用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

天神真心請教

已經爬了不少有關天神的討論, 一般而言天神是一間好谷的學校. 有些家長甚至會辭工全天候跟進小朋友的學業, 但亦看見有家長說並不是如外間所講那麼恐怖. 小女有幸被天神取錄了, 但我們是雙職家長, 不可以全天候跟進她的學業. 而她現時讀的是一間超級happy school, 教得淺又少功課.. 怕她入讀天神後讀得會好吃力, 會跟唔上. 到現在為止仍然心情忐忑, 唔知我地大人幫個女是否選擇了一條適合她的路.

希望現學生家長再可以分享一下你們女兒讀天神的經驗和感受, 使我地準家長個心可以定D.

另以下亦有幾條問題想問一下現學生家長:

• 小一入學前會考分班試, 這是否以成績來分班? 分了班後各班的教學會有什麼分別?

• 小一入學前, 需要參加附近專為天神而辨的小一學預備班嗎?如需要,可否推介?

• 你們的女兒讀得開心嗎?

謝謝!

5    0    0    0

有冇睇過呢度,唔多大集合。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=408&page=1

回覆 se6b03 的帖子

出post之前已看了.

請問你是不是自行階段以20分抽的?

E.V.I  20分都可以抽到 ?  發表於 17-3-30 15:19

吃力就緊㗎啦!唔係諗住會捨命陪君子先㨂嘅咩!

hkpapa852  好一句: 捨命陪君子   發表於 17-3-24 19:43

Happy kindergarten 唔緊要, 你有冇培養佢的閱讀習慣? 有閱讀習慣的根底應該唔會跟唔到.

回覆樓主:

揀咗先嚟驚,唔係唸過個女同自己頂唔頂得住先揀架咩,聽朋友講啱啱先有個派完上學期成績表就轉咗校。

家長的feedback,讀得到咪覺得好,跟唔到又找不到support 咪覺得谷。機會是留給有準備的人,樓主肯問是好的開始

想問下,香港既一條龍中小學,通常係一對一。但好似St.Mary呢類一對二,一間中學同時跟St.Mary及天神接龍既龍校多唔多?

請教各天神家長,入小一前需報讀小一預備班嗎?

Spn和Spk

sissysze 發表於 17-3-25 10:18
揀咗先嚟驚,唔係唸過個女同自己頂唔頂得住先揀架咩,聽朋友講啱啱先有個派完上學期成績表就轉咗校。
...

請問轉校的是幾年級?

Jane1983 發表於 17-3-25 12:28

Spn和Spk

仲要唔係完全一條龍

版主, 你本人是否舊生?
我係天神舊生, 小朋友亦於今天自行階段入了天神, 同聖瑪利接軌, 天神課程絕對唔易handle, 讀得辛苦與否, 在乎家長態度, 以前我本人父母要求我90分以上, 我當然讀得吃力, 但眼見當年同學仔們, 考第一&考包尾的, 現在工作生活等也分別不大, 無穿無爛, 領悟到成績不是一切, 大家輕輕鬆鬆, 俾多d支持小朋友&自己, 支持唔住咪轉校, take it easy

chinglong231    發表於 17-3-28 11:35
mayyylai  Agreed.  發表於 17-3-27 10:19

valentinored 發表於 17-3-25 15:54
版主, 你本人是否舊生?
我係天神舊生, 小朋友亦於今天自行階段入了天神, 同聖瑪利接軌, 天神課程絕對唔易h ...

Well said

sissysze 發表於 17-3-25 10:18

二年級果個係下學期測驗前一日走人,好似去左宣字頭得七年命的小學。

聽聞佢地祟尚「愉快學習」,考試前仲周圍去玩。。。呢個就係一個錯配的例子。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

04202011 發表於 17-3-25 11:38
請教各天神家長,入小一前需報讀小一預備班嗎?

小女是讀緊有學券既Happy School的, 一直沒有上任何校外既academic補習班, 知道入了天神後, 亦沒有打算上任何預備班, 我地既心態係吾想一下了嚇怕佢, 只慢慢比佢知小一同幼稚園係有分別, 爸媽也經歷過, 淡淡然, 小事一樁, 其實小女也是近排先知自己小學叫天神

放心吧, 漫漫長路, 唔擔心得太多

MrBeast  祝君好運  發表於 17-3-25 21:06

04202011 發表於 17-3-23 15:22
天神 – 真心請教
已經爬了不少有關天神的討論, 一般而言天神是一間好谷的學校. 有些家長甚至會辭工全天候 ...

就你所說,我會有幾個唔太辛苦建議(最min):大小肌訓練 (非抄寫)
伴讀中英文書
每天寫日記(當默書)

valentinored 發表於 17-3-25 20:38
小女是讀緊有學券既Happy School的, 一直沒有上任何校外既academic補習班, 知道入了天神後, 亦沒有打算上 ...

唔想一下子嚇怕佢?有一個old girl小一第一次派成績表,滿堂紅,唔知會唔會一下子嚇親呢?

valentinored 發表於 17-3-25 20:38
小女是讀緊有學券既Happy School的, 一直沒有上任何校外既academic補習班, 知道入了天神後, 亦沒有打算上 ...

「一直沒有上任何校外既academic補習班, 知道入了天神後, 亦沒有打算上任何預備班, 我地既心態係吾想一下了嚇怕佢」

以上全部冇問題。但你自己嚮屋企有冇補底?如果冇,我只可以學楼上話齋:祝君好運
‹ 上一主題|下一主題