用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 造假的普通話朗誦比賽
go

造假的普通話朗誦比賽 [複製鏈接]

想請教大家,免得再浪費時間,請問坊間那些普通話朗誦比賽較公平?
事源今天帶同小朋友參加第十七屆全港學界普通話傳藝比賽 ,自我介紹組別,

三十多位小朋友參加,設冠亞季及優良,評審老師在台上不停強調要公平,季軍的竟是一整句也漏了沒說的,
他家人自己也清楚知道, 小朋友當然不會理會,有獎便拿,換著是我也不知道如何跟小朋友解釋。

面對坊間這些不公平的比賽真的希望能認清楚,不要浪費大家時間。

b3410  咁明顯好似過份咗D,可能評判聽咗整場,開始發夢神遊  發表於 17-5-3 16:24
   0    0    0    0

睇開d,或者唔參加免得勞氣。根本連校際咁大型的比賽,賽果都唔係一定合理和公平。始終藝術比賽唔同體育咁客觀,係有空間造假。

回覆樓主:

那位小朋友的朗誦技巧如何?

Jane1983 發表於 17-5-1 10:21
睇開d,或者唔參加免得勞氣。根本連校際咁大型的比賽,賽果都唔係一定合理和公平。始終藝術比賽唔同體育咁 ...
睇開D啦!我認同,連校際都有唔公平情況,咁依D咁細既比賽機構會比自己友先。再加上,我識有個老師,組常做唔同普通話比賽評審,佢都話有時會對少部份學生作特別獎項安排,以作鼓勵。

Jane1983    發表於 17-5-2 10:18

mingming813 發表於 17-5-1 03:07
想請教大家,免得再浪費時間,請問坊間那些普通話朗誦比賽較公平?
事源今天帶同小朋友參加第十七屆全港學 ...

普通話廚藝比賽...都是坊間明買明賣的比賽公司吧
只要不是校際朗誦節也不用太上心。

朗誦比賽不是背書比賽。
漏了一句半句不是大問題
重點時能誦出情感和保持流暢
不覺得有出錯就可以。

出名益自己客仔的「比賽」,睇開啲啦!

校際有一場,題目係「小花瓣」,有個得獎者,全程都係讀「小花笨」,音都錯。個評判話好,得佢一個可以評分,無得異議,有乜好講!?

回覆 Jane1983 的帖子

校服有時都會影響分數的。

回覆 happycj 的帖子

離晒譜的,不過無嘢可以做到。又無得錄影,無人評理,唯有啃咗去。
所以接受唔到的,無謂受呢d嘢。

lovecupid 發表於 17-5-2 09:56
普通話廚藝比賽...都是坊間明買明賣的比賽公司吧
只要不是校際朗誦節也不用太上心。
好同意"比賽公司", 坊間太多家長為了小朋友的portfolio 靚靚地, 所以咩都話有証書...

見識過一d「比賽」,第一埸連大會工作人員同評判都遲到,比賽後評判連幾句評語都慳番,分紙又冇評語,好明顯係專業搵錢,避之則吉

回覆 happycj 的帖子

好彩我個仔玩左五年都冇遇到睇學校的評判哦! 朋友個仔係普通地區津小都係六年小學生涯的攞獎常客。

回覆樓主:

其實除校際外,普師會嘅普通話傳藝比賽已經算係比較大型同有認受性嘅朗誦比賽黎啦。

至於公唔公平,每個比賽都有人覺得唔公平嘅,正如樓上都有人認為校際唔公平啦,樓主唔好嬲啦,唔岩玩下年咪唔再報囉

只能說拿季軍的同學表現出色,漏了一句都可以打動評委。要知道朗誦評判是不需要背誦參賽作品的,參賽者漏詞漏句後自己中斷、結巴會讓聽眾很快察覺有失誤,但如果參賽選手能一氣呵成完成作品,漏詞漏句都不是大事,包括個別字音讀得不夠標準都不影響有的選手拿冠軍,對幼稚園和初小的同學更是主要評表現力和感染力。
想學普通話嗎?我可以幫你!教授普通話對話、拼音、閱讀理解、簡體字,二級甲等水平,朗誦教師資格,多年經驗。

公唔公平都無所謂,呢d全無含金量既所謂比賽。
‹ 上一主題|下一主題