用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12: 請問仲有無人會放官津位呀?
樓主: 小怪獸媽咪
go

net 12: 請問仲有無人會放官津位呀? [複製鏈接]

dereklg 發表於 17-7-12 12:07
感覺不好,只因灣仔區一線校實在太多,有得比較,就自覺不理想。

其實,就算李賜豪/寶血,這個水平在一些 ...

張X文我去過觀課, 佢地D小朋友係好乖好有禮貌, 佢地大約有一半學生係真係在隔離居住保良局的孤兒, 可能住院舍關係, 好乖好純品, 佢地老師都好關愛學生, 同埋如果係有特殊需要的學生, 佢地會安排每學生有一個老師媽媽, 呢個老師媽媽就負責晒呢個學生的事, 無論學習呀其他情緒等等, 其實都係一間好學校來架.  
不過學習上就梗係無咁進取啦, 唔會係現今家長杯茶.
希望每天開心渡過 ;-)

egg.plant 發表於 17-7-12 12:10
係囉,我仔都係呢間,今年考到英中直資,學校唔係大家想像中咁難接受!
...
恭喜你,你仔叻叻,......我都覺12網所謂"下把"之中,黃呢間係最好,去年我都係將佢填第四位,計落要讀都讀得過,好過去張X文或要食太多咖哩好熱氣。  

有你呢D 堅用家分享下真好,學校有提升,都要有人講出來先得架

Jessy 發表於 17-7-12 12:16
張X文我去過觀課, 佢地D小朋友係好乖好有禮貌, 佢地大約有一半學生係真係在隔離居住保良局的孤兒, 可能住 ...

我同你一樣,又係去觀課,也同意學童好乖。

而我個人觀感,就是認為整所校的"能量"太低,也許真的和出身有關,學童乖得像受了傷的小貓,是很清楚的感覺。所以當時,我就即時將佢放左落龍尾,打死我也不肯讀。

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 17-7-12 10:39
我不知道你是不是有其他宗教信仰所以抗拒佛教, 其實佛教都係導人向善, 學校亦唔會要求學生食素, 如果你唔想 ...

之前有人聽過簡介會,都話校長咁講,學生可以唔上佛學去自修。一個新校長入佛教學校工作,夠膽對教學團體(佢老細)提出呢個想法,我敬佩佢!

黃焯菴近年已有家長排乙三「保底」,隨住多左家長揀,有望升呢

Charlotte_mom 發表於 17-7-12 12:46
之前有人聽過簡介會,都話校長咁講,學生可以唔上佛學去自修。一個新校長入佛教學校工作,夠膽對教學團體 ...

而家仲係得一班? thanks

optman88 發表於 17-7-12 13:53
而家仲係得一班? thanks

出年六年班得1班,之後就2班

optman88    發表於 17-7-12 15:57

dereklg 發表於 17-7-12 11:39
之前POST 網友講呢個屯門CASE 佢話係 中學 派位架

升中玩法我唔太了解,但斷估.....就算亂填要派左去屯門 ...

我知。只是見新聞報導升中12網派到屯門,難度好高,真係O 咀!

dereklg 發表於 17-7-12 12:27

而我個人觀感,就是認為整所校的"能量"太低,也許真的和出身 ...
你都有道理, 可能我囝太百厭, 同學乖D無咁易教壞佢所以我先會覺得OK, 如果比著係我囡, 我都未必想佢身邊的人太負能量.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

Deleted

小怪獸媽咪 發表於 17-7-12 08:46
我就係派呢間。
學校宗教真係我其中一個concern。不過小朋友叩門結果出晒,無一間收到call,已 ...

黃焯菴是一間開心學校,廿年過後小朋友一定還有小學生活的快樂回憶,不會只記得為老師,為學校,為家長追求滿分的經歷。
今天結業禮,校長更介紹了明年大慨課程,更有系統地編制了「彩虹生命教育」,除了日常的學術,培養小朋友興趣的活動,發掘他們專長,塑造更有自我個性,品德良好的青年人為目標。真正做到「身,心,靈,德,智,體,群,美」。
相信只要能有自覺的學習動力,書是讀不完的。但個人的品德,獨立思考,分辨是非,這可是一生受用的課本。
ps今年更沒有實體的暑假作業!

dereklg 發表於 17-7-12 12:27

而我個人觀感,就是認為整所校的"能量"太低,也許真的和出身 ...

我絕不認同學校能量低,學校有老師拿行政長官教學獎,老師有愛心及心思教小朋友,而住保記小朋友不一定是孤兒,但他們都和一般小朋友無異,有乖有頑皮有學術叻,我知道他們部分人升中成績不錯,大都是派12網中學。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-11 16:01
其實乙二我已放李賜豪...

或者你講得啱,事實係我做錯了,我都覺得我對我小朋友唔住。

當年我也有這種想法,因為上網找不到黃焯菴近期的資料,身邊朋友又勸走,上了BK問又只有負評,嗰吓真係以為害了自己小朋友。後來親身自己去瞭解,首先知升中一直有派英中,慢慢發現老師和學校好多很好之處,而且並沒見到任何如外界所評般差!小孩亦越讀越開心,機會多,有自信,又能培養到自學的興趣,也很喜歡這所學校,而我自己亦十分之喜歡和欣賞老師們的付出。
自此亦經常上EK推介開放日,目的也是希望後來的家長不用過分擔心,根本入了這校只會對小朋友身心靈有健康發展,只要上課留心,能自己學習,上英中並非那般難!
期實也遇過許多12網多間一二線學生轉校過來插班,最後他們升中都很不錯!
若計TSA評分一定不會差得過大家所謂在12網的二線小學,升中派位首志願和首三志願的百分比絕對可和他大家相比!(註明,學校不讚成買過多額外練習的,更從沒有操練,在這學習環境下tsa評分也不差)
12網寶校在我心中的真正定義是「寶藏」!

meowymeowy 發表於 17-7-13 20:30

我絕不認同學校能量低,學校有老師拿行政長官教學獎,老 ...

個人觀感是不需要你認同的。正如醜女也有佢老公話索,靚女也有人覺得討厭。

而事實上,我原post 一開張明義,就指明是我的個人觀感。

我就是覺得張x文能量超低,低到冇晒生命跡象。連曱由, 螞蟻,蚊虫,都冇幾多隻。

我就係咁睇,個人觀感就係咁,又如何 ?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人觀感,稚子何辜。對小孩子留情一點吧

dereklg 發表於 17-7-14 13:13
個人觀感是不需要你認同的。正如醜女也有佢老公話索,靚女也有人覺得討厭。

而事實上,我原post 一開張明 ...

該處偶爾有鸚鵡30隻、還有蝙蝠、雀鳥 etc。
還有一大班活潑的小孩子,鄰近聖瑪加利大堂,有的學生升讀St Paul Catholic、維官、鄧肇堅、何東。

Charlotte_mom 發表於 17-7-14 14:13

張凝文的老師都不錯的~

meowymeowy 發表於 17-7-14 18:00
該處偶爾有鸚鵡30隻、還有蝙蝠、雀鳥 etc。
還有一大班活潑的小孩子,鄰近聖瑪加利大堂,有的學生升讀St P ...

竟然有人升去paul cat? 那這位d 姓會員的生命跡象很高女女可能要和曱甴同班了

Charlotte_mom 發表於 17-7-14 14:13
同意

好多學校都有她的優點。在學的家長看到,會受到傷害。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-10 23:27
12網抽到寶校,好努力扣門,都係一個offer 都無。見到日日都有人報喜,自己就咩都無,真係好灰。

請 ...

想說,自己點灰都好,小朋友會好敏感,也會感受到你的不安,如果因為這不安而影響佢對日後升小,失去興趣和動力可是更傷腦筋了!

不妨嘗試再向學校瞭解多些,或許也會和我一樣發現黃焯菴好的一面一定比網上流傳的舊有負評多好多!

順道介紹一下學校每年都舉行全校家長觀課日,每一班都開放課堂俾家長了解日常的教學。老師多用小組教學,學生投入,氣氛很好。相信12網小學也是首間敢這樣和家長互動。把日常上課情況盡顯在我們眼前!

今年,又有多名老師獲得“優秀教學獎”,絕對走蒼海遺珠。
‹ 上一主題|下一主題