用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成日欠功課....
樓主: hi_baby
go

成日欠功課....   [複製鏈接]

hi_baby 發表於 17-3-10 12:40
我個女正正係唔係第二日交嘅就唔記得交

呢樣問題好易解決啫。我仔升中就比左個日曆佢放響書枱,會遲交嘅功課、默書、測驗、要帶嘅嘢都會寫在日曆上要交功課的前一天,每天執書包/執功課時就睇下個月曆, so far 我仔暫沒有有帶漏嘅情況,不過而家佢已經懶唔會寫在日曆上,我就教佢可以好好利用手機嘅日曆做記錄,手機亦有提示功能。其實孩子剛剛升中可能未摸索到如何管理自己,家長可以提點下方法,待孩子習慣了,就能建立到自我管理嘅模式。只要佢肯做,其實一定有方法,問題在於孩子是否有責任心啫。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-10 12:58
呢樣問題好易解決啫。我仔升中就比左個日曆佢放響書枱,會遲交嘅功課、默書、測驗、要帶嘅嘢都會寫在日曆 ...

我仔寫家課冊時,將功課索性寫喺交嗰日,並會寫低收到功課日子。例如今天10/3老師話26/3要交剪報,佢就喺家課冊26/3嗰欄寫「10/3 - 剪報」。咁佢就日日揭往後兩三個星期嘅家課冊睇住來做,佢連默書、小測、各科幾時要指定帶乜都係咁mark,所以佢嗰本唔係家課冊,係「交貨冊」。

CPLA 發表於 17-3-10 19:53
我仔寫家課冊時,將功課索性寫喺交嗰日,並會寫低收到功課日子。例如今天10/3老師話26/3要交剪報,佢就喺 ...
做功課本來就是學生基本責任,最重要孩子自己都有責任心,各施各法,佢地自然會搵倒啱自己嘅方法 。

我女中一上學期都係經常欠功課,到學期尾俾老師扣左平時分,係佢讀書以來成績最差既一次之後,佢就開始交足功課

如果學生覺得交功課緊要,佢自然搵到方法令自己記得要交乜咩,如果根本冇心做,就算你搵籐條日日fit佢,佢都係唔會做,家長可以督促一時,唔可以督足成個讀書生涯。

如果你小朋友明知就快要記缺點都唔肯行動,唯有等佢自己撞板後領悟

洋蔥頭媽咪  做功課本來就係學生基本責任,要用錢去交換先做,我就唔多認同啦   發表於 3 天前

人哋個仔, 我緊係唔出色, 咪食花生囉。仲等佢成日話我個女點點唔得。

洋蔥頭媽咪  真係唔好出聲好過,有時好心未必有好報,食花生算啦  發表於 17-3-13 18:22

little_yolky 發表於 17-3-10 12:38
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢 ...

咁樣做,第日只会睇錢好大,一些好處都無

hi_baby 發表於 17-3-8 15:27
我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?
...

唉! 我個仔ㄧ樣, 成日欠功課, 上學期已比人扣過分, 而家下學期已經7次,好快記缺點~佢有eclass有班羣登手册添, 奈何吾上心至死

littlelamlam 發表於 17-3-13 15:10
唉! 我個仔ㄧ樣, 成日欠功課, 上學期已比人扣過分, 而家下學期已經7次,好快記缺點~佢有eclass有班羣登手册 ...

我諗只有你明白我!

hi_baby 發表於 17-3-13 15:12
我諗只有你明白我!

唉~我真係好明! 吾提佢吾做, 提佢又好似好煩, 佢有ADD, 夠膽堂課都吾做! 攪到英文UT有80分比平時分拉到吾合格!!!

我都吾想理佢, 但又怕佢會一沉不起, 好頭痛

回覆 hi_baby 的帖子

明白你的感受, 無奈又無助, 小兒case 跟你一樣, 我校還不幫助學生, 叫話呢樣是學生責任, 不是學校責任. 所以中1時都不知記過多少缺點了.

我個女都是中一生,昨晚就這,問女女點解既真的無時間抄抵,她說懶及無責仕心問題,我跟她說希望你保持住有讀書責仕的心態.

hi_baby 發表於 17-3-9 13:03
平時佢唔做功課就係響屋企meme momo 睇下小說、睇下漫畫、畫畫...,屋企唔會俾wifi佢用,我已經搵相熟家長影當日功課俾我,同時班主任話會督促佢寫好手冊先放學,學校冇eclass 睇功課提供

原因就係唔想做,懶,奇在佢唔怕後果。
我就唔贊成用錢做獎,考頭五名之類獎佢就合理。
做功課係基本責任,咁都要比錢?
其實應該要好好傾下,甚麼是責任。
靠用錢去吸引佢做本來是本份的事,長遠只有比佢不良價值觀。

我嗰個一樣

nintendo 發表於 17-3-21 11:36
原因就係唔想做,懶,奇在佢唔怕後果。
我就唔贊成用錢做獎,考頭五名之類獎佢就合理。
做功課係基本責任 ...

用錢吸引泥做事 以後同你講金 唔講責任心就斃

我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?
...

我仔終於因欠功課記左次缺點~唉! 以後好快再欠又再記多次了, 不過我要講既講晒, 罰既奬既斱做齊, e class又有提做功課, 連班羣都有影手册, 但佢吾上心無法子, 都中一生了, 唯有同佢講自己承擔後果了

littlelamlam 發表於 17-4-7 08:11
我仔終於因欠功課記左次缺點~唉! 以後好快再欠又再記多次了, 不過我要講既講晒, 罰既奬既斱做齊, e class ...

我明白你嘅心情,其實我哋做家長嘅角色真係好無奈,一直提點佢都冇任何幫助,唔明佢哋呢種小朋友嘅讀書心態係點嘅,以前我哋讀書寧願早啲返去抄功課都唔想欠功課,希望你仔仔今次記缺點後有警惕作用。
我呢家每晚都會提點阿囡要在群組睇吓有冇同學問聽日要交嘅功課,我都唔知道一直咁提佢對佢冇幫助,但我諗每個父母都唔會希望自己嘅仔女被記缺點,你依家仲有幾個月我希望最後兩次欠交唔會發生。

hi_baby 發表於 17-4-7 08:29
我明白你嘅心情,其實我哋做家長嘅角色真係好無奈,一直提點佢都冇任何幫助,唔明佢哋呢種小朋友嘅讀書心 ...

青春期既少年係難攪D, 提多次又嫌你煩, 吾提自己又過吾到~唉! 我仔有ADD, 專注力不足, 自我控制力弱, 有時我都好擔心佢犯錯, 但佢大個了, 做媽媽既只有比意見和支持, 其實我仔有少聰明記性佳, 可惜hea懶既性格拖累佢, 佢無補習考試靠我同佢温, 歷史通識我迫佢背, 可能有人覺得我怪獸, 但我仔係吾迫可能成績得個位數, 迫下有7~8字頭既人~唉! 我同佢講你要中三選理科就吾可以hea, 最多我push到就push

有時, 吾係個個小朋友一樣, 我細女就係自律又考得好既人~ 做亞媽的我已盡力, 以後聽吾聽都係靠佢自己

...

我女一樣
缺點已經有
幫佢check, 有時都欠,因為手冊寫唔齊,有心幫佢又覺得我中一管住曬

今年試升中二
成績差
無心機
之前數學成日欠(因為唔識)就俾佢補習,欠少左
英文差又唔識又欠,要面子,唔想人笑佢,唯有依家搵英文補底老師
但唔知邊個好~

http://photobucket.com/albums/c293/masakichong/[/img]

kawaiimasaki 發表於 17-8-27 20:30
我女一樣
缺點已經有
幫佢check, 有時都欠,因為手冊寫唔齊,有心幫佢又覺得我中一管住曬

我十分明白你嘅心情! 嚟梗我都女升中二,我都開心擔心欠功課問題,我女係冇責任心多囉!

hi_baby 發表於 17-3-9 11:47
傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好 ...

是否好多補習,興趣班?
‹ 上一主題|下一主題