用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
樓主: Omerkion
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-4-14 09:52
樓主仲未對升培中死心喎,你建議樓主甲部揀他校 ?? 萬一中咗 ~~~

我打算星期二打去學校問下,我band3 頭甲部應唔應該填培正,我確實最想番培正

hkpapa852 發表於 17-4-13 14:25
強校一級~150人, 弱校一級只有~50人

可以問一下那兩間小學校名嗎?

Omerkion 發表於 17-4-14 11:17

我打算星期二打去學校問下,我band3 頭甲部應唔應該填培正 ...

呢樣你自行分析,自己決定取向。你可以睇番小學建議,B3生首2志願仍建議選B2多位學校,甚或乙3後都唔否定B2校,我估,B3生呢個係非常進取既選法,亦可能存在,某D排名仍有可能係擦边本區B2生,當然中學部係熟識去控制收生賽果。問清楚老師究竟是否本區B2/3生會較佳,但,我是靠估的。

mcl203 發表於 17-4-14 11:34
呢樣你自行分析,自己決定取向。你可以睇番小學建議,B3生首2志願仍建議選B2多位學校,甚或乙3後都唔否定B ...

綜合咁多位意見,現在終於有小小概念,但唔知點選擇,仔band3 頭,如果前多5名就band2尾,現在當培中唔收先,諗緊揀邊間好

甲一
九龍塘2B 學位(8),唐乃勤2A (12),沙田體藝1C,張明添2B (7),信義中學2C(8),寧波第二中學2C(8)
甲二九龍城
陳瑞祺喇沙2A(77),何文田官立2A(86),九龍塘2B(74),胡兆熾2B(74),鄧鏡波2B(74),彭學高2C(74),五旬節2C(74),聖公會蔡功譜3A(74),余振強3A(74),基道3B(58),聖三一3B(76)

現在頭痛點排,各位有什麼意見?好感激各位幫忙!

Omerkion 發表於 17-4-14 11:52
綜合咁多位意見,現在終於有小小概念,但唔知點選擇,仔band3 頭,如果前多5名就band2尾,現在當培中唔收 ...

另外扣門會選擇直資

林大輝
啟思
黄錦輝
顏寶鈴

體藝已經報唔到了吧?

littlecath 發表於 17-4-14 12:50
體藝已經報唔到了吧?

體藝係資助學校,係咪應該有架?

Omerkion 發表於 17-4-14 12:51
體藝係資助學校,係咪應該有架?

體藝全部位都是自行收生。已經截止咗啦。它唔派位㗎!

littlecath 發表於 17-4-14 12:57
體藝全部位都是自行收生。已經截止咗啦。它唔派位㗎!

係?收到,謝謝通知

Omerkion 發表於 17-4-14 12:59
係?收到,謝謝通知

請問若想選擇九龍塘中學,是否甲,乙都填哂?

你提過囝囝玩劍擊又可搵余翠怡寫推薦信,劍擊應是囝囝強項,我覺得選能派隊參加劍擊校際賽的學校會較好,不只是因這些學校可能會因特異功能收你個仔,更是因囝囝能代表學校出賽對他自信的建立很重要!有沒有問過教練邊d學校劍擊隊表現ok或個別隊員ok不過缺人打隊制?

我八卦上網search下校際劍擊成績,留意到以下九龍及新界band 2&3學校有參賽,而校風是ok的,當然你們可能比我更清楚各校水平

劉皇發
五邑司徒浩
聖馬迦利(直資)

德信 (直資)
梁文燕
黃錦輝 (直資)
楊葛小琳
顧超文

沒提林大輝,因有在沙田教書的朋友說此校校風不太好,純粹朋友看法,不喜勿插。

而你所列的中學,加埋培正,好似也沒參賽啊。你暫時想首選九龍塘嗎?為何不選鄧鏡波或彭學高?好像比九龍塘好

peipeiwong    發表於 17-4-14 16:16

WinnieCatCat 發表於 17-4-14 15:03
你提過囝囝玩劍擊又可搵余翠怡寫推薦信,劍擊應是囝囝強項,我覺得選能派隊參加劍擊校際賽的學校會較好,不 ...

謝謝你的詳細分析啊,真係好有心,多謝你呀⋯⋯我仔有代表培正參加今年學界呀,佢個人攞第七,而林大輝劍擊好出名架,今年世青冠軍都係林大輝出生,而且打得好仲可以去外國集訓!

至於我選九龍塘中學係因為佢band2 尾,同埋我見今年校際劍擊佢都有派人參加我先選擇佢咋,因我仔係band3頭所以諗住揀佢會穩陣啲!

Omerkion 發表於 17-4-14 15:37
謝謝你的詳細分析啊,真係好有心,多謝你呀⋯⋯我仔有代表培正參加今年學界呀,佢個人攞第七,而林大輝劍 ...

你所指九龍塘校際劍擊有派人參賽,是小學校際賽嗎?如果係,留意九龍塘小學是近乎沒有學生會升九龍塘中學的!所以中學未必會參賽或夠人打隊制

WinnieCatCat 發表於 17-4-14 15:42
你所指九龍塘校際劍擊有派人參賽,是小學校際賽嗎?如果係,留意九龍塘小學是近乎沒有學生會升九龍塘中學 ...

知道,我下星期打去問下先,多謝你提醒我,我都醒唔起tim

WinnieCatCat 發表於 17-4-14 15:42
你所指九龍塘校際劍擊有派人參賽,是小學校際賽嗎?如果係,留意九龍塘小學是近乎沒有學生會升九龍塘中學 ...

如九龍塘中學是band 2b, 都幾好呀。 如九中保持 band 2b 或更叻, 我覺得未來九龍塘小學可能越來越多學生入讀 九中
‹ 上一主題|下一主題