用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一後很失望
樓主: cy36baby
go

呈一後很失望 [複製鏈接]

到呈分, 個個都會努力一下, 名次有上落一 D 都唔出奇, 但差咁多就小見 D

回覆 optman88 的帖子

所以我唔怕卷深,最擔心卷淺。
另外視藝真係mission impossible for my son...

kls12 發表於 17-7-9 14:46
學校更加不可能知道學生準確banding. 但你說的預計banding, 你覺得有多準?
如果學校都唔知BANDING, 怎樣告之學生?當然未必準確,所以才出現邊沿人的情況

cmchang0927 發表於 17-7-9 18:52
回覆 optman88 的帖子

所以我唔怕卷深,最擔心卷淺。
有D學校叩門要4條A,卷深得滯就算全班最高分也未必攞A,那就會失去叩門學校的入場卷,所以有時卷太深也未必是好事

回覆樓主

真係唔可以睇少視藝同音樂嘅影響力

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

唉。。除了失望真係不知用甚麼詞語可形容此刻的心境。。。

cmchang0927 發表於 17-7-9 20:47

唉。。除了失望真係不知用甚麼詞語可形容此刻的心境。。。

我明,我十分明白,我囡在呈一也盡全力,好乖好生性咁在復活節假期已經開始溫書,四科全A,但因所有同學也追了上來,所以就算全A名次也大跌廿名,那時的心情和你現在一樣,無比的失望,冀望在這個暑假能重新調整自己,在呈二呈三有所進步⋯⋯加油

謝謝你! 失望多幾天就要忘記背後,努力迎接未來2次考試

cmchang0927 發表於 17-7-9 22:51

謝謝你! 失望多幾天就要忘記背後,努力迎接未來2次考試
是的,忘記過去,調整過後就重新再嚟過,如果我無記錯,你大女應該係尖子中的尖子,祝福你囝囝也更上一層樓

哈哈…阿女的同學才是尖子,她不是了。我笑佢成日話D同學係學神學霸,佢係咪叫“學揸”?佢好彩個人超樂觀,科科合格升到班又ok..

仔就從小資質不佳,幼稚園時老師叫我帶佢check吓係咪遲緩。。4歲都未數齊A to Z 和15 以上的數字。。。最經典上左小ㄧ問佢英文字母有幾個佢話25; 上到小二因為一個暑假冇寫名可以寫自己名也漏了筆畫etc。總之嚇壞人!小三開始好少少,以為小五追到20名內,豈料呈ㄧ又跌番。我只希望弟弟可以入到一間band 1b to c但樂團強的學校就已很滿足了!
祝妳囡囡也能入到心儀中學和在那兒過一個充實快樂的中學生活!

cy36baby 發表於 17-7-8 17:27
剛剛知道呈一後排名,很驚嚇,竟然跌落band 3, 冇唔合格,只是視藝同音樂C, 數,常,聖A, 其他B, 現在不知 ...

視藝丶音樂如果最後都係咁嘅成績,唔使擔心,自行2間揀穩陣D,自行通常睇主科同表現。

回覆樓主

想問大家跨區大抽獎個band係咪會自動調整?如強區去抽弱區係咪自動升band?

cmchang0927 發表於 17-7-10 01:52

哈哈…阿女的同學才是尖子,她不是了。我笑佢成日話D同學係學神學霸,佢係咪 ...
謝謝你的鼓勵,還有一天便放榜了,希望能如願以償

cy36baby 發表於 17-7-10 08:56
想問大家跨區大抽獎個band係咪會自動調整?如強區去抽弱區係咪自動升band?
...

其實嚴格來講唔可以話自動調整,當你在強區的時候就會同強區的同學比較,遇強越強自然排名不容易在高位置,但當轉去弱區的時候就會和弱區的同學作比較,如果你是邊緣人的話排名便有機會升band

見到大家的留言~
都開始有D緊張!
我仔都係剛程一,
仔成績都唔差,但視藝比較弱
平時分佔80%,考試考卷佔20%
但佢平時上堂做野超求其,
一陣下午返學校攞成績表~
而家都有D緊張

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-10 09:15
其實嚴格來講唔可以話自動調整,當你在強區的時候就會同強區的同學比較,遇強越強自然排名不容易在高位置 ...

甘我想知例如強區係b2,甘去弱區甲部抽獎教育局係咪自動將你轉b1?

我女視藝由小一開始都係b, 我都唔求a, 一心諗住拎個b就算, 點知個老師竟然比我65分, 我同女都超意外, 個老師上學期都係比b, 去到呈分竟然比c, 老師唔知係咪靠害.  不過我女本身呈一就已經比預期低好多, 本來希望只少有band 2a, 我諗而家分分鐘跌咗去band 3.  要星期三先派成績表, 唔知老師會否寫排名range.

cy36baby 發表於 17-7-10 11:59
甘我想知例如強區係b2,甘去弱區甲部抽獎教育局係咪自動將你轉b1?
唔可以講話自動,其實EDB會將同學的banding排兩次,一次全港性排...那是甲部,一次本區排...那是乙部,如果同學屬強區的話,有機會係本區Band 2但全港band 1,那麼不用轉去弱區也可以甲部抽先。不過講就係咁講,甲部得果幾個位,勸你不要期望太高,還是襯暑假做好凖備,考好呈二呈三搏升banding來得仲實際

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-10 12:07
唔可以講話自動,其實EDB會將同學的banding排兩次,一次全港性排...那是甲部,一次本區排...那是乙部,如果 ...

真係多謝你解答

happy105 發表於 17-7-9 10:32
佢雖然係band 1老師話120之前都係band1, 但上學期同樣分數係考50,估唔到一到呈分跌50幾60名!
星期二到我 ...
會唔會係因為平時無用呈分比例計算, 咁中英數其中一兩科差多少少, 一乘9倍比數就會拉開咗, 同平時唔一樣。
‹ 上一主題|下一主題