用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年怪事特別多
樓主: piyohk
go

今年怪事特別多   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-8-14 20:40
唔係掛,有漏洞,但對大局影響其實好輕微,所以唔去堵塞,由得佢算數?

你自己都承認升學制度是複雜,咁其實係同 ...
所謂的漏洞(其實只係我地認為係),只係俾你試多次自行。除非你係個一年有方法提升自行既分數,否則一年後可能又係得個桔。
就算第二次自行成功了,是否沒有代價?當然不是,家長/小朋友至少也花多了一年買不回來的時間。

如果有人只懂一直去鑽研/批評制度上既問題,郤不認真去瞭解遊戲規則,最後只懂人云亦云咁去為子女填表,呢種家長,到底係正義超人上身,還是想戴定頭盔去合理化自己不負責任既行為?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wat123 發表於 17-8-13 12:10
如果真的話,"甲一乙一"可以去教育局投訴了, 大原則下,假的居多

點解假?只要你排位早過人就一定得。

Winnie3q 發表於 17-8-20 09:26
點解假?只要你排位早過人就一定得。

似乎你要看看EDB的CD,了解下抽獎點玩。如果同一間學校乙一都已經有人派唔到,乙二是冇可能有人派到。無論幸運號碼幾前幾後都一樣。

回覆 Winnie3q 的帖子

排位早過人,都冇可能乙二嗰個得,乙一那個唔得,一定處理晒乙一,有位剩先俾乙二

wat123 發表於 17-8-20 12:25
回覆 Winnie3q 的帖子

排位早過人,都冇可能乙二嗰個得,乙一那個唔得,一定處理晒乙一,有位剩先俾乙二 ...

有一個情況可以,就係教育局睇表入機果位人兄入錯機,將人地原本第二志願入錯第一志願。相反,人地第一志願又輸入錯左變第二志願,就會出現這情況。所有選校表都係人手處理輸入電腦,所以入錯可能性係存在。

piyohk 發表於 17-8-12 21:28
今年小一申請,真的令我眼界大開:

1. 家長認同借地址申請小一,沒有什麼大不了。孩子若派入寶校,才是恐 ...

今年最怪係明天更好的出現

ar_mak 發表於 17-8-15 14:50
如果根據番之前既兩個例子,一個自行例子,一個係問野例子,你都偏向選擇用制度以外方法去解決,但我就偏向選擇 ...
你個建議:

剩落黎就只講大抽獎,我假設一個情況,如果填表是按意願,順序由乙一,二,三......一路排落去,根據目前情況,所謂填錯,意思係指在乙二或三等位置,填上一間根本已經冇學位提供既學校.......如果制度係可以幫家長跳船,即是排乙二學校冇位,自動由乙二頂上去抽,如此類推,咁至少,不至於攪到要棄權,同時減少左需要"計數"既情況(因為阿大哥你本人就叻姐,唔係個個家長都識呢D野)

即係只要隨機號碼前, 就先處理晒佢所有學校排名, 派咗學位俾佢先, 咁其實對家長嚟講, 連依家唯一可以去考慮既"填表策略"都唔駛用, 齋鬥運氣, 呢個又係理想既方式?

相信所有"升學專家"都會反對, 因為如果咁做, 佢地仲憑咩可以去收錢教人? 甚至什麼保証90%機會派首3志願?

到時, 大家可能要一窩蜂去搵蘇師傅, 玲玲姐催運就真

其實有時我覺得, 家長太自我中心了,  成日以為學位分配係為佢地而設, 所以應該滿足佢地既要求.

學位分配, 其實係EDB同官津學校商量後訂出嚟既機制, 好似一個國家既足球總會同球會商量後訂出既球例.  要承受呢個機制結果既, 其實係官津學校 (球會), 唔係家長或者小朋友 (球員).

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 17:54
制度上係有D不為人知既"漏洞", 但對大局影響其實好輕微
但唔去理解基本遊戲規則就去填表, 乜都"聽聞", "以 ...
同意...我見好多人對呢個大抽獎點玩都只係道聽途說... 所有資料都係聽返來, 自己無親身了解過...

例如我識人今年大抽獎都玩完, 都答唔出弟妹將來入返同一間官津小係唔係必收... 真心覺得O咀, 仲要佢都有個細嘅跟尾, 佢地兩公婆亦唔係無學識嘅人, 又或係唔緊張子女嘅家長...

另一個我識既人情況一樣, 但佢後年先開始玩呢個遊戲, 我叫佢開始睇定學校資料, 佢話好煩唔想睇... well, 小學都嫌煩, 中學點搞...

真係唔太理解, 教育對小朋友咁重要, 而大部分人又無可避免地要抽獎, 點解唔花多D時間了解下點抽... 教育局張抽小一單張都清楚易明, 但有D人連睇都唔去睇...

Binlojai 發表於 17-8-21 12:40
同意...我見好多人對呢個大抽獎點玩都只係道聽途說... 所有資料都係聽返來, 自己無親身了解過...

例如我識 ...
我聽過最O咀,但又係真人真事.細佬入唔返啊哥個間. 不過我估9成佢係自行機會個部份去搏第二D所謂名校.之後就同人講.唔知咩玩法.細佬居然入唔返啊哥個間....

Binlojai    發表於 17-8-21 14:54

Binlojai 發表於 17-8-21 12:40

例如我識 ...

仲有嗰隻DVD其實講得很清楚易明。

仲特登舉例說明點解乙二放熱門學校會派唔到。

可能家長連放隻DVD看看都怕麻。

Binlojai    發表於 17-8-21 14:54

tkinwong 發表於 17-8-21 13:50
仲有嗰隻DVD其實講得很清楚易明。

仲特登舉例說明點解乙二放熱門學校會派唔到。

我諗呢度有回帖既人, 起碼有一半無睇過
小一派位係D有複雜, 亦唔會因為EDB出多咗隻DVD而變得簡單咗, 不過如果真係"有睇過"隻DVD, 相信就算學識不高, 但智力正常既家長都應該都可以明白到遊戲規則係點.

所以我成日話, 做家長唔可以懶, 想懶就唔好做家長

ar_mak 發表於 17-8-21 15:07
我有咩方法,可以知道自己填乙二既學校,到底抽果陣係"有位",定係"冇位"?你有冇?介紹下.
...

我曾經提議過用六合彩及房署居屋公開攪珠果種方式,公開整個大抽獎過程比家長睇,咁大家就知道點樣進行派位程序,但有人話呢個方法行唔通。

Felix223    發表於 17-8-21 15:18

hkpapa852 發表於 17-8-21 13:56
我諗呢度有回帖既人, 起碼有一半無睇過
小一派位係D有複雜, 亦唔會因為EDB出多咗隻DVD而變得簡單 ...

我有睇呀!

se6b03 發表於 17-8-21 15:12
我曾經提議過用六合彩及房署居屋公開攪珠果種方式,公開整個大抽獎過程比家長睇,咁大家就知道點樣進行派 ...

你當時都未答我, 要點樣"監察"攪珠過程.
1. 一直望住部電腦直至佢出晒派位結果? (有咩用? )

2. 如果全部採用六合彩方式, 當佢只有20,000人要抽, 請問要花幾耐時間?
    - 如果為每位參加者安排一個隨機號碼, 再加核對, 當佢快要10分鐘
    - 跟住將20,000個號碼順序抽甲1, 每個號號當佢30秒內完成, 即1分鐘完成2個申請人, 20,000人共用10,000分鐘, 即166.67個鐘, 約6.9日先完成甲1....... 跟住甲2, 甲3, 乙1.......

咁抽獎可能要4/5月開始直播, 否則9月前應該完成唔到.......
    嘩! 一個小一派位"運作"歷時可能長過整個奧運會, 應該可以入健力士世界紀錄大全

Binlojai    發表於 17-8-22 15:21
Felix223    發表於 17-8-21 16:19
‹ 上一主題|下一主題