用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信小學 VS 大角咀天主教(海帆道)
樓主: jackykwok815
go

德信小學 VS 大角咀天主教(海帆道)   [複製鏈接]

Kat_Fong 發表於 17-6-28 10:07

講多一樣野,好多學校叩門唔洗收報名費,但呢間要收$20。雖然係少數目,但叩門位本身只有16個,幾百人叩門,校方係一早知大部分人會落選,但仍然收人$20報名費,$20x500 = $10000,袋袋平安,趁機歛財可見一斑。

仲有一樣野,學校10/6舉行叩門面試。浸信會天虹小學朱子穎校長曾經係該日之前接受過媒體訪問,聲稱收到太多叩門面試申請,未能接納全部申請人,令申請人感到失望,非常抱歉。篇報導係9/6出街既。如下文

https://topick.hket.com/article/1832831/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%8F%A9%E9%96%80%E4%BA%BA%E6%95%B8%E8%B6%85%E5%87%BA%E9%A0%90%E7%AE%97%20%20%20%20%20%E5%A4%A9%E8%99%B9%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%95%B76%E5%BA%A6%E5%90%91%E5%AE%B6%E9%95%B7%E8%87%B4%E6%AD%89?mtc=10001

但好巧合地,10/6晚上,呢間小學副校長又係該校FB專頁出一篇文章,意思同天虹小學朱子穎校長如出一轍。唔知係咪見到人地公關做得咁好,想學下人地?但唔該自己真誠d寫一篇個人感想,好過抄人地既報章訪問。

睇完呢篇野,真係有d令人感到作嘔。

回覆 se6b03 的帖子

今年某注重體~藝君子小學開放日, 有位進擊的五歲小朋友, 在個校長演講期間,不守規矩甘衝出去攬住個校長, 個校長好受落,即時問進擊的小朋友名字及表示好喜歡進擊的小朋友. 呢段小插曲完左後,又唔見進擊的小朋友及其家人對其他人熱情啦.

但早排個校長接受傳媒訪問, 又話D 小朋友面試時唔坐定定同打擾老師同父母交談係一定唔收.

.

Kat_Fong 發表於 17-6-28 13:02

今年某注重體~藝君子小學開放日, 有位進擊的五歲小朋友, 在個校長演講期間,不守規矩甘 ...

確實有個細路走咗出去幾次攬校長,你當日都在埸?可能個校長mark 低個細路名,呢個第日叩門要扣分!坐唔定!
利申:咁擦鞋嘅,一定唔係我個仔,佢只是會拆咗個埸就有佢份

Kat_Fong 發表於 17-6-28 13:02

今年某注重體~藝君子小學開放日, 有位進擊的五歲小朋友, 在個校長演講期間,不守規矩甘 ...

係該校FB專頁上有呢一幕同呢張,睇黎今次既公關show好成功。

DEL....

se6b03 發表於 17-6-28 10:44
講多一樣野,好多學校叩門唔洗收報名費,但呢間要收$20。雖然係少數目,但叩門位本身只有16個,幾百人叩門 ...
都係個句, 凡事有兩面

人地唔收錢你收錢, 或又或少可以趕走D混吉既叩門人仕

而且收盡你都係幾萬蚊內既錢, 又可以歛到幾多財吖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Kat_Fong 發表於 17-6-28 10:07

我仔仔早幾年,無關係非德幼成功叩門入讀德信,同屆也有和我們一樣的成功例子。並非如你所說的。

hkpapa852 發表於 17-6-28 13:24
都係個句, 凡事有兩面

人地唔收錢你收錢, 或又或少可以趕走D混吉既叩門人仕

我估不多不少是因爲學校希望以自己的力量募集建校舍的資金。$20是少數目。我覺得可以接受,而且有心入呢間學校的也不介意吧。

se6b03 發表於 17-6-28 11:46
仲有一樣野,學校10/6舉行叩門面試。浸信會天虹小學朱子穎校長曾經係該日之前接受過媒體訪問,聲稱收到太多 ...

的確我有留意呢間學校的Facebook, 我agree 你呢個point。

德信同舊大天,大家又會點比較?

Felix223 發表於 17-6-28 13:14

確實有個細路走咗出去幾次攬校長,你當日都在埸?可能個校 ...

哈哈,我都見到,心想小朋友是太過熱情定家長教路呢。

se6b03 發表於 17-6-28 10:44
講多一樣野,好多學校叩門唔洗收報名費,但呢間要收$20。雖然係少數目,但叩門位本身只有16個,幾百人叩門 ...

但新大天都要收$20喎。

ys_ka 發表於 17-6-28 19:37
德信同舊大天,大家又會點比較?

以我所知舊大天比新大天同德信升B1中學%略為遜色,其他方面就唔清楚,不過通常天主教的小學校風都唔錯。

回覆 bigboss 的帖子

同意, 我仔仔今年德信三年級, 當年扣門小一生收的十六個, 只有三人是德幼生。

原來道聽塗說真的會被當真。

李副校長只在FB撰文也被人詬病,但他在校內是一位無架子,很受德信仔歡迎的老師。我兒子未被他教過,但他說副校平日和學生打成一片, 很受學生愛戴的。

同意, 我仔仔今年德信三年級, 當年扣門小一生收的十六個, 只有三人是德幼生。

原來道聽塗說真的會被當真。

李副校長只在FB撰文也被人詬病,但他在校內是一位無架子,很受德信仔歡迎的老師。我兒子未被他教過,但他說副校平日和學生打成一片, 很受學生愛戴的。

psng 發表於 17-6-29 00:19

一直有留意德信, 體驗日當天也看得出 李副校長是有心人。只是對這間學校感覺開始有點"迷惘": 一直以來這間學校給我的感覺是比較低調, 但近期見好多記者採訪, 似乎學校(或者郭校長)有意為學校做點宣傳, 是為了更多學生報讀?  

另外, 在油尖旺區三間學校中, 舊油天, 新油天, 德信, 大家會如何選擇?  

Franceschingyi 發表於 17-6-29 11:42
一直有留意德信, 體驗日當天也看得出 李副校長是有心人。只是對這間學校感覺開始有點"迷惘": 一直以來這間 ...

我同你有相同感受!因了解完產生:「有點迷惘」,呢種marketing 手法我有點保留。

Franceschingyi 發表於 17-6-29 11:42
一直有留意德信, 體驗日當天也看得出 李副校長是有心人。只是對這間學校感覺開始有點"迷惘": 一直以來這間 ...

單單係5月份至今,已經有明報,東方Sunday Kiss及經濟日報Topick來校採訪,唔知我有冇數漏 ?學校自從設立左FB專頁後,公關宣傳手法積極左好多。也不知是好是壞,同區新舊油天,循道,St.Mary等都無咁積極。

psng 發表於 17-6-29 00:14

如果之前無睇過天虹小學朱校長果篇報導,你第一眼睇李副校果篇感人肺腑之言絕對覺得好感動。但我正正係該日之前睇完朱校長篇報導,第二日就見到李副校係學校FB專頁出一篇咁既野。第一下感覺真係好奇怪,係下意識地覺得兩篇野意思好接近。無話一定係後者抄襲有關報導,只係我個人感覺係李副校似乎都睇過果篇野,自己又想發表一些個人感受,不經意地將人地篇報導內容滲透左入自己篇感受裡面所以做成咁樣既效果

我已經盡力幫佢兜,希望李副校係你心目中既形象無被破壞。

‹ 上一主題|下一主題