用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Canada Study Permit - 落地
go

Canada Study Permit - 落地 [複製鏈接]

已收到approved letter,家長會同孩子同行去學校報到, 想請問要帶什麼證明入境:
- passport
- consulate 發的 permit approved letter
- 學校的letter of acceptance
- 先前申請permit交出的supporting document

還有什麼要帶?

"proof that you have enough money to support yourself " >  俾家長最新bank statement得唔得?
(無打算俾孩子太多 CASH, 最多CAD1000)

2    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

d2343130 發表於 17-4-28 16:55
已收到approved letter,家長會同孩子同行去學校報到, 想請問要帶什麼證明入境:
- passport
- consulate 發 ...
大學或中學?我仲未申請study permit,申請咗幾耐就收到approved letter?要交咩文件申請Study permit?見網上好多都係攞唔到approve,有D擔心。

回覆 doris25 的帖子

大約1個月,跟表格列出的文件交齊.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

有張CHECKLIST表,你跟住交就得了.

回覆 d2343130 的帖子

有張表格係CHECKLIST來的, 照交齊就OK.

d2343130 發表於 17-5-8 23:55
回覆 d2343130 的帖子

有張表格係CHECKLIST來的, 照交齊就OK.

麻煩曬唔該曬

d2343130 發表於 17-4-28 16:55
- passport
- consulate 發 ...

唔好意思,體檢嘅UMP話要領事館介紹信,既係要先去領事館交申請表嗎?

d2343130  唔需要. 你可先驗身才申請VISA. 唔係申請VISA時無驗身收條,你就會文件唔齊.  發表於 17-5-13 17:47

doris25 發表於 17-5-13 13:38
唔好意思,體檢嘅UMP話要領事館介紹信,既係要先去領事館交申請表嗎?

應該是UMP驗身報告直接送簽證機構

小蜜蜂818 發表於 17-5-13 18:17

但未去申請何來介紹信,一早約咗驗身但唔講,今日先send信息來,打去問又收咗工,好麻煩

小蜜蜂818 發表於 17-5-13 18:17

你驗身嘅時候有冇帶埋加拿大領事館嘅介紹信?

引用:Quote:小蜜蜂818+發表於+17-5-13+18:17+ 應

原帖由 doris25 於 17-05-13 發表
我仔喺香港同多倫多都做過
2邊都唔洗介紹信喎
只係提早預約就可以
報告直接send 去領事館
醫務所都會有份copy 比返我

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 17-5-13 23:27
我仔喺香港同多倫多都做過
2邊都唔洗介紹信喎
只係提早預約就可以

唔該曬你啊,點解我會咁問呢,係因為醫務所尋日send咗個訊息畀我,叫我帶加拿大領事館介紹信,因為之前一路佢都冇提過呢樣嘢,同埋所有BK jm都冇話要介紹信呢樣嘢,畀間醫務所搞到我亂曬。好再有bk姊妹們嘅幫忙唔該曬你哋,非常感謝!

doris25 發表於 17-5-13 21:19

當時我只帶阿仔身份証和passport 去驗身

小蜜蜂818 發表於 17-5-14 15:12
當時我只帶阿仔身份証和passport 去驗身

我聽日都係咁帶,因為之前佢哋都係話帶身份證和passport

doris25 發表於 17-5-14 17:36
我聽日都係咁帶,因為之前佢哋都係話帶身份證和passport

UMP係咪誤會你去其他國家,而不是加拿大

小蜜蜂818 發表於 17-5-14 18:03
UMP係咪誤會你去其他國家,而不是加拿大

唔係呀,佢講到明加拿大領事館介紹信
‹ 上一主題|下一主題