用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請番個補習先生
go

想請番個補習先生 [複製鏈接]

想請番個補習先生

想請個FOR P.1既私人補習先生

請個F.5夠唔夠?

可以去邊請?

THX!
耶和華是我的牧者,我必不致缺乏.(詩篇:23:1)

Re: 想請番個補習先生

ice_blue,

F.5程度絕對足夠教導小一學生,我覺得一個F.5生也可以教一個高小學生,但係我認為一個現就讀F.5的學生未必有足夠能力去應付一個小一學生。由幼稚園過渡去小一是一個很巨大的轉變,是一個好關鍵的時刻,一個小一生要面對的不單止是學科的學習,最重要是要去學習如何適應新環境、新的學習模式,學習如何面對轉變和壓力,學習如何處理情緒,幫他培養好習慣好行為,和建構新的能力。

在這關鍵時刻,我相信需要一個較成熟的導師才可幫助他過渡,一個F.5仔或F.5妹未必夠成熟去處理這些問題。你可以考慮聘請一個小學生的母親,一個曾經經歷過這階段又上了岸的母親,無需要很高教育程度,最緊要是夠成熟和有心,我相信有很多人願意擔當這個工作。你覺得如何呢?

Tommy

agreed Tommy,

My kid is P.1 now. His private teacher is a mother of P.3 classmate at same school. She can know the school requirement and standard of assessment or examination. She also can handle good conduct for my son when he is naughty or don't pay attention.

Heart of education for kid is important.

Where is your location at home?
:-P

講得好好呀   
Tommy 寫道:
ice_blue,

F.5程度絕對足夠教導小一學生,我覺得一個F.5生也可以教一個高小學生,但係我認為一個現就讀F.5的學生未必有足夠能力去應付一個小一學生。由幼稚園過渡去小一是一個很巨大的轉變,是一個好關鍵的時刻,一個小一生要面對的不單止是學科的學習,最重要是要去學習如何適應新環境、新的學習模式,學習如何面對轉變和壓力,學習如何處理情緒,幫他培養好習慣好行為,和建構新的能力。

在這關鍵時刻,我相信需要一個較成熟的導師才可幫助他過渡,一個F.5仔或F.5妹未必夠成熟去處理這些問題。你可以考慮聘請一個小學生的母親,一個曾經經歷過這階段又上了岸的母親,無需要很高教育程度,最緊要是夠成熟和有心,我相信有很多人願意擔當這個工作。你覺得如何呢?

Tommy
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

以前幫人湊仔係一個好大的市場,現在幫人補習是一個大市場,將來,幫人教仔都可以做到好專業,都可以係一個商機。

我覺得社會資源應該充份利用,爸爸媽媽的經驗是很寶貴的,當他們的孩子長大後,如果能做到技術轉移,幫助一些有需要的家庭,實在是太美好了。

醒目開學勳章

你可以打電話比佢哋請補習老師,
佢哋咩嘢種類嫁老師都有,
而且不收佣金,我個女嫁普通話
老師都係經佢哋揾,仲教得幾好。
香港教育中心

我自己parttime幫人補習,都有教小一,我以前教小學ga,不過辛苦,所以唔做lu,其實教小一的補習老師一定要識得教佢學o野and有心機,老實講,小一o既o野,有邊個唔識教丫,小六都識教啦,問題係個小一仔肯唔肯乖乖地坐定學之嘛,仲之人夾人緣,可以令你小朋友乖乖地學倒o野and有責任心o既就得gala。

想問大家意見,如本人要7:30才放工,小朋友今年9月升小一,
如我想由9月開始請補習老師,會否令佢好依賴,如唔請老師,恐怕佢不能應付,請比意見??????     

我搵緊私人補習先生, 唔該有冇人有好介紹?

我小朋友係P.1的 ...

pgn 寫道:
想問大家意見,如本人要7:30才放工,小朋友今年9月升小一,
如我想由9月開始請補習老師,會否令佢好依賴,如唔請老師,恐怕佢不能應付,請比意見??????     

當我仔仔未升小一時我都有這種擔心, 但到升上小一後發現原來佢只是不喜歡幼稚園那種死板的做功課的形式, 反而小學功課他很快就做好, 所以我覺得你不妨開學後試一段時間, 先看看他能否在你放工前先完成他的功課, 待你回來後再幫他溫書, 若果試過半個學期發覺不行才考慮請補習老師.

肥仔媽咪:

如果待我放工返來才溫書,會否佢已經眼 (訓)呢,
背唔 (切) 書呢   

pgn 寫道:
肥仔媽咪:

如果待我放工返來才溫書,會否佢已經眼 (訓)呢,
背唔 (切) 書呢   

大部分要好早返學的小朋友最早都唔會早過9:00瞓, 那你若7:30回家8:00開始幫佢溫都有一個鐘時間.

PLEASE HELP

我都好贊同肥仔媽咪既講法, 你先試下佢自己去做功課, 放工後幫佢溫習, 應該可以應付到, 如果你小朋友係返全日制, 你都讓佢在家做一,二個鐘頭功課, 跟住食飯, 然後你晚上幫佢搵書, 都應該冇問題.

我之前個小朋友都有補習, 但發覺後來時間太緊迫, 佢冇乜時間休息, 好辛苦, 成績又一般, 後來,我發現佢都可以自動自覺做功課, 做唔哂或有唔明白地方, 佢會夜晚問我, 我會幫佢搵書. 所以就冇補啦.
Don't worry, 唔補習, 小朋友成績未必差的, 好像我地以前細個都係咁樣努力, 阿媽又係咁養大我地, 我地都唔係好差....
‹ 上一主題|下一主題