用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證申請結果
樓主: Mushimushi
go

英國學生簽證申請結果   [複製鏈接]

hennyyoyo 發表於 17-7-28 14:18
唉!都叠埋心水!

呢啲錢唔慳得架!XD

cho.l.m. 發表於 17-7-28 12:23
很心急呀,請問申請Tier 4,26/6已經上簽証中心辦理手續(沒有做快証)、到26/7親自上去簽証中心問仍在審批中 ...

急都無計,多個準備,睇下改機票有乜條件先!至於summer course遲少少上都唔會差太遠,但先要Email比人通知聲先。

回覆 cho.l.m. 的帖子

你有冇check過email,點講,我6/7交文件昨天已收到

亮燈 發表於 17-7-28 14:20
呢啲錢唔慳得架!XD

我有諗過改機票㗎

hennyyoyo 發表於 17-7-28 14:23
我有諗過改機票㗎

咁就計下邊樣貴啲喇!

亮燈 發表於 17-7-28 14:25
咁就計下邊樣貴啲喇!

但傷神就無得計了,ha ha!都是乖乖做快証!

caerion 發表於 17-7-28 14:22

你有冇check過email,點講,我6/7交文件昨天已收到

Thank you for applying for a UK visa. Your visa application has been
received and is under consideration.  We aim to process non settlement
applications within 15 working days (unless you have opted for the Priority
Visa service), and settlement applications within 60 working days.

Unfortunately, the processing of your application has not been
straightforward and we will be unable to decide your application within our
customer service targets. We are continuing to work on your application and
aim to make a decision as soon as possible.

We will write to you again if there is any change to this. Please do not
attend the Visa Application Centre until you have been advised that your
application has been decided and that your passport is ready for collection.
Email內容☝️

hennyyoyo 發表於 17-7-28 14:43
但傷神就無得計了,ha ha!都是乖乖做快証!

係喇!唔好煩喇!做快證可安心啲!XD

各位好,我是新手家長。
想問 cho.l.m., 你收這個電郵前是否補交了文件?是的話,相信要等多幾日。

我 6月22日交文件,約兩星期後收到電郵說我欠交孩子的出世紙,但其實我當時交給櫃枱 scan 的文件是包括出世紙的,估計是對方 scan 漏了,無奈地翌日我都到簽證中心補交了,結果一等之下,前幾日,即 25號才收到通知取簽證。

我無收過你收左果個email,我submit之後只收過一個話confirmed 收到application 的email 你係上centre自取還是收speed-post.如果係舊果批上centre pick的話,你可能要上centre問,by the way我小朋友都係去北愛,請問你小朋友是讀女校嗎

上述電郵是英國方面確認收到補交文件後才發出的電郵式樣,我收的是相同內容的電郵,說 " Unfortunately, the processing of your application has not been straight forward… "   所以我才問 cho.l.m. 是否曾補交過文件。
在這裡也提醒家長,日後在櫃枱掃瞄所有文件後要跟對方核實文件數目,是否每一頁都齊全,以免延誤大家的時間。最初去交文件時,對方掃瞄後看也不看就全部還給我。

MsSleepy 發表於 17-7-27 23:09
回覆 william99 的帖子

William99謝謝你,我女兒已夠18歲,我是不能與她同行入去申請中心?
你係可以倍囡囡入申請中心,無人會理會你囡囡幾歲架,只不過係入房影相打指模時,未滿18歲就要家長倍同下先至做得。

回覆 basbyy 的帖子

謝謝回覆

caerion 發表於 17-7-28 15:53

我無收過你收左果個email,我submit之後只收過一個話confirmed 收到application 的e ...

是女校嗰間

shanna852 發表於 17-7-28 16:25
上述電郵是英國方面確認收到補交文件後才發出的電郵式樣,我收的是相同內容的電郵,說 " Unfortunately, th ...

是的,因為我只留左agent email,佢話欠BT,agent話已經send返,當日在簽証中心已經問了是否全部scan哂,佢仲話係!所以真的要小心!

回覆樓主

簽證中心d人好求其的!走前要對清楚,我女收據個名都錯,全部好g暑期工乜都5清楚,佢責任scan曬野就比返你,5會幫你睇漏左乜文件,所以還是自己check清好d

回覆 EE1212 的帖子

仍未收到英國律師行 CAS 信 & 通知,好緊張

醒目開學勳章

EE1212 發表於 17-7-20 18:51
香港學校吾交退学信,要收$,諗吾到簽証咁耐都未可以申請。
Agent 回覆話 CAS 信學校交英國律師行處理。 vi ...
咁奇嘅,CAS信學校交由律師行代處理?我小朋友無論係high school, 甚至大學,都係由學校出,通常一個星期內都已出到了
[img][/img]

Agent話今年好多學校都要先交律師行處理咗先,而且好麻煩,好彩我女嗰間不用!嘥錢嘥時間!

醒目開學勳章

我小朋友都剛啱攞咗CAS,由學校出
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題