用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中學生講粗口
go

中學生講粗口 [複製鏈接]

e 家啲學生男男女女都講粗口, 佢地同學之間講我已經可以當聽唔到睇唔到, 但佢可以肆無忌憚係FB/IG or other social media 公開講粗口, 男仔講已經好難頂, 最弊係啲女學生講, 完全唔覺得醜, 好恐怖, 男男女女講, band 1 to 3 都講, 莫非佢粗口先可以溝通? 莫非先至型? 唔通係我太離地?
   1    0    0    0

等於吸煙吸毒, 係人都知唔好, 年青人一樣摏個頭埋去.
無法, 全世界都總有人係咁.

好怕成為"自然".

回覆樓主:

是不關己,己不勞心。。。議員一樣講,地盤佬每句加助語詞。。除非自己孩子一定要教,自己冇講好多年了(身教)

ouiwa    發表於 17-8-16 00:36

BB-CLEVER 發表於 17-7-27 12:18
e 家啲學生男男女女都講粗口, 佢地同學之間講我已經可以當聽唔到睇唔到, 但佢可以肆無忌憚係FB/IG or other ...

唔使擔心既,大大吓,等佢充分掌握呢隻語言, 唔想覺得過癮,佢就唔會再當口頭禪。

大大下就唔會講,同埋有分寸。

我讀女校,個個日日彈人 Bra 帶、揭裙底、除人衫、講粗口、棟高腳、韌腳,坐我隔離果個試過行到操場先發現自己調轉褲著,當眾除褲,結果畀阿 Sir 見到添 畢業出到去就唔會咁架喇,我地成日都話呢 d 係青春同埋校園生活。

ouiwa    發表於 17-8-16 00:36

JustAParent 發表於 17-7-27 17:52
唔使擔心既,大大吓,等佢充分掌握呢隻語言, 唔想覺得過癮,佢就唔會再當口頭禪。
...
希望會

1998Ruby1998 發表於 17-7-27 19:52
大大下就唔會講,同埋有分寸。

我讀女校,個個日日彈人 Bra 帶、揭裙底、除人衫、講粗口、棟高腳、韌腳, ...

阿仔讀男校, 男學之間肯定有講, 阿仔亦一定有講, 但佢同啲同學都唔會係social media 公開posted 粗口, 就算有都係wt_ , 呢啲我覺得還可以, 阿仔最近參加啲summer course 識左不同學校學生, 其實一向都玩好多inter school events, 經常接觸其他學校學生, 識好多朋友, 但今次joined 完個summercourse, 當然又識左一班朋友, 有男有女, 大部份band 1 學生, 見到啲女生係social media posted 今次活動相和留言, 粗口到唔粗口, 嚇死!  所以覺得不吐不快發帖, 其實呢個世界咩人都有, 貪玩好正常,最驚係貪玩到冇底線, 又唔可以同阿仔講批評佢啲朋友, 你會點處理?

BB-CLEVER 發表於 17-7-27 12:18
e 家啲學生男男女女都講粗口, 佢地同學之間講我已經可以當聽唔到睇唔到, 但佢可以肆無忌憚係FB/IG or other ...
記得廿年前第一次去廣州做野,真係男男女女都係每句必定有個粗口字,我作為外來人真係覺得好難頂。所以,我唔會俾小朋友講粗口,因為真係好難戒。

回覆 BB-CLEVER 的帖子

我會話,把口生係人度,佢鍾意點樣表達自己我地管唔到,但係要記住一個人嘅言談係反應到父母教養自身同學識。身為父母唔希望你講粗口,畀外人印象唔好,尤其依家好多公司 HR 同老闆都會八卦上人地 Social Media 睇,見到你滿口粗言穢語,咁樣對你好不利。有或者有女仔鍾意你,但係一見到你粗口咁多,都會被嚇走。

JustAParent 發表於 17-7-27 17:52
...
習慣咗真係好難戒,我啲廣州朋友雖然講少咗,但係都係幾句就會有一個粗口字。

brother4 發表於 17-7-27 14:23
是不關己,己不勞心。。。議員一樣講,地盤佬每句加助語詞。。除非自己孩子一定要教,自己冇講好多年了(身 ...
見好多地盤佬講野都係咁,互相想做對方既老豆。

2jkidsfather    發表於 17-7-30 08:34

1998Ruby1998 發表於 17-7-28 12:37
回覆 BB-CLEVER 的帖子

我會話,把口生係人度,佢鍾意點樣表達自己我地管唔到,但係要記住一個人嘅言談係 ...
多謝指點, 父母身教一定好重要, 但有時年青人係外面時間多過在家, 又容易受朋輩影響 , 所以發現佢識左呢啲人特別不安, 一有機會都會提點佢, 講得多又嫌你煩, 所以同佢傾要好有技巧

王家爸爸 發表於 17-7-28 12:36
記得廿年前第一次去廣州做野,真係男男女女都係每句必定有個粗口字,我作為外來人真係覺得好難頂。所以,我 ...
你小朋友受教咪唔使煩啦

叫她男朋友好好教她

呢一代真係好多學生講粗口 . 已經不再是地盤佬或者band 3學生!

佢地在 facebook, IG, snapchat 男男女女隨便咁運用粗口.

其實好多外國大學係會Check.  

唔知點解呢一代點解會搞成咁.  
我估主要父母沒有check佢哋 facebook, IG, Snapchat, WhatsApp, etc.
我就睇唔少, 所有純情玉女, 女校, 男女校, 都會有.
英文人會好啲, 至少唔會講一大堆中文粗口.

其實不單是父母身教, 我見嗰啲父母好斯文和有禮貌.  
只不過佢哋唔知仔仔女女已經變到咁大膽.

互聯網害死好多年青人! 父母監管不力, 但又好難怪, 香港地手停口停.

環境決定一切
在學時 年輕時的瘋狂罷
在職時 在地盤唔講 可能人都做唔成
在某些部門唔講 可能工都做唔長
在中環大部分角落唔講 可能都係人都做唔成
做父母 就可能唔講
退休後 就真係唔講

mhc123 發表於 17-7-29 10:20
叫她男朋友好好教她
現在既男仔,未必會真係介意自己女朋友講一兩句粗俗啲既野。

講粗口與社會有關

與父母的嚴格教育有關

父母管子女太多, 管到過火

子女反彈, 但子女無能力反抗

結果講粗口作反抗

講粗口是對父母過嚴監管的無能吶喊

講粗口, 是中華文明及文化

自古粗口自港大,以前港大有粗口比賽

https://www.youtube.com/watch?v=A_eigvgTtzc

孫中山粗口也很利害

蔣介石就是寧波的粗口王,娘希匹就是寧波話,有個娘字,蔣介石成日鬧人

毛澤東都係粗口出生

以前港大的大學生,粗口第一

香港計, 中學則男拔粗口第一

男拔生中英粗口皆流利, 男拔通告是少數仲有英文的

https://www.youtube.com/watch?v=k-kg7yM1wxo

皇仁仔粗口同樣勁抽, 有機會我分享下
我最想睇到皇仁與男拔, 攪個粗口比賽

溝通都好多種方法

https://www.youtube.com/watch?v=wwMytQMi8wA

他最初讀路德會小學,年年考頭三名,自恃成績好,小五轉校到聖約翰小學,頓時變「包尾」,方知天外有天,「英文老師在班上特別點名話我英文差,R和S音發音不準,當時感覺好hurt。」這句話,他一世銘記,視為人生第一課,想的起心肝讀書,但父母不諳英文,惟有自我惡補,小六畢業,成績躍升至頭十名。

中學考入男拔萃,英文未學好,卻先學會粗口,「返學不夠一星期,已學識所有粗口,真是嚇死你。校長好開放,叫我們不用讀太多書,反而要多思考,結果英文看不明,聽也不明,我那級有一百六十人,英文考一百四十幾名。記得外籍老師教游蛙式,好多同學在小學已學懂,於是老師不再從頭教起,只叫我們pull、band、forward、still,其他同學像飛魚咁游,只有我學不懂,好唔開心。

講粗口是對父母過嚴監管的無能吶喊
(以我認識的, 全部不是!)

我見果啲爸爸媽媽超級親切友善, 給與孩子很多自由空間.

所以, 粗口香港小姐講的是新一代的語言.  整個香港大學好普遍.

不過, 見到D小學名女校(不是個別例子) 講這些中文粗口, 實在驚訝.
他們的父母全不知情.

‹ 上一主題|下一主題