用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 青衣燕京書院
go

青衣燕京書院 [複製鏈接]

請問這間學校是B2尾定B3頭,我仔成續屬B3頭,唔知呢間學校好唔好?
   1    0    0    0

回覆 starwar恐龍 的帖子

朋友個仔上年升上中一, 初初都有d擔心學校唔好, 依家升中二, 佢既comment係 : 老師個個都好有心機教, 唔只係學業上, 仲有好似朋友咁, 會互相交換whatsapp傾計, 放假都可以當朋友咁whatsapp, 問功課固然可以, 就算傾其他野, 都一定回覆, 學校學習上都係活動式, 功課亦唔難應付

我哋學校己經將佢定位做B2c,其實近年真係好多b2生放頭一志願,只係網路上仍有好多以訛傳訛。

starwar恐龍 發表於 17-6-13 00:29
請問這間學校是B2尾定B3頭,我仔成續屬B3頭,唔知呢間學校好唔好?

呢間係好學校,我地小學學術成績唔太好嘅都揀呢間中學,起碼校風好老師好。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-6-13 09:38
呢間係好學校,我地小學學術成績唔太好嘅都揀呢間中學,起碼校風好老師好。
...

我仔係SEN學生,支援唔知多唔多呢?

starwar恐龍 發表於 17-6-13 09:51
我仔係SEN學生,支援唔知多唔多呢?

呢方面我就唔清楚,如有簡介會可以去了解下。

小韋寶 發表於 17-6-13 09:14
我哋學校己經將佢定位做B2c,其實近年真係好多b2生放頭一志願,只係網路上仍有好多以訛傳訛。 ...
如果定位是B2C, B2生為什麼要放頭一志願?

starwar恐龍 發表於 17-6-13 00:29
VIU TV 有個節目'中學預備班' 你睇睇 - 青衣個間就係啦!

回覆 www 的帖子

如果本身都係2b/2c學生勉強去超班搏高一級既中學,入到去會讀得好辛苦。選擇校風好合符自己能力既中學會讀得更愉快。視乎自己心態,如果想要入更高既學校當然燕京唔係係佢哋選擇。不過可以講燕京校風好,師生關係良好而且是近年一直進步中既中學。反而區內某間大多數人以為是b2頭既中學,我認識校內老師(因為本人是校友),得知好多實況根本同坊間傳言大有出入。

小韋寶 發表於 17-6-13 12:26
回覆 www 的帖子

如果本身都係2b/2c學生勉強去超班搏高一級既中學,入到去會讀得好辛苦。選擇校風好合符自 ...

伍若瑜

回覆 www 的帖子

如果本身都係2b/2c學生勉強去超班搏高一級既中學,入到去會讀得好辛苦。選擇校風好合符自 ...

b2指吳xx?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

同意燕京校風不錯.學生同師關係好,我都係舊生^0^ 而家都有飛卜啲舊老師,老師對住啲學生仲多個屋企人,同學仔一樣,有無heart影響學生好大,有啲同學仔已成為醫生,教授了

@[email protected] 發表於 17-6-17 20:40
同意燕京校風不錯.學生同師關係好,我都係舊生^0^ 而家都有飛卜啲舊老師,老師對住啲學生仲多個屋企人,同學仔 ...
咁燕京評價真係超好喎.  我仔雖然只係小四, 但都要搵定, 諗定

妹妹頭 發表於 17-6-13 08:24
回覆 starwar恐龍 的帖子

朋友個仔上年升上中一, 初初都有d擔心學校唔好, 依家升中二, 佢既comment係 : 老 ...

老師確實係有愛心,樂意同學生溝通,而且校風唔錯,成績一直上揚。由我女升中時,燕京當時仍屬band3 ,我一直都覺得佢比其他band3學校,最為能讓我安心選擇,宜家更升上band2尾,証明學校好有心搞。若果小朋友屬band2 尾而又唔想辛苦讀band2 頭或中,其實可考慮燕京。

回覆 www 的帖子

反而區內某間大多數人以為是b2頭既中學,我認識校內老師(因為本人是校友),得知好多實況根本同坊間傳言大有出入。

都唔明D人自稱校友又不斷唱間學校
其實呢D人格係點
不過見佢成日話同校內老師聯絡
立即明哂
比D咁樣不知所謂老師
教出黎仲以為D SEAFOOD係好人
本身思想都唔方正確得係邊
我識D校友連自己子女都放心放入黎讀
呢D至係校友

燕京的確係進步好多
而且係青衣唯一千禧校舍中學
係2C亦確有優勢
但我最近發現皇X已開2班英文
對升學比較大優勢
由於學校比較少宣傳
執死雞應該唔難

其實BAND2生 能力本身就偏低
如果話要升大做目標
係無唔辛苦的道理
因為係要攞全港TOP25之上的成績
就算頂尖BAND1都暫停未見可以90%入大學
所以如果學生要入大學
選擇較前Banding同英文教學非常重要

目前校友話言過其實的學校已經完成改革
學校1/8家長係學校義工
所有家長成員都可以出席PTA會
提出意見改善學校
呢個係香港學校中只此一家的做法
PTA完成保障所有家長出席會議的權利
其實入咗學校已成定局的格局已被打破
家長自己可以以改善學校的目的
完全家校合作
營造合乎自己小朋友的中學
若果家長係想6年唔駛理個仔
由得學校點就點
的家長千萬不要選擇
我女係度6年今年升中大
我只可以講家校合作非常重要
政府只識比錢
機構闊佬懶理
好老師過眼雲煙
好校長稍縱即逝
校風依收生改變
凡事無定數
只有父母想仔好
唔靠自己靠邊個

http://twghscgms-ds.icampus.hk/hp_sp/1819-s1-admission/adm-inf/index.html

‹ 上一主題|下一主題