漏一個字,英文經常串少一兩個Letter, 冇標點,數學同你講d一模一樣。實在忍無可忍,而家開始逢係careless mistakes 就罰抄10次

試下獎勵 和/或 罰計劃

回覆樓主:

我反而想jm教吓我,即使每次測考前,我都重複又重複提醒佢如何小心,留意邊D位,長氣到自己都頂唔順,但依然不斷地見到佢因careless mistakes 失分,我究竟點可以制止到自己唔鬧唔火唔down?我有時甚至覺得點溫都係白費心機!心情糟透

我的方法系,如果一張卷多過五分系因為大意失分,就要罰,暫停玩Lego

好有效

回覆樓主:

我女都係成日大意,有時又睇錯題,老師都寫手冊話大留心問題,真係講都講到我口爛!

pingu_k 發表於 17-3-8 20:46
我反而想jm教吓我,即使每次測考前,我都重複又重複提醒佢如何小心,留意邊D位,長氣到自己都頂唔順,但依 ...

Same here

引用:小四,有時係橫式轉直式計算時抄錯figure,

引用:我反而想jm教吓我,即使每次測考前,我都重

引用:小四,有時係橫式轉直式計算時抄錯figure,

‹ 上一主題|下一主題