用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 香港的大學,學費一年要多少錢?
go

香港的大學,學費一年要多少錢? [複製鏈接]

香港的大學,學費一年要多少錢?
   1    0    0    0

回覆樓主:

資助大學+本地居民,就4萬幾一年,如医科也是。。。

brother4 發表於 17-7-22 12:31
資助大學+本地居民,就4萬幾一年,如医科也是。。。

謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

香港嘅大學真係好抵讀!
我廿年前已經要俾4萬幾學費,即係話呢廿年只由4萬頭加到頂盡4萬尾!

但我當年,年年加學費,3年間由三萬頭加到四萬頭!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 17-7-24 11:40
香港嘅大學真係好抵讀!
我廿年前已經要俾4萬幾學費,即係話呢廿年只由4萬頭加到頂盡4萬尾!

我早你幾年。當初萬頭咋!我地仲講笑好快加到萬七!
而家4萬幾....如果近年同近年比,算無咩升囉

我係萬七呀!

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-7-24 11:40
香港嘅大學真係好抵讀!
由 $17,000 加到 $42,100 後, 十幾廿年無加過價.

醒目開學勳章 王國長老

moniquechoy 發表於 17-7-24 15:38
我係萬七呀!

暴露年齡了
如果無記錯,我final year(定之後果年)應該就係加到萬七

醒目開學勳章 王國長老

ivory0915 發表於 17-7-24 16:27
由 $17,000 加到 $42,100 後, 十幾廿年無加過價.

咁都好,如果一直用咁增幅加落去

Charlotte_mom 發表於 17-7-24 17:12
暴露年齡了
如果無記錯,我final year(定之後果年)應該就係加到萬七
...
咦? maybe我哋同屆喎, 我都係final year 13000。之後就萬七了。

摘自立法會參考資料摘要
在 2016/17 至 2018/19 三年期向
大學教育資助委員會資助院校 提 供 的經常撥款

11. 我們現時並無計劃調升學費指示水平,並會在 2016/17 至
2018/19 三 年 期 把 指 示 學 費 維 持 在 現 有 水 平,亦 即 就 教 資 會 資 助 學 位 程
度課程而言,每名學生每年 42,100 元,並以此作為計算撥款限額的
基準。儘管如此,我們察悉學費水平已近二十年 保 持 不 變 。政府已邀
請教資會研究其他地區有關學費政策的做法,並因應香港的情況向政
府提交建議 方案,以供考慮, 使 政 府 能 就未來 路 向 作出有依據和理性
的討論。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-7-25 12:12
咦? maybe我哋同屆喎, 我都係final year 13000。之後就萬七了。

中文大學全日制本科生每年學費

年度

學費(升幅)

住宅售價指數(升幅)

1986-87

$4,800 (-)

26.3 (-)

1987-88

$5,400 (12.5%)

31.9 (21.3%)

1988-89

$6,200 (14.8%)

40.2 (26.0%)

1989-90

$7,500 (21.0%)

44.8 (11.4%)

1990-91

$8,700 (16.0%)

61.1 (36.4%)

1991-92

$10,000 (15.0%)

85.2 (39.4%)

1992-93

$11,600 (16.0%)

93.0 (9.2%)

1993-94

$17,000 (46.6%)

114.9 (23.5%)

1994-95

$24,000 (41.2%)

107.3 (-6.6%)

1995-96

$30,750 (28.1%)

116.9 (8.9%)

1996-97

$37,350 (21.5%)

163.1 (39.5%)

1997-98

$42,100 (12.7%)

117.1 (-28.2%)

總增幅

+$37,300 (+777.1%)

+90.8 (+345.2%)

(資料來源:歷年《香港中文大學概況》、差餉物業估價署網頁)

simonwan 發表於 17-7-25 19:30
中文大學全日制本科生每年學費

(資料來源:歷年《香港中文大學概況》、差餉物業估價署網頁)

一目了然,知道師兄、師姐是那年畢業了

回覆 video_ming 的帖子

政府只资助本地大学生4年学费……每年42000...但如double degree 学生是5年制……第五年不是42000...要交六萬几……

上年個食飽飯搵嘢做既審計處,出嚟話香港資助大學學費太低,不符合營運既成本效益,建議檢討學費。
希望香港D大學唔會聽審計處點。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-30 18:42
上年個食飽飯搵嘢做既審計處,出嚟話香港資助大學學費太低,不符合營運既成本效益,建議檢討學費。
希望香 ...

20年前正值金融風暴,唔加學費幾年是可以諒解,如果20年不去審視調整,又說不過去!

等同副學士是為減少青少年失業率而設立,現在都會再審視,我估局長不敢完全刪除它!

為什麼大學學費不可以呢?!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題