用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇 ...
樓主: Barneyjan
go

宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇   [複製鏈接]

簡單D諗, 假設唔理你個小朋友入咗邊間小學後都一定做到B1學生, 6年後升中時既情況:

荃灣區: B1生都有20%+機會要入B2學校, 唔想派得太差, 乙3, 最遲乙4要填B2中學

九龍城區: 只要對B1中學無太大要求, 基本上必入其中一間B1中學

hippoo    發表於 17-6-6 14:38
hppa    發表於 17-6-6 13:37
kasumi_sum    發表於 17-6-6 13:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-6 12:59
簡單D諗, 假設唔理你個小朋友入咗邊間小學後都一定做到B1學生, 6年後升中時既情況:

荃灣區: B1生都有20%+ ...

想解決困局, 就係讀浸聯, 咁可以慳番學費, 又保証阿妹可以入讀. 然後等大嗰個小五/六時搬去九龍城, 小六改用住址網升中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

轉網係咪一定會跌Banding? 研究清楚升中分banding既機制吧! 不要人云亦云
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646

JJXKT 發表於 17-6-9 08:50

成日將浸联vs双仁/其他學校比,有咩好比? 淨係中學b1數量已經 ...

雙仁唔見得好得過浸聯好多, 一間好少少, 一間差一截喎!
‹ 上一主題|下一主題