用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同小朋友,請問會不會很難找到合適的補習老師? ...
go

港同小朋友,請問會不會很難找到合適的補習老師? [複製鏈接]

4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

19841984 發表於 17-4-14 00:58
因知道港大同學會小學是活動教學,也常常要做project,如父母有時工作太忙,需找補習老師幫忙日常跟小朋友 ...

數學好正常課程,真係要搵補習亦唔難。
英文教法可能較活,但英文離不開grammar, creative writing, oral,周街學英文總有間岩自己
中文港同係教得深,唔識形容點樣深,總之同一般學校唔同。
如果全科補1:1會較好。咁當然又唔至於深到大學生都唔識教啦。只不過陪小朋友思考創作(based on現有學識)所需時間較多。

Charlotte_mom 發表於 17-4-14 08:54
數學好正常課程,真係要搵補習亦唔難。
英文教法可能較活,但英文離不開grammar, creative writing, oral ...

思考創作是最難教。。

醒目開學勳章 王國長老

For我仔,中文至最痛苦

Charlotte_mom 發表於 17-4-14 10:01
For我仔,中文至最痛苦

我仔都係

未入讀就已經諗定要補習?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-14 20:00
未入讀就已經諗定要補習?

彷彿補習已成為香港教育既一部份必然文化。九龍塘亦有補習社專補另一間標榜活動教學既CKY,而且其門如市。

我真係無言。

入得港同不是為咗小學時冇咁谷唔使補嗎?

補習風氣比蟑螂更易征服學校環境

Soundervolt 發表於 17-4-14 20:24

彷彿補習已成為香港教育既一部份必然文化。九龍塘亦有 ...

CKY唔少人進補已經唔係新鮮事。

不過一定好快有CKY fans跳出來話自己冇補,身邊同學仔又冇補云云。

Soundervolt 發表於 17-4-14 20:24

彷彿補習已成為香港教育既一部份必然文化。九龍塘亦有 ...

有㗎?真是吾知

woyj 發表於 17-4-14 20:59
有㗎?真是吾知

首先要對CKY家長講聲唔好意思,當然唔係所有CKY學生需要補習。如果放學時間經過太子道西,聖德勒撒教堂乎近就知邊尐補習社特別受CKY學生歡迎。

19841984 發表於 17-4-14 22:05
唔好意思,可能是我表達得不好。家中小朋友一向沒有在校外補習,課餘最常到的地方是公園及圖書館,幼稚園 ...

在下愚見:

以港同初小功課工作量,如果你兩公婆其中一人可以在晚上7時踏進家門,應該可以不用假手於人。當然大前提是你細路會肯係你番到屋企前將自己識果部分工作完成。

明白你concern, 所以不是諷刺。

請別介意。

19841984 發表於 17-4-14 22:05
唔好意思,可能是我表達得不好。家中小朋友一向沒有在校外補習,課餘最常到的地方是公園及圖書館,幼稚園 ...

你之前放聖心選港同?看你的選擇相信你絕對不是怪獸家長

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 17-4-14 20:52
我真係無言。

入得港同不是為咗小學時冇咁谷唔使補嗎?

補習同谷唔一定有關係。小朋友一定有長處同短處的
我女語文強,數理弱,弱嘅意思係低空飛過,從唔求分數亦不能得過且過吧
我仔倒轉,話文弱數理強,加上專注力弱。你估我好想補咩。日日ot完返去功課都未拎出黎,真係家暴架

Charlotte_mom 發表於 17-4-14 23:09

補習同谷唔一定有關係。小朋友一定有長處同短處的

如果細路肯係家長回家前完成自己識做的功課,除非父母好夜番,否則初小補乜鬼習?唔係小學1、2年級加減數父母都教唔掂掛?!

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 17-4-14 23:16
如果細路肯係家長回家前完成自己識做的功課,除非父母好夜番,否則初小補乜鬼習?唔係小學1、2年級加減數 ...

唔係教唔掂,係時間唔夠分要外判啫。通真小學全科,點會唔識教丫。鬼叫自己要搵食咩

醒目開學勳章 王國長老

我好老實的,從無隱藏我兩個要補習事實。我女衰數學,所謂天生數感差,唯有一次唔明搵人講夠2345次(重申:唔係為谷,唔係為求分數,係想佢明,數學係一路堆上去學,底子唔好好大鑊)
我仔,專注力出事囉

Soundervolt 發表於 17-4-14 21:49

首先要對CKY家長講聲唔好意思,當然唔係所有CKY學生需 ...

吾清楚你指那裡。 不過近年補習風氣比以前更厲害, 傳統名校, 國際學校也有不少。 除了跟不上課程及家長沒有時間的case 之外, 不乏好成績的學生去上課外堂/ 專人上門授課。 目的我想到只有2個~1) 想成績更上一層樓, 拔苗助長; 2) 小朋 友是真的有興趣去探究那個科目, 想有更深入了解。 我估應該是(1) 居多, 都是家長導致。 真是苦了孩子
‹ 上一主題|下一主題