用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提前教6年級數學
樓主: Ahbee02
go

提前教6年級數學 [複製鏈接]

Ahbee02 發表於 17-7-12 14:51
其實除左怕阿女識晒到時沒心機聽書外,我仲有樣野擔心,就係怕佢會養成依賴我或者補習的習慣。所以點樣提前 ...

可以教佢如何自己預習,呢個方法去到中學都啱用,又唔需要擔心佢依賴。

Ahbee02    發表於 17-7-13 12:16

Ahbee02 發表於 17-7-12 15:04
我有個外甥女,初中時讀物理成績吾錯,因為佢嚮暑假時,已通過補習社提前學左新知識。不過到高中時,由於特 ...

所以最理想應該教孩子學習如何預習而非由家長/補習老師提前教,當然因人而異。

回覆樓主:

p1to p4數無需提早教,p5 p6 是一组,同p1 to4的深浅不同,又加上呈二如此近,提議依個人能力提早,

我仔亦升p6. 數学一般b grade. P5 都做ps1 (cover p5 6) 吾求高分,只求吾拉抵分

little_yolky 發表於 17-7-12 12:18
唔好話升小六, 我自升小三開始, 年年暑假都踢阿女去數X, 等佢有個概念, 真係差好遠架。我自問無本事, 唔識 ...

你係咪參加暑期班定恆常班,我只係繼續參加恆常班,未見有咩成效,但我將小五既補充要我女日日做,踢極都唔願郁,都係難成大器

babywoman 發表於 17-7-12 15:25
回覆 Ahbee02 的帖子

冇提前預習,除咗我仔話怕上堂悶之外,我其實係怕自己教數嘅方法與校老師嘅唔一樣, ...
我都有這擔心, 怕自己教的方法, 和老師的方法不一樣.  我自己那套可能會outdated左, 或唔夠efficient (我可能教幾個steps, 原來老師一個step已搞掂等等), 所以我唔敢亂教, 只會叫佢自己睇下數學書.  

happy105 發表於 17-7-13 08:13
你係咪參加暑期班定恆常班,我只係繼續參加恆常班,未見有咩成效,但我將小五既補充要我女日日做,踢極都 ...

我一直報暑期班而已, 阿細試過一個學期恒常班, 好有效喎, 由6X升上9X, 不過佢一般係大意多。後來停咗。下年阿大升小五, 我打算報恒常班, 因為佢全部主科最衰科數。不過我好彩D, 講底做乜練習, 阿大就會跟住做了。測考前佢仲會自己攞嚟做。

Ahbee02 發表於 17-7-12 14:51
其實除左怕阿女識晒到時沒心機聽書外,我仲有樣野擔心,就係怕佢會養成依賴我或者補習的習慣。所以點樣提前 ...

去到呈分試這個重要關口,我就唔會諗是否依賴這個問題,總之就是要保持好分數。所有問題等派到好學校再諗。

Ahbee02 發表於 17-7-12 10:13
阿女今年9月升小六了。一向以來,佢數學比較差。我好猶豫,爲應付呈分試,我好吾好趁呢個暑假,提前教定佢6 ...

會!我有同佢地提前暑假教定下學年的數同補底。親自教!自己教會教多啲,針對性啲。雖然到學校教時未必完全記得番晒暑假學過的steps,但有個底始終好啲,易上番手。有感以前冇提早教,學校教完冇幾耐就測考,跟本操得未熟未好就去考,好急。可跟住學校派咗嘅課本去教,雖然有啲steps係多餘咗。

IloveJJ 發表於 17-7-13 10:21
我既方法係,俾本書佢自學,然後做練習(做少量淺的,不做深的),唔明先問我。咁佢既能自學,又能有初步認 ...
好辦法!

HaYi 發表於 17-7-12 16:27
p1to p4數無需提早教,p5 p6 是一组,同p1 to4的深浅不同,又加上呈二如此近,提議依個人能力提早,

我仔 ...
其實于數學呢科,我同你目標一樣:不求好高分,但求吾好差太遠。
經過近一年半同阿女補數,佢數學概念,運算方面都顯著進步。但邏輯思考就仍需努力。考試失分亦主要在思考題。

Ahbee02 發表於 17-7-12 10:13
阿女今年9月升小六了。一向以來,佢數學比較差。我好猶豫,爲應付呈分試,我好吾好趁呢個暑假,提前教定佢6 ...

你可以預教,不過千萬唔好操練習。

係教佢概念。

搵D 生活例子去教佢數學概念比較好。

回覆樓主

數學最緊要一里通百里明,不過講就易,做就難
‹ 上一主題|下一主題