用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

sylvia0924 發表於 17-6-9 15:06
樓主,我都好想知,最終點樣發現自己小朋友原來唔係自閉?我之前2 公婆返工,比嫲嫲湊,都係平時餵飽佢,有 ...

自閉成因醫學界尚在研究中,有部份原因係腦部欠缺某些功能,令他們不懂觀察/模仿等能力,如果睇iPad 睇YouTube 可以令小朋友患上自閉症(!!),咁相信現代社會大部分小朋友都有自閉症吧

shuna 發表於 17-6-9 17:38
我同意有一d 醫生會評估時唔夠準確, 但都通常因為當時個小朋友年齡同能力唔及同齡而引致。 有一部分小朋友 ...

我小朋友都是言語及沒有眼神交流,玩車,腳尖行路,自轉,眼耳口鼻不懂指,就評估為自閉症譜系。

最為攪笑,我回家後安排再問囝囝,佢就識餵bb食野,問佢眼耳口鼻,都指到。現在腳尖行路,自轉都沒有。我叫佢都有望住我,不過對陌生人就差少少眼神交流。

我都希望醫學生睇錯,還我囝囝一個清白。

回覆 crabooo 的帖子

你好,謝謝你的分享!我兒子今年兩歳,也是剛剛在上週被評定有自閉症譜系,心情十分低落,很擔心兒子將來
請問你在這兩年間有沒有做訓練?
你如何確定兒子並沒有自閉症?
謝謝!

babylawyuen 發表於 17-6-10 00:22
我小朋友都是言語及沒有眼神交流,玩車,腳尖行路,自轉,眼耳口鼻不懂指,就評估為自閉症譜系。

最為攪 ...

我覺得與其期望醫生評錯, 不如做好訓練改善小朋友能力, 我好肯定只有訓練才能令小朋友進步, 自閉症既人望人既眼神係唔同架, 係有一點空洞喺度, 可能望父母會好d 但望其他野, 好多時都有點空洞。

shuna 發表於 17-6-9 17:38
我同意有一d 醫生會評估時唔夠準確, 但都通常因為當時個小朋友年齡同能力唔及同齡而引致。 有一部分小朋友 ...

不是的。在政府CAC評過是自閉的,這個診斷就不會改。兒子今年9歲。兩歲在政府CAC評為嚴重自閉。安排讀特殊幼稚園。過左約一年,仔3歲左右,轉介去油麻地精神科,我記得心理學家清清楚楚講,以前被評過是自閉的,就不會改這個診斷,就算之後冇左自閉病癥,都不會更改。入了S位,在一次單對單上堂時,治療師輕描淡寫話,你個仔唔係自閉,係有遲緩,性格內向,自閉唔係咁。到了6歲,又去返CAC,做小一入學前評估。好搞笑,個心理學家係咁問我:佢真係自閉?邊道check話佢自閉?我話:咪2歲係呢道check係自閉囉。佢又問:咁油麻地精神科有冇再check佢係咪自閉?我話:精神科果邊話 CAC check 左係就係。咁我小朋友做完個小一入學評估,心理學家話做了一個心智解讀測試,推斷我個仔係自閉。個測試係咁嘅:小珊收埋左個公仔係個A箱入面,當小珊行開左的時候,你將個公仔,由A箱拿了出來,然後放進B箱。咁你認為小珊回來時會到A或B箱找那個公仔呢?我仔答B箱。所以心理學家就總結兒子是自閉。真兒嬉...

今日年仔升小三,成績級前列,英文好好,品行優良,從來冇投訴,係唔多同人玩。小二已無需社交訓練及語言治療。普通一個小學雞。升了小學加埋妹妹同佢玩,進步得好快。

不過,佢好彩特殊幼稚園對佢幫助好大,始終各方面有遲緩,讀不到主流幼稚園。

我都有研究自閉診斷手冊,覺得佢可能係,又可能唔係咁囉,都冇執著了。只係擔心,佢大個左點同佢講,同埋怕會遺傳。

評估係小朋友當日表現的結果。

其餘好多人都有所謂"自閉"特徽,評估係達到一定的分數,就叫自閉症

Olympian 發表於 17-6-10 12:45
不是的。在政府CAC評過是自閉的,這個診斷就不會改。兒子今年9歲。兩歲在政府CAC評為嚴重自閉。安排讀特殊 ...

你講那個心智解讀test 係好出名既test. 而自閉症小朋友就係只睇倒眼前既野, 唔會諗人地點諗。
至於話可否改除'自閉症' 呢個名, 有一個心理學家又講過話可以叫精神科醫check 然後除名既, 但詳情點做就唔知。

shuna 發表於 17-6-10 14:09
你講那個心智解讀test 係好出名既test. 而自閉症小朋友就係只睇倒眼前既野, 唔會諗人地點諗。
至於話可否 ...

我最近也為一位小朋友而苦惱,他已經3歲多,讀K2, 每次走入課室都猶疑不決,不知坐那個位才好;要待10分鐘後才肯自行坐下。

問他問題都要考慮很久,然後沈默;基本對故事兒歌動作都沒有反應。

他媽媽說健康院曾告知可能是自閉,但檢查後又說不是,應該是感統問題。

究竟兩者有何關係?我只是一個星期才見他一次的導師,感覺他與其他小朋友太不同。想請教大家。

Radiomama 發表於 17-6-11 15:14
我最近也為一位小朋友而苦惱,他已經3歲多,讀K2, 每次走入課室都猶疑不決,不知坐那個位才好;要待10分鐘 ...

你覺得他智力正常嗎?有一些小朋友訊息處理比較慢, 你就當他是1997年的電腦, 仍能運作, 但運作需時, 反應很慢。需要感統訓練去提升醒覺度和反應敏捷度。你可以去上下比導師上既堂就會知多d .

回覆樓主:

請問如何知不是自閉?2年間可變化佷大
其實自閉証係好廣,病証個個不同會年歲改變

今日好忙, 我簡單回應家長D疑問.

BB出左世之後, 其實無論所有野都唔會令佢由無自閉變到有閉. 後天係唔會令到佢由有變無, 或者由無變有.

但係睇YOUTUBE, 睇廣告, 玩車轆個D,係會令佢有自閉症狀, 但係係可以改變的,因為係後天.

我個仔係好嚴重, 只鍾意睇廣告, 超鍾意玩車轆, 去街, 見到人地父母推住架BB車, 佢都會"MOUTH"低轉人地個轆, 我勁唔好意思.但係, 但係, 哩D都係可以改到, 只要佢唔係天生自閉, 所有自閉特徵都可以由有變無.

我知道好多家長好急問我, PM我,但我真係忙, 一有時間就覆

咁請問邊啲行為可以睇到到為先天的真自閉?

請問樓主平時點樣訓練仔仔,希望可以分享下!

回覆樓主

我的情況一樣,小朋友1.5歲前就只是食飽看youtube, 好少去玩,好少出街,工人姐姐照顧,全英文,結果2歲都未開口,脾氣大,控制唔到自己。

政府評為懷疑自閉。

因為有朋友做精神科醫生,說有情況係小朋友母語發展唔到,所以表達唔到,我開始同他做訓練,買好多玩具同他互動的玩,用精油,上英文oral story的班,上言語自療(中文),自己再用英文引他講,而家3.5歲,已經有很大進步,脾氣亦都無左,又開始會主動問問題,我問他會答我sentences,local school老師當然話他乜都唔明,但相同的野用英文他完全答到,所以下年重讀全英文幼稚園。

其實有無呢個標籤唔重要,只是大家唔好放棄,同小朋友互動多d,去公園,玩玩具,會有好大好大幫助。

我個女都被那打素醫生評錯

其實是我有自閉  我個女正常   只是我個女細個時跟得我多  學咗我啲行為
漸漸長大就知醫生搞錯了

我自己是天生自閉  其實我自己覺得係冇得醫    現在有針炙個腦  但其實冇乜用

回覆樓主:

支持~

6437oooo 發表於 17-6-19 11:33
我個女都被那打素醫生評錯

其實是我有自閉  我個女正常   只是我個女細個時跟得我多  學咗我啲行為

其實醫生都係睇小朋友行為去評估有冇自閉症特徵, 如果你個女學左你既行為, 而醫生睇到佢有特徵, 就自然評估佢有自閉症,所以其實個醫生係冇評錯你個女, 只係佢既自閉症徵狀好轉或消失左姐。其實大左可再評一次, 冇晒徵狀,叫醫生幫佢除去呢個病名囉!
你已成年, 針灸未必有效, 之前研究都話針灸對6歲以下小朋友最有效, 大左效果減少。

回覆 Olympian 的帖子

我好坦心,其實主要係話入精神科令我好唔舒服。。。即係CAC評佐就一世?

好似唔會keep你資料一世的。最重要唔好擔誤小朋友治療的黄金期。
‹ 上一主題|下一主題