用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做閱讀理解, 找詞語部份, 有什麼技巧?
go

做閱讀理解, 找詞語部份, 有什麼技巧? [複製鏈接]

女兒小五, 剛派了考卷, 發覺做閱讀理解找詞語部份比較弱, 想問是不是有技巧?
   12    0    0    0

直接感覺係認識既字/詞語太少

基本上要係填充句子內,馮上文下理去估要填什麼意思的詞語,然後再在文章中找意思接近的詞彙。語感好,就會好快搵到,唔知咁算唔算技巧?

應該都係認識嘅字太少。

雖然我唔鼓勵學習靠技巧取勝,不過如果有幫助的話,知道下都無妨。

我同學生補習英文果陣,填詞語果 part 我會先教佢分名詞、動詞、形容詞、副詞。先搵出搵詞語係搵邊類,呢個句子唔見左邊一個「詞」。英文就有 -s, -es, -ed, -ing, -ly, -ful 呢 d 去分辨,中文雖然冇咁多「詞素」(即係後面加字母),但係同樣都有樣睇,例如名詞後面大部份係動詞,形容詞好多都有「的」係後面,副詞就「地」係後面。如果做卷速度唔慢的話,可以用唔同顏色螢光筆圈出有機會係答案嘅詞語,然後一個一個 trial & error,試到啱感覺為止。

不過呢 d 取巧方法唔係次次都成功,尤其老師鍾意設陷阱。

1998Ruby1998 發表於 17-4-10 22:16
應該都係認識嘅字太少。

雖然我唔鼓勵學習靠技巧取勝,不過如果有幫助的話,知道下都無妨。

–路睇一路highlight出比軟艱深既形容詞/副詞(90%屬此類),和非常深既動詞(好少考),名詞不大會考,找詞語先找已highlight的部份,好過喺個大海到揾,慳好多時間。不過講到尾,睇多啲書,語感好啲係好有幫助。

可看小朋友是完全沒有填, 或是填錯。
完全沒填, 就可能是不明白文章說什麼, 咁就要加強閱讀理解。
如果是填錯, 可能要專注技巧方面。
‹ 上一主題|下一主題