用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中學生講粗口
樓主: BB-CLEVER
go

中學生講粗口 [複製鏈接]

周末間中會帶子女行山、游泳。「他們最鍾意打機,不過,一定有限制……」他坦言,聽過孩子「爆粗」:「阿媽好緊張,我小五、六時也講得流利……不過,我有跟阿仔講,講粗口會影響人家看你的表現。」

https://topick.hket.com/article/ ... 2%E5%88%86%E6%95%B8

在我小五,六, 已經 一半同學識講

有時子女學校講

屋企扮乖,唔講

呃到父母., 父母返工搵食
父母不知情, 皆因父母觀察力垃圾

沒有留意子女

現在youtube, 睇人打機, 睇劇

都大把粗口
父母 返工受氣多, 屋企都爆粗

要子女不懂粗口
唯一方法, 是要佢地與世隔絕

咁就安全至上

皇仁90%的學生會返學講粗口

chingyu 發表於 17-7-29 22:20
不過, 見到D小學名女校(不是個別例子) 講這些中文粗口, 實在驚訝.
他們的父母全不知情.

未必唔知。
我朋友的女兒,在 facebook 的言論有好多中文粗口,
佢有 add 父母,有 add 我,
佢冇設閲讀權限,佢 d 同學都冇,
所以我睇到晒,感覺到佢地唔 care 比人知。

hehehaha2017 發表於 17-7-29 22:29
皇仁90%的學生會返學講粗口

講就算啦。

但如果是女生,post 中文粗口上 facebook 我覺得幾難睇。

可惜似乎連龍頭名女校女仔都係咁。

nintendo 發表於 17-7-30 12:19
未必唔知。
我朋友的女兒,在 facebook 的言論有好多中文粗口,
佢有 add 父母,有 add 我,
就算佢父母冇權限睇, 最後總會有機會傳番到父母知, 其實公開posted 得中文粗口佢地唔會驚任何人知,
講都算啦, 仲要公開"同人分享", 低線再低真係接受唔到

回覆 nintendo 的帖子

其實唔識粗口先驚,不過最好就唔好講。我班主任話:「中學畢業前要識曬有咩粗口,唔係聽左都唔知自己畀人 X。講就儘量唔好講,要講就唔好係著校服果陣講。」我學校都畀人話純品、思想純樸,咪照樣講,只不過係出學校門口就唔講,FB 只有大約 20% 學生會用粗口,大部份都有分寸。私下 Whatsapp 就另論。

孩子最近在U上一個 course, 最粗口竟然係個香港導師,佢現在仲係熱門科目嘅一年級學生,經常有粗口助語詞包含在說話內,行為像高小至初中生。
孩子聽到O晒咀,每天回家都跟我引證一下係唔係粗口,講吓佢可笑的行為和反應!從外地來的導師一樣是大學生,但就冇問題兼正常好多。
香港的教育其實出咗好大的問題,好些家長唔理,老師更加唔駛講。
講粗口是習慣,不會大了就懂自我反省和停止。
我作為家長,覺得好不安,但除了教好自己的孩子外,又可以怎樣教他去保護自己呢!

喺我記憶中,以前小學生個個都識嗰5個中文粗口字,厠所門,巴士椅背都寫满粗口。街上全部媽媽聲。中一入學就學曉英文操口和生殖器官名稱。是我生長在平行時空,還是大家在記憶中美化自己的童年?
以前冇咁礙眼因為祗講不留痕,現在多了社交網站,寫低有証據而已。
‹ 上一主題|下一主題