用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

我果場前三名都冇padel

三個人頭果段都係彈跳音

原全 違反咗作曲家嘅原意

其中嗰個仲要 大感冒都可以畀佢入場

idd007 發表於 18-3-9 14:09
我果場前三名都冇padel

三個人頭果段都係彈跳音
我果場頭三名頭幾粒音都做得heavy的感覺,評判話彈跳一定系錯,全場得幾個人做到heavy感覺,我孩子的評語有讚佢呢樣做得好

idd007 發表於 18-3-9 13:53
火炭嗰場係bartok

Bartok係近代作曲家,

老師都系甘教

回覆 LeeCC 的帖子

你果位 評判 係正解
再詳細啲的話

要考慮埋佢係匈牙利舞曲

Stamping dance

即係 揼地 嘅意思

所以應該係heavy

但係我果場前三名都完全唔係咁樣彈

idd007 發表於 18-3-9 14:45

你果位 評判 係正解

系呀,評判有講要做到匈牙利舞曲的style

idd007 發表於 18-3-9 14:45

你果位 評判 係正解
我果場評判都有講呢樣野.

0甘睇你果場真係好唔正路...真係唔好彩

我前年都遇上非常評判, 真係好無奈.

idd007 發表於 18-3-9 13:53
火炭嗰場係bartok

Bartok係近代作曲家,

右邊的踏板叫「延音踏板」,用來延長琴弦震動的時間,其實就是用槓桿將原本緊貼在琴弦上的一層毛氈支開,從而延長了琴弦震動的時間。這個踏板是最最常用的,也是鋼琴演奏中最最重要的潤色器這個踏板有個最重要的技巧,叫做「切分踏板」,就是說,每一小節的重拍時,首先把音符彈下去,在此音發聲的瞬間,再很快的換踏板,並在手指抬起前,把踏板換好。 所以,這種不在重拍時換,而比重拍稍晚一點的(類似切分音)換踏板的方法就叫做「切分踏板」,這是延音踏板技術中的原點,一切和延音有關的技術都是從「切分踏板」中化出來的。

idd007    發表於 18-3-9 20:03

回覆 lovecupid 的帖子

去年個垃圾評判唔單只講個pedal,仲有速度!明明譜寫160,仔就彈160,竟話我個小朋友彈得慢!贏嗰位彈到220,仲要luck晒!!

munce 發表於 18-3-10 22:58
回覆 lovecupid 的帖子

去年個垃圾評判唔單只講個pedal,仲有速度!明明譜寫160,仔就彈160,竟話我個小朋 ...
[url=]​[/url]希望你個仔係咁樣嘅家庭環境底下成長,仍能培養出良好品格

其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality...始終好多時得一個評判,重要一連聽幾十個彈同一隻歌,聽到麻木,好聼可能果一刻無專心聽聽唔出;所以只好調節心態,當校際係比小朋友表演交流的機會,做到晒老師教嘅,便是成功的演出,因爲其他的也控制不了⋯⋯
至於音樂的演奏方法,老師的功力真的很重要,樂譜上沒有寫的,要靠老師對音樂作曲家年代+作曲家+作曲家作曲時心景+音樂Style+音樂的flow,自己再去interprete加上大细聲快慢情感等,再勁d老師會因應學生的長處和短處在樂章某處加或改變演奏方式另其大展所長或不要自暴其短;好多時樂譜乜都唔寫唔通乜都唔做咩⋯⋯

不過就算樂譜上寫下指示也不一定全對,要睇樂譜的version,因為以前d 曲目like those from baroque,early classical係沒有明確指示㗎,有時得一個字喺beginning咋,我地現代d譜d instuction係後人加落去,未必一定反映作曲家原意, well renowned versions of musical scores are considered most close to what the composer had intended...所以最後又係睇老師功力,睇埋個flow of music,去點樣加加減減改改再interprete音樂出黎

我成日同囡講,音樂係一種語言,係用黎deliver message、情感,讓人get到你deliver的message便成功了,所以無話對錯⋯⋯所以希望大家在學音樂的路上都走對了路,努力加油!

AAmother    發表於 18-3-16 08:38
四隻貓    發表於 18-3-13 09:32
LeeCC    發表於 18-3-11 10:29

lovecupid 發表於 18-3-9 14:56
右邊的踏板叫「延音踏板」,用來延長琴弦震動的時間,其實就是用槓桿將原本緊貼在琴弦上的一層毛氈支開, ...

謝謝你詳細的解釋,可惜我對鋼琴一竅不通,所以唔系明

....樂譜上的tempo..指示..腳踏使用...全都是建議啊。
只有音符和音符節奏才是可肯定要做足的....雖然有時可能都有錯...
都是一句...鋼琴老師水準和學術夠強...就會識教

lovecupid 發表於 18-3-11 18:22
....樂譜上的tempo..指示..腳踏使用...全都是建議啊。
只有音符和音符節奏才是可肯定要做足的....雖然有時 ...

老師識教,都要小朋友受教,聽教,肯練

我小朋友次次比賽的評語,話做得唔好的地方,都係俾老師堂堂鬧都唔肯改的地方

請問有冇參加火炭果場既家長可以發表下?

stinkyrabbit111 發表於 18-3-11 08:02
其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality.. ...

講得非常好!!

stinkyrabbit111 發表於 18-3-11 08:02
其實品評音樂,同食嘢一樣,好多個人喜好成份,有d著重Technique,有d著重Follow rules,有d著重Musicality.. ...

非常認同,家長實在無需要對個名次得分睇重....音樂係一種口味

回覆樓主

今年有個評判俾50幾分,完完整整都俾呢啲分,好挫敗小朋友信心

Jasminema2012 發表於 18-3-14 21:00
今年有個評判俾50幾分,完完整整都俾呢啲分,好挫敗小朋友信心
係唔係女評審?

Grandmamama 發表於 18-3-14 22:26
係唔係女評審?

男,好似係南非人

Jasminema2012 發表於 18-3-14 23:32
男,好似係南非人

北角區?金髮四眼不停撥秀髮評判?
‹ 上一主題|下一主題