用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教葵青區Band1女仔選中排位
go

請教葵青區Band1女仔選中排位 [複製鏈接]

請教大家甲部3間系吾系要全部填?如冇跨區填,是否將乙部本區頭3間填落甲部?甲部可否只填乙部頭2間,而甲3留空呢?家住石籬附近有安柱、保祿。學校未派成績表,但已知屬Band1,我估應該系Band1中、尾,以家1516報吾報安柱及點排位,想方便不用搭車附近就有2間,但安柱又好多人競爭,又驚亞囡入咗會讀得辛苦。   乙1:安柱              乙1:安柱
   乙2:保祿              乙2:李兆基
   乙3:李兆基           乙3:保祿
朋友話如果我乙2填保祿,而乙3李兆基就0機會,請問李兆基系吾系好過保祿?以家都煩緊乙4應該填伍若瑜定陳兆民,請間陳兆民系吾系好過伍若瑜?不好意思,我太多問題了,麻煩有經驗高人指點一下迷津,謝謝大家!

elbar  不要李兆基   發表於 17-4-18 09:28
   3    0    0    0

回覆 乐乐 的帖子

應該系咁~乙1:安柱、乙2:李兆基、乙3:保祿。                   乙1:安柱、乙2:保祿、乙3:李兆基。

乙1 安柱, 乙2 保祿, 乙3 李兆基的話, 派李的機率是零

乐乐 發表於 17-4-17 22:13
請教大家甲部3間系吾系要全部填?如冇跨區填,是否將乙部本區頭3間填落甲部?甲部可否只填乙部頭2間,而甲3 ...

乙三放李兆基一定冇機會入。 如乙一安柱乙二保祿,就算乙一唔入,乙二已經入到。 另陳兆民band 1c,伍若瑜係band 2a
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問有冇人知甲部是否要填曬?

elbar  Pls check pm  發表於 17-4-18 10:20

乐乐 發表於 17-4-18 09:53
請問有冇人知甲部是否要填曬?

可以唔使填晒,填一個兩個都得

甲部得啖笑,會填1A 1B 學校

李中放乙3?乙2都冇機,只會浪費機會
MCS奮鬥中        

回覆 oldgamesman 的帖子

舊年我朋友個大仔甲1可風,甲2安柱,甲3吾知佢有冇填,乙1安柱,乙2李兆基,乙383,乙4陳兆民,乙5伍若瑜,佢仔中咗乙2李兆基,我哋同一間小學,系吾系吾同小學的策略又會不同?

乐乐 發表於 17-4-18 19:18

舊年我朋友個大仔甲1可風,甲2安柱,甲3吾知佢有冇填,乙1安柱,乙2李兆基,乙38 ...

舊年係近10年升中人數最少1年, 首志願和首3志願成功率已逹新高; 今年升中人數開始止跌回升, 實在不宜盲目跟隨上年情況

其都我睇左幾年,jm都係咁話,是冇確實証據,又冇人post 張選校表乙2乙3中到乜乜學校,所以都係參考下,信唔信,風險自負,不過我覺得你可以參考自行有幾多人報,大概估到間學校放後d有冇機
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-4-18 19:41
其都我睇左幾年,jm都係咁話,是冇確實証據,又冇人post 張選校表乙2乙3中到乜乜學校,所以都係參考下,信唔信, ...
認同。眼見為實。那位乙1安柱居然不入,返而乙2李兆基抽中?咁我就唔明啦!這案例說出安柱受歡迎過李中?乜安柱唔係B1b,李B1a?求高手指正!

安柱/善德/李中/小明都係1b,葵青只有林護係1a,正常情況下只有小明放乙2有些微機會
MCS奮鬥中        

Ivankwok2009 發表於 17-4-19 00:44
認同。眼見為實。那位乙1安柱居然不入,返而乙2李兆基抽中?咁我就唔明啦!這案例說出安柱受歡迎過李中?乜 ...

葵青區只有林護一間B1A,李中只係B1B。

乐乐 發表於 17-4-18 19:18

舊年我朋友個大仔甲1可風,甲2安柱,甲3吾知佢有冇填,乙1安柱,乙2李兆基,乙38 ...

可能自行入。

荃灣可風葵青小明有Jm講過乙2有人中,亦有人話乙1已唔夠分,李中真係第一次聽到中乙2
MCS奮鬥中        

可風乙二都仲有位, 我真係唔會幾信喎, 可能果個係自行己經收左, 乙二再排可風

妹妹頭 發表於 17-4-19 09:03

可風乙二都仲有位, 我真係唔會幾信喎, 可能果個係自行己經收左, 乙二再排可風 ...

我都係半信半疑,荃灣區平均計荃官/何/可乙1都應該唔夠分,唯一解釋係,咁啱個年D學生係乙1,在3揀1既情況下偏左去其他兩間,所以可風乙2仲有位,同一情況葵青區乙1,在林護/善德/安柱/李中4揀1的情況下偏左去其中3間,咁乙2中到是有可能的,但機率微乎其微,而且隨機號碼仲要好靚仔至得

妹妹頭    發表於 17-4-19 10:26
MCS奮鬥中        

晴晴小B 發表於 17-4-19 08:27
葵青區只有林護一間B1A,李中只係B1B。
請問安柱及李兆基是否屬於B1B?

妹妹頭    發表於 17-4-19 13:50

保祿系B1C?

oldgamesman  Yes  發表於 17-4-19 16:26
‹ 上一主題|下一主題