用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教第一次買學生票
go

請教第一次買學生票 [複製鏈接]

小女York讀Y9,去Manchester係咪直航最好?如要倫敦轉機容易嗎?因第一次去擔心佢唔識。

第一次出國學生票係咪最好的選擇?

4    0    0    0

fooky-hk 發表於 17-3-27 08:42
小女York讀Y9,去Manchester係咪直航最好?如要倫敦轉機容易嗎?因第一次去擔心佢唔識。

第一次出國學生票 ...

如果可以轉機的話,可以揀阿聯酋,阿大都係鍾意坐佢去Manchester,用A380大機,學生票約$9000左右,杜拜轉機,每程約7.5小時,買票後可立即揀機位,寄倉行李可帶45kg。

我仔都係YORK, 唔係成日有直航機, 亦未試過係倫敦轉機. 第一次買QATAR係多哈轉機, 第二次買EMIRATE係DUBAI轉機, 兩次都冇問題.
另外, 由MANCHESTSER機場行十幾分鐘就可以搭到火車去YORK, 所以唔會揀LEEDS BRADFORD機場, 雖然好似近啲, 但係由機場再搭車/火車要轉巴士, 好複雜. 除非落機搭的士或許有人接.

阿仔九月都係飛Manchester, 而家考慮緊Luthansa & Finnair, Luthansa 聖誕節倒頭來回GBP780, 算平嗎?  有無小朋友坐呢兩家航空公司?

回覆:happybibi 的帖子

你地係經旅行社買定官網定飛?

我讀 Birmingham,都係用 Emirates 杜拜轉機,機場樓下即刻有火車站,Manchester 同樣樓下有火車站。我都鍾意 Emirates,中途有得落地走。我搭過 A380 同 B777 ,同樣舒服,有得叉電(有 USB 同埋座頭),可以放心用電話同 laptop。(當然我唔建議用 laptop,因為地方有限)

轉機其實唔麻煩,跟指示牌去就得,同羅湖、深圳過關咁,一樣好容易,Y9 學生一定可以做到。不過唯一注意係最好將 laptop、電話、手錶 呢 d 擺埋一袋,杜拜過關要將呢 d 同其他手提行李分開過 x ray。等轉機都冇悶,機場有 wifi,可以畀人煲劇、Skype、上 Youtube 燒時間

如果可以的話,上網睇定當日 Manchester 去 York 嘅 train schedule。你可以買定車飛,便宜好多,都包你有位坐,但係怕 delay (雖然我咁多次飛都係有早冇遲,但係等過關同埋攞行李可以等好耐,如果 touch wood 有咩 baggage delay 就慘,上次係香港機場我等左 2 個鐘都未有我行李

我個女今年9月都係去York讀Y9, 煩緊買直航或是轉機,因每次放完假,都係星期日回校,CX那天又無機,如星期六回程,又要去監護人到住一晚,轉機又驚佢識唔識,話哂第一次出國

回覆:mkklau 的帖子

Y9 係咪唔可以自己坐火車,要監護人接機?Manchester坐車去York的 Queen Margaret要幾耐?

回覆 fooky-hk 的帖子

我個女都係讀QM呀,無諗過比佢搭火車去YORK,因去到YORK要轉巴士去學校

機場去YORK要2個鐘左右,但唔清楚可否自行搭火車

回覆:mkklau 的帖子

唔搭火車係咪要監護人接?

回覆:fooky-hk 的帖子

我睇過阿聯酋d時間,轉機的三小時係零晨4:30,一個13歲女仔驚唔驚

太好啦, fooky-hk & mkklau你地同校, 可以約埋一齊搭飛機去開學啦. 有陪咩都唔洗驚

轉機唔麻煩架,好方便,同埋 mkklau 都係讀呢間,可以約好一齊去。兩個人一定安全得多。
係杜拜轉機只要識睇/聽簡單英文指示,跟住電子牌去就得,我見到有唔少中國/香港學生轉機,佢地通常都係去  Birmingham/Manchester,機場多工作人員,如果有咩唔識都可以即刻搵到幫手。唯獨要注意就係杜拜機場好大好靚,勁過澳門 d 賭場酒店,好多嘢睇,所以一定要記住搵左登機閘先好四周行、搵廁所(閘口通常都有廁所)。凌晨 3、4 點 ok 冇咩野,如果真係有少少唔放心,女女係杜拜機場等上機果陣就用 whatsapp voice call 傾陣計,安撫下雙方情緒。我阿媽成日覺得我係條失魂魚,所以一定去到杜拜 whatsapp 佢。

我覺得轉機總好過係英國搭車、轉巴士。Machester Airport 火車站去 York Rail Station 搭 Transpennine Express,快就 1小時 30- 45,慢 d 就 2 小時 至 2 個半鐘。監護人可以係 York Station 等嗎?因為 York Rail Station 離 Queen Margaret 都需要搭兩程巴士,大約需要個半鐘。

fooky-hk 發表於 17-3-27 18:50
Y9 係咪唔可以自己坐火車,要監護人接機?Manchester坐車去York的 Queen Margaret要幾耐?

...

我囡囡都是讀QM, 佢今次Easter自己坐CX同Year 10姐姐返來!

見到大家轉機經驗,又了解多D,謝謝分享。

回覆 HICHOWMUM 的帖子

好開心又得知有同學讀緊QM想問你阿女係搭直航嗎? 如係,回程係星期六,可以番學校嗎? 因學校時間表星期日回校。
你囡囡讀咗大半年,有無咩野改變? D同學老師易相處嗎? 假期係集合班同學一齊出機場嗎? 唔好介意我多野問

mkklau 發表於 17-3-28 10:51
回覆 HICHOWMUM 的帖子

好開心又得知有同學讀緊QM想問你阿女係搭直航嗎? 如係,回程係星期六,可 ...

我囡囡坐直航CX,學校一定要星期曰返去,不可以星期六,直航到曼城機場是英國時間星期六,所以一定要監護人去接她。阿囡讀得好開心,同學老師相處亦幾好。另外放假返香港老師會安排同機坐Taxi去機場,我囡今次係第一次自己返香港check in, 好彩有其他同學一齊陪她。

引用:Quote:fooky-hk+發表於+17-3-27+18:50+ Y9+

原帖由 HICHOWMUM 於 17-03-28 發表
我囡囡都是讀QM, 佢今次Easter自己坐CX同Year 10姐姐返來!
我想問吓QM在電腦上公佈的term day會準確嗎? 會唔會變?

fooky-hk 發表於 17-3-28 16:39
我想問吓QM在電腦上公佈的term day會準確嗎? 會唔會變?

好似9月有些不同
‹ 上一主題|下一主題