用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

我仔讀培正小學,昨日學校家長會通知我仔係band3頭學生,想請問學校公布之排位是否即是教統局既排位?因為我知我仔小學係band1, 而我仔名次係band3前,只欠6名就係band2, 咁其實我仔會經教統局微調升番band2, 還是繼續係band3生?求各家長解答,已經擔心到喊!
   5    0    0    0

Omerkion 發表於 17-4-11 09:24
我仔讀培正小學,昨日學校家長會通知我仔係band3頭學生,想請問學校公布之排位是否即是教統局既排位?因為 ...
"小學係band1" -------> 小學是沒有Banding 分。每小學會按呈分試分Banding,未必是三分一分法。

呈三考了沒有?如是,大局已定。老師的通知大致上應該正確。

2jkidsfather 發表於 17-4-11 09:41
"小學係band1" -------> 小學是沒有Banding 分。每小學會按呈分試分Banding,未必是三分一分法。

呈三考了 ...

多謝回覆呀,我仔今次呈分係band3,好灰

微調後是升是降, 無人答到你, 太多外在因素影響. 其實B2或B3生, 最好在自行階段了段. 如在自行階段太進取, 甲部乙部都要比別人更慬慎, 不要硬闖B1校, 入到, 讀吾上, 喊多六年!

CheungAA 發表於 17-4-11 09:50
微調後是升是降, 無人答到你, 太多外在因素影響. 其實B2或B3生, 最好在自行階段了段. 如在自行階段太進取,  ...

知道,我會選擇B2收多生既中學,同埋靠劍擊扣一啲有劍隊既直資中學

elbar  培正   發表於 17-4-11 10:35

我仔讀培正小學,昨日學校家長會通知我仔係band3頭學生,想請問學校公布之排位是否即是教統局既排位?因為 ...
建議:
1)找老師問過往數年你仔名次(+/- 5名次)的舊生派了去邊,作為參考。
2)乙一試填 一所 Band 2校 。

2jkidsfather 發表於 17-4-11 09:53
建議:
1)找老師問過往數年你仔名次(+/- 5名次)的舊生派了去邊,作為參考。
2)乙一試填 一所 Band 2校  ...

樓主囝囝係讀培正呀,自行全收小學部既中學,校外人唔易瞭解,甚或組別係依往績或自評。可能,係睇番排名順序升中學部,我估,要問番老師直升機會率好D ~~~

mcl203 發表於 17-4-11 10:00
樓主囝囝係讀培正呀,自行全收小學部既中學,校外人唔易瞭解,甚或組別係依往績或自評。可能,係睇番排名 ...
Yes.
那要看樓主是否想升培中了。

2jkidsfather 發表於 17-4-11 10:11
Yes.

因為當年我小朋友讀既直小,學校公佈係各組別除9,而B3頭生仍大機會直升,B3中以後仲可以派入同區B1中學。所以,都係問番老師機會率較佳,直小組別未必係問題。

2jkidsfather 發表於 17-4-11 10:11
Yes.

好想呀

2jkidsfather  Ask teacher and try!
Good luck!  發表於 17-4-11 10:35

你係培正小, 情況同其他小學唔一樣, 老師俾既banding應該係好準確。

因為, 雖然一般小學banding靠估算, 但因為培正好特別, 收返極大量培小學生, 學生banding教育局唔會俾小學, 但中學會知道, 中學無理由唔過料俾小學部, 所以, 培正小學老師應該掌握學生banding數據好準確, 唔係靠估。大抽獎你都係主力揀B2尾甚至B3頭, 最多叩門試下叩返培正, 因為我知道培正叩門都係只收培小學生。

2jkidsfather  KL3 專家來了   發表於 17-4-11 11:42

貴公子應該排 245~246吧.....
今年是雙數年,banding再執位,246可能已是B2了....

因為知道今年培小外闖生成績超好,很多很多入到神校,所以估算今年培小的全港次第排名微調應比上次高...老師手中應是舊數據...

舊年有女同學入唔到培中,叩門入培道。所以我覺得揀b2頭,抽唔中叩門都大機會。

小鹿揀學校 發表於 17-4-11 12:03
貴公子應該排 245~246吧.....
今年是雙數年,banding再執位,246可能已是B2了....
就算上年Pre-S1成績好咗, Banding比例唔一定會加, 呢點要小心留意.

因為"好"呢樣嘢係要相對, 如果你成績提升咗, 但全港平均既成績提升百份比高過你提升既百份比, 即係其實成績係相對全港嚟講係差咗, Banding比例可能會跌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-11 14:42
就算上年Pre-S1成績好咗, Banding比例唔一定會加, 呢點要小心留意.

因為"好"呢樣嘢係要相對, 如果你成績提 ...
我想樓主講的好,已經指相對全港的好。
培中會儘量收返自己小學同學。請問之前學校有優才計劃,自行階段邀請有特異功能的小學同學參加,有參加嗎?今年排前面的同學可能多咗外闖,相對升培正的位會多過舊年。因為舊年聽聞少人走。

little_yolky 發表於 17-4-11 11:30
你係培正小, 情況同其他小學唔一樣, 老師俾既banding應該係好準確。

因為, 雖然一般小學banding靠估算, 但 ...

收到,麻煩哂

b3410 發表於 17-4-11 17:07
我想樓主講的好,已經指相對全港的好。
培中會儘量收返自己小學同學。請問之前學校有優才計劃,自行階段邀 ...

有參加特異功能呀,但要等放榜日先知收唔收

little_yolky  God bless you and your kid !  發表於 17-4-12 10:54

Omerkion 發表於 17-4-12 10:28
有參加特異功能呀,但要等放榜日先知收唔收
聽樓上#12咁講, 你只差6名就B2, 因為今年會用2016 pre-s1新數據, 學校暫時係無新數據, 而你差咁少, 又有咁多培小同學仔考到神校, 可能除咗佢哋好神之外, 舊年個pre-s1好咗, 咁希望可以拉高小小個百份比, 如果拉得入B2, 就可以靠運氣抽直屬位了, 唯有一試乙一搏一搏, 反正如果你搏唔到, either係B3生或no.唔靚B2生, 咁抽B2頭學校都有D危, 你再問下學校老師搏唔搏得過, 但你乙二、乙三、乙四就要揀得慎重D了。

不過, 都要注意可能只係個別同學仔pre-s1考得好, 個對應分令今年相對名次既同學全港位置高咗, 所以神咗。但整體平均個百份比唔一定有明顯既改變。

你有特異功能, 仲可以叩門睇下有無機。天佑。

little_yolky 發表於 17-4-12 11:04
聽樓上#12咁講, 你只差6名就B2, 因為今年會用2016 pre-s1新數據, 學校暫時係無新數據, 而你差咁少, 又有咁 ...

請問有乜學校見意?我想搵啲較重運動既中學,麻煩你啊!

CheungAA 發表於 17-4-11 09:50
微調後是升是降, 無人答到你, 太多外在因素影響. 其實B2或B3生, 最好在自行階段了段. 如在自行階段太進取,  ...
培正小學既學生, 正常唔係想跳船, 都一定自行揀培正, 唔小心自行俾外校收咗, 大抽獎就無機了。

而且, 培正同其他B1校唔一樣, 佢哋收返大量B2生, 所以B2/B3生入到去, 都唔會喊足六年, 因為都係小學班同學仔, 唔會有人俾面色你睇的。樓主小朋友可能呈二前都係B2生, 所以一定係搏原校升。就算B3生, 都會諗搏呈三有進步。
‹ 上一主題|下一主題