用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代友问:中西区B1女選校
樓主: kkhon
go

代友问:中西区B1女選校 [複製鏈接]

回覆 CheungAA 的帖子

她不是追求"名",其实她覺得直屬的"名"也不比英华差,只是地点在南区實在远。

CheungAA  當然明白佢的情況  發表於 17-4-9 11:34

kkhon 發表於 17-4-9 11:06

她不是追求"名",其实她覺得直屬的"名"也不比英华差,只是地点在南区實在远。 ...

st clare 中學?

kkhon  No  發表於 17-4-9 12:25

回覆 kkhon 的帖子

聖心中學自行會收大量兩間小學學生, 即使自行開放了, 還是會收好多兩間小學學生.
點解會知? 每年睇中學部收幾多兩間小學就估到大約, 中學部估大約有4班至5班人數是兩間小學上的, 遠超保留位, 咁咪估佢自行收好多自已人.  亦會有收band 2生.

聖心女基本上如唔去直資神校, 唔取保留位, 去選其他官津, 其實十個有九個都係想去英華。(個人觀點,聖心和聖提差不多,聖心人非特別多人選聖提, 去聖提不如回聖心,起碼識多自己人,而極極少聽到有人唔讀聖心中學去讀St. Clare.)  

所以個局基本上就只係聖心 對 英華。

有識家長做法: 基本上, band 1生聖心一定收。 如女兒Band 1生頭就自行就兩間去摶盡, 大抽獎就乙一聖心回歸; band 1邊沿(邊沿其實讀英華都幾辛苦,入到未必係好事) 就自行摶一間, 另一間聖心, 乙一聖心;

如非英華不可, 唔摶後悔,就all in, 全部唔選聖心,因為最大機會入英華就是大抽獎! 但入唔到後果十分嚴重。所以要好小心評估風險及要有後備計劃。

kkhon  明白,好清楚  發表於 17-4-9 14:39

樓主請問知唔知他區有咩學校比中西區揀!

回覆 happy105 的帖子

B1有大坑真光、庇利罗士同鄧肇堅,其他吾清楚。

若然他区学校中簽,返放学路程和时间也要考慮。例如中西区去坑真,都吾容易。

她问了師姐意见,釋除了疑虑,決定直升番。谢谢!

CheungAA    發表於 17-4-10 10:49

kkhon 發表於 17-4-9 23:57

她问了師姐意见,釋除了疑虑,決定直升番。谢谢!

可唔可以分析下!好似SHCC既優點!年年大部分都直上,但照睇數字真係博得過!咁多人唔去博一定有原因!我仲15 16緊!

CheungAA  好多人这个心態,最後血流成河,因太多吾知的因素,样样靠估  發表於 17-4-10 11:02

我真系幇朋友问,我的是仔亦不是這区。不好意思,详细情况我不太清楚。你女现P5,可以请教P6的家长跟他们keep contact 。学校升中透明度低,要问就快,P6畢左業就乜都吾知。

個人觉得去Open Day 睇吓,如可以跟老师,校長,讀緊的学生倾吓,一所学校,有人读得好,有人读得吾好,吾係個個细路受同一套,你先最清楚自己细路的性格,自己做配对。啱读与否,父母最请楚。遊戏中切忌做"盲头烏蠅"或有勇無謀,不然,必是輸家!

kkhon  Agree 書係孩子讀,帶佢地去親身感受同了解好重要!  發表於 17-4-10 11:20

happy105 發表於 17-4-10 08:13
可唔可以分析下!好似SHCC既優點!年年大部分都直上,但照睇數字真係博得過!咁多人唔去博一定有原因!我 ...

乙一咁多保留位都叫博?

不如講吓邊D同學乙一唔揀先啦。

w_y  佢係咪指博YW 呀?  發表於 17-4-10 14:21

kkhon 發表於 17-4-10 09:44

我真系幇朋友问,我的是仔亦不是這区。不好意思,详细情况我不太清楚。你女现P5,可 ...

朋友女是SHPS津贴?

kkhon  Yes  發表於 17-4-10 12:02

其實聖嘉勒書院既成績, 始乎又係一直被人低估.....

聖嘉勒書院過去4年DSE成績(主科)

畢業年度

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

主科5+率

主科4+率

2012-2013

14.2%/32.5%/24.2%/24.2%

51.7%/90.8%/67.5%/80%

2013-2014

?/28.4%

?/70.1%

48.4%/84.4%/60.2%/82.8%

2014-2015

校務報告資料和2013-2014年一樣(應該是出錯了)

2015-2016

55.6%/76.2%/69%/85.7%

另外, 多人修讀既主科, 除Chem一科外, 其餘4+比例都有70%+, 其餘約在4X%-5X%, 整體其實至少有B1B水平

CheungAA  因YW 牌匾發光囉  發表於 17-4-10 17:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友聖嘉勒級頭, 可惜考了幾間也不收, 可能學校比較低調.

其實聖心和聖嘉勒都不是多人熱門選擇, 主要問題是地點比較隔涉.一般學生有課外活動時,都會放6-7點,

考吾考到並吾係只睇成绩,成绩只係一張入場卷。现今学校好多考課外知識,个人对答技巧,用詞又是一个问题,对答中所显示的个人性格又是另一个问题。

55104035 發表於 17-4-10 17:44

其實聖心和聖嘉勒都不是多人熱門選擇, 主要問題 ...

你意思是聖嘉勒小學考級頭,但自行唔收?
Thx thx

55104035 發表於 17-4-10 17:44

其實聖心和聖嘉勒都不是多人熱門選擇, 主要問題 ...

考唔考到中學係有其他因素...SC成績好OK喎
我都有朋友係SC級頭...主攻心儀中學...難度唔大下自行入
SC有公佈升中去向...好好吖...只係中學係摩星嶺 ~~~

回覆樓主:

英華個list,我當日數過是756名同學。全in,所以我估計有一部分係B2生,想偷雞。如果500位B1生,即係10選1?

LingChiBaBa 發表於 17-4-10 11:46
朋友女是SHPS津贴?

係呀,我想博其他學校,好似他區果啲,但現階段我又未知邊啲學校比中西區同埋比幾多位。

LingChiBaBa  睇返我女嗰2年同今年,基本上學校無乜變,啱你女嘅都係得坑真同BPS。  發表於 17-4-11 22:25

回覆 mykate 的帖子

聖嘉勒級頭考自行其他學校不收, 可能係好多因素而定.

其實好多名校級頭直資都未必收, 大部分等大抽獎, 名校直資好少收頭3, 因為成績好的本身大把.

‹ 上一主題|下一主題