用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12: 請問仲有無人會放官津位呀?
樓主: 小怪獸媽咪
go

net 12: 請問仲有無人會放官津位呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小怪獸媽咪 發表於 17-7-11 16:01
其實乙二我已放李賜豪...

或者你講得啱,事實係我做錯了,我都覺得我對我小朋友唔住。

乙二李賜豪唔入,真係唔好彩
你仲叩左邊d呀

回覆 小怪獸媽咪 的帖子

唔好咁諗自己, 不用為別人的說話不快. 小朋友好好讀書, 保持好的子女關係, 都會出類拔莘.

對不起,是我輕率說話過了火位。

而我並不是針對你個人說的,而是針對某些博盡而得寶的人說的。

現時只能繼續努力,而你著實也沒有什麼做錯,或只是LESSER EVIL 位置失誤,又或是純粹不幸,請勿自責,世上沒有什麼父母稱得上對不起小孩的。

一世人流流長,我就堅唔信一校定生死,天大地大,任何人也有出頭天,關鍵是你身為父母,在遇上不順利時也要學會保持積極的態度。

加油啊 !

whycyh 發表於 17-7-11 16:06
12網今年唔使借位,點會去屯門,自己區夠派架
12網有75個位借左比中西區添啦, 點會派屯門呀!! 唯一可能係佢甲部填左間屯門的學校羅, 如果係真都無咩好講, 咁大的錯都犯得的嗎???
希望每天開心渡過 ;-)

寫信去李賜豪試下啦, 話晒都填第二志願有D同情分卦.

HK-MAN 發表於 17-7-11 14:32
居住灣仔、任職燒臘師傅的呂先生指女兒獲派屯門區中學,但因距離太遠不欲就讀,會再打電話問問其他學校是否 ...
我都唔明點解派到屯門咁遠?? 

Felix223 發表於 17-7-11 17:00

甲一寫錯冧巴?

小怪獸媽咪 發表於 17-7-10 23:27
12網抽到寶校,好努力扣門,都係一個offer 都無。見到日日都有人報喜,自己就咩都無,真係好灰。

請 ...

你派到邊間呀?

如果無宗教信仰規限,比較易D叩吓黄焯奄先,校長有心校風好。跟住再叩多D港島區band 1 & 2, 等音樂椅轉。

cutekiddy 發表於 17-7-11 19:34
你派到邊間呀?

如果無宗教信仰規限,比較易D叩吓黄焯奄先,校長有心校風好。跟住再叩多D港島區band 1 &  ...

可以試下私校玫瑰崗小學
學校有位都會有面試機會
試下,都好過要到屯門返學

cutekiddy 發表於 17-7-11 19:34
你派到邊間呀?

如果無宗教信仰規限,比較易D叩吓黄焯奄先,校長有心校風好。跟住再叩多D港島區band 1 &  ...

我就係派呢間。
學校宗教真係我其中一個concern。不過小朋友叩門結果出晒,無一間收到call,已寫信,學校都開始放暑假,無辦法啦,唯有接受。

k20s 發表於 17-7-12 06:52
可以試下私校玫瑰崗小學
學校有位都會有面試機會
試下,都好過要到屯門返學

我初初都有諗過叩玫小,聽聞都易入。

但一個月幾千蚊學費我有d 壓力。同埋我本身唔諗住出國,係咪都唔適合?

註:我小朋友唔係派屯門學校。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-12 08:52

既然覺得學費有壓力,又不是神校就無需考慮,派了一間普通小學,唔好諗得太壞。音樂椅仍然轉緊,最壞打算大不了操fit d你個小朋友下年考插班。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-12 08:46
我就係派呢間。
學校宗教真係我其中一個concern。不過小朋友叩門結果出晒,無一間收到call,已 ...
我不知道你是不是有其他宗教信仰所以抗拒佛教, 其實佛教都係導人向善, 學校亦唔會要求學生食素, 如果你唔想小朋友上佛學堂, 可以同黃焯菴講, 佢地會安排你小朋友去圖書館, 有老師睇住佢架.  

Felix223 發表於 17-7-11 17:00
之前POST 網友講呢個屯門CASE 佢話係 中學 派位架

升中玩法我唔太了解,但斷估.....就算亂填要派左去屯門都唔係咁易掛 ?

Jessy 發表於 17-7-12 10:39
我不知道你是不是有其他宗教信仰所以抗拒佛教, 其實佛教都係導人向善, 學校亦唔會要求學生食素, 如果你唔想 ...
對,之前接觸過該校校長,他指為了令家長易接受,不會用佛家語去教育學童,而是在德育課用一D 生活化例子向學童教導。例如: 佛祖惠及蒼生,他們會以"愛護別人,愛護動物,愛護公物"去教育,而當中亦不會加入輪回,修行等等高深佛學。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-12 08:52

其實呢間都唔係咁差蔗啫。同一線比係差啲,但我見佢地都有啲派到英中,一班嘅小學 ( 而家仲係唔係得一班 ),  如果成績好,都唔會太大壓力,加油!

dereklg 發表於 17-7-12 11:56
對,之前接觸過該校校長,他指為了令家長易接受,不會用佛家語去教育學童,而是在德育課用一D 生活化例子向 ...
仲有孝順父母, 尊師重道呢D我最喜歡

dereklg 發表於 17-7-12 11:39
之前POST 網友講呢個屯門CASE 佢話係 中學 派位架

升中玩法我唔太了解,但斷估.....就算亂填要派左去屯門 ...
都唔係架, 如果你甲一填間屯門BAND THREE咪好大機會入羅.  
但原來佢係升中, 咁升中12網都真係有好多新界區的學位包埋, 派到真係唔奇.  

Felix223 發表於 17-7-12 09:12
既然覺得學費有壓力,又不是神校就無需考慮,派了一間普通小學,唔好諗得太壞。音樂椅仍然轉緊,最壞打算 ...

感覺不好,只因灣仔區一線校實在太多,有得比較,就自覺不理想。

其實,就算李賜豪/寶血,這個水平在一些區,已屬頂斑。

中間仲有間云景官立,點都叫聯系筲官,其實都唔錯

再退一步,真係寶啦,李昇/黃卓仍不算太差,放在一些區已是很不錯的,起碼呢D 學校大致上都正正經經,唔會太多壞學生。

基本上,12網我個人只不能接受張X文

optman88 發表於 17-7-12 12:00
其實呢間都唔係咁差蔗啫。同一線比係差啲,但我見佢地都有啲派到英中,一班嘅小學 ( 而家仲係唔係得一班 ) ...

係囉,我仔都係呢間,今年考到英中直資,學校唔係大家想像中咁難接受!
‹ 上一主題|下一主題