用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
樓主: Omerkion
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

Omerkion 發表於 17-4-13 12:19
正想填九龍塘中學

請問各位有什麼意見?因我還考慮另外幾間中學
你真係人生交叉點!

你仔仔個case我噚晚諗咗好耐...............如果最後佢係B2, 咁其實有機會入返自己學校, 因為, 真係只差幾個位, 又要係單數年。但如果揀咗乙一培中, 乙二就必須要揀B3校了, 林大輝如果收咗都會係一個好選擇, 林大輝班仔係活潑D既。如果直係放棄培中, 可能有機會執雞入到B2校都未定。所以, 真係要睇你乙一放唔放培中。

BTW, 你揀既何官、胡兆熾、陳喇都係B2熱門, 如果真係B3生, 就揀一間搏下好喇, 如果乙一揀培中, 就一間都唔好搏了, 仲有陳喇係英中, 阿仔英文唔好就唔好揀了。九龍塘中學、基道成績都唔錯, B2中尾生都好鐘意揀, 可能真係要搵返D B3學校考慮下了。

揀乜學校之前, 你要先決定放唔放棄培中!

yvon 發表於 17-4-12 19:49
不明白甚麼雙數年, banding再執位?  246都可能是B2?
因為只有雙數年(例如2016升中)既小朋友要考pre-s1, 計banding係用兩年既pre-s1數據, 所以, 雙數年升中既小朋友用既數據同對上一年單數年既師兄師姐係一樣, 易估得準確D。單數年則會用對上一年小六生既pre-s1數據(即今年2017會用2014及2016兩年數據), 因為有新數據, 可升可跌, 就算一向穩陣既一線學校, 對於邊緣人嚟講都有好大影響, 可以係救命索, 亦可以係攞命藤。

Eat_Sleep_Play  你解釋得好清楚  發表於 17-4-13 14:13

little_yolky 發表於 17-4-13 13:16
因為只有雙數年(例如2016升中)既小朋友要考pre-s1, 計banding係用兩年既pre-s1數據, 所以, 雙數年升中既小 ...
真正的專家出現了聽你解釋完即刻明白晒

2jkidsfather 發表於 17-4-13 12:10
即是想找那些已交了名單給EDB的直資,但又想參加抽獎,都得。
好像 5/5/2017 是抽獎cut-off date,那家長要 ...

根本唔使理直資交名單與否,而係EDB根本唔會再處理。

little_yolky 發表於 17-4-13 13:16
因為只有雙數年(例如2016升中)既小朋友要考pre-s1, 計banding係用兩年既pre-s1數據, 所以, 雙數年升中既小 ...
最重要係, 即使學校既師兄姊Pre-S1成績有進步, 但唔知同區其它人成績是否也一樣進步, 甚至更加大進.

另外, 今年九龍城區仲要多咗兩間小學既學生嚟劃分過Banding. 兩間小學, 分別一間係黃大仙區龍頭小學, 傳說以前係黃大仙區時有至少50%B1學生, 至於另一間, 對B3學生嚟講可能會開心D, 因為以前係區內較不受歡迎學校之一, 學校既B1比例, 相對應該較低, 反而可能只搶咗一堆B3學額, 將一D原本可能係B3既學生推咗上B2.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-13 13:35
最重要係, 即使學校既師兄姊Pre-S1成績有進步, 但唔知同區其它人成績是否也一樣進步, 甚至更加大進.

另外, ...
係咪236都會有機會推上B2?
同埋聽講九龍城B1生多過B1位, 係咪都關多左兩間小學事?

yvon 發表於 17-4-13 14:08
係咪236都會有機會推上B2?
同埋聽講九龍城B1生多過B1位, 係咪都關多左兩間小學事?
...
我唔為KL3今年既B1學生會多過B1學位, 除非有大量住係KL3但就讀他區小學既家長申請轉用住址網升中.

會否推上B2其實無人知, 甚至220被人推落B3都有可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

另外, ...
如果係咁計,兩間小學拉勻後差距係咪無咁大?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 14:16
如果係咁計,兩間小學拉勻後差距係咪無咁大?
強校一級~150人, 弱校一級只有~50人

Eat_Sleep_Play  噢....咁即係蝕底咗  發表於 17-4-13 14:27

Omerkion 發表於 17-4-13 10:01
係,死梗,我好擔心,自己不小心會慮死個仔,好內疚當初太大安指意直升培中
...

如果吾係想追成績的話,林大輝絶對係一個好嘅選擇,因為喺運動方面真的係好出色

little_yolky  對啊。  發表於 17-4-13 14:49

另外, ...
所以都係靠搏。
如果搏到就有機會抽直屬位, 但搏唔到就無機會執雞入B2學校, 可能好既B3學校都無乜位了。

無端端又整多間學校入嚟KLN3, 我諗到阿女時要更保守了。

little_yolky 發表於 17-4-13 14:52
所以都係靠搏。
如果搏到就有機會抽直屬位, 但搏唔到就無機會執雞入B2學校, 可能好既B3學校都無乜位了。
新加入既學校, 到低係小池大魚, 定係大池大魚都未有人知...... 不過間學校自己應有概念

hkpapa852 發表於 17-4-13 14:56
新加入既學校, 到低係小池大魚, 定係大池大魚都未有人知...... 不過間學校自己應有概念
...
我已經同阿女講小心D, 小四開始計成績, 上學期佢跌咗, 喊到眼都腫埋。

little_yolky 發表於 17-4-13 13:12
你真係人生交叉點!

你仔仔個case我噚晚諗咗好耐...............如果最後佢係B2, 咁其實有機會入返自己學 ...

朋友囝LS, 講如囝最後 是 B2C或更後, 寧願入間 適合的band 2學校, 不想長期成績落後, 怕打擊自信。

當然家庭個個想法不同

little_yolky  咁要睇下LS會唔會打擊成績落後同學仔自信了,抑或補底工程做好D。  發表於 17-4-13 15:19

另外, 今年九龍城區仲要多咗兩間小學既學生嚟劃分過Banding. 兩間小學, 分別一間係黃大仙區龍頭小學, 傳說以前係黃大仙區時有至少50%B1學生, 至於另一間, 對B3學生嚟講可能會開心D, 因為以前係區內較不受歡迎學校之一, 學校既B1比例, 相對應該較低, 反而可能只搶咗一堆B3學額, 將一D原本可能係B3既學生推咗上B2.
多謝分享.

咁應該係 B2 既俾人擠落去 B3 既機會大啲喎

長期落後有好多因素, 如學校教學方法不適合小朋友, 再上都無意思。 分手啦! 免強無幸福! 

little_yolky 發表於 17-4-13 13:12
你真係人生交叉點!

你仔仔個case我噚晚諗咗好耐...............如果最後佢係B2, 咁其實有機會入返自己學 ...

好感激你詳細分析,但上次培小已告訴我係屬於babd3學生,仲教我地band3既學生乙二唔好揀培中,但乙一就冇講,咁我應該填培中嗎?

lovebb2 發表於 17-4-13 15:14
朋友囝LS, 講如囝最後 是 B2C或更後, 寧願入間 適合的band 2學校, 不想長期成績落後, 怕打擊自信。

當然 ...
正路係會迫你走的, 強校啲資源好多都係唔會用嚟"補底".

學校會覺得你無 potential, 就算成績有提升都係有限公司. 對佢無大幫助. Sad but true.

Omerkion 發表於 17-4-13 15:27
好感激你詳細分析,但上次培小已告訴我係屬於babd3學生,仲教我地band3既學生乙二唔好揀培中,但乙一就冇 ...
培小學生乙二當然唔應該揀培中, 揀都揀乙一啦。
都係果句, 要睇你搏唔搏, 到最後如果真係B3升唔到, 就用唔到個直屬額, 就要直入乙二, 但其他B3學生乙一已經填B2執雞, 你就無得執, 所以乙二你要直接填B3學校了。但可能你一直都無諗過仔仔係B3, 所以完全無了解過區內B3學校既校風, 所以你要考慮一下乙二點揀。或者直接放棄直屬位, 乙一就揀間無咁熱門既B2, 甚至校風好既B3。

Omerkion 發表於 17-4-13 15:27
好感激你詳細分析,但上次培小已告訴我係屬於babd3學生,仲教我地band3既學生乙二唔好揀培中,但乙一就冇 ...
如果小朋友好想同大家一起,就搏。因為舊年同學媽媽的確話我知,最後係B2B3一起來派。結果B2入唔到,B3入到。
‹ 上一主題|下一主題