用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 校開設精英班,對孩子有乜嘢好處?壞處? ...
樓主: 旦仔
go

校開設精英班,對孩子有乜嘢好處?壞處? [複製鏈接]

YDLFATHER 發表於 17-8-21 11:01
好處就不多說了, 壞處是非精英班多數同學有自卑感
我對亞女說,眼光要闊一點,DSE對手是全港學生。
你在學校是精英班,相比高一級的學校,你便不是精英。
相反,你在學校是非精英班,相比低一級的學校,你便是精英。

不需驕傲或自卑,最重要是做好自己。

YDLFATHER 發表於 17-8-21 11:01
好處就不多說了, 壞處是非精英班多數同學有自卑感

我懷疑同學仔會唔會有自卑感?青少年朋友對分數好多好睇得開,淨係驚留班姐。

中一時阿仔問佢都肯講下佢d朋友考成點,到咗中二派成績,佢宣佈左叫我唔好問,佢無興趣知其它人考成點,佢話佢地同學之間唔講成績。

回覆 October. 的帖子

上到中學,得一兩個仲會咁緊張,身邊真係有同學係咁,到依家大學都仲要較勁。講成績會畀人話「曬命」,畀人排擠。(所以如果咁多位家長想小朋友中學讀書時期唔好畀人「問候」,記得唔好再問「隔離位考成點」/「最高分邊個」,就算你問,好機會小朋友會亂作敷衍你
大部份都已經每次派卷都係:「哇 X 我合格啦!」,或者「考唔考都係咁架啦」,生死睇得好開,合格已經很好。

October.    發表於 17-8-21 21:31

係中学最关心既係:你过級mean幾多……

mother904    發表於 17-8-25 23:22

October. 發表於 17-8-21 12:45
我懷疑同學仔會唔會有自卑感?青少年朋友對分數好多好睇得開,淨係驚留班姐。

中一時阿仔問佢都肯講下佢d ...
我同意好多都不會自卑,不過名校除外,因為有啲名校精英班同學的確比較自大,非精英班就會有少少自卑,但一般中學學生通常不會。我大仔初中響精英班,但該班好谷好多功課,佢個fd 因唔想咁多功課,所以考試時刻意考差啲跌出精英班,之後咪一樣咁讀一樣一齊玩,冇自卑過,最終 dse成績都差不多,所以中學生會有自己嘅路,冇咩好擔心。

October.    發表於 17-8-21 21:31

1998Ruby1998 發表於 17-8-21 13:15
回覆 October. 的帖子

上到中學,得一兩個仲會咁緊張,身邊真係有同學係咁,到依家大學都仲要較勁。講成績 ...

我仔都有個咁既同學,我仔話佢好煩。如果唔答佢,佢呀媽會轉為WhatsApp我問。我同呀仔講,人地當你假想敵,你唔好答佢啦

silvia_ng 發表於 17-8-25 17:41
我仔都有個咁既同學,我仔話佢好煩。如果唔答佢,佢呀媽會轉為WhatsApp我問。我同呀仔講,人地當你假想敵 ...
好奇一問,如果佢呀媽whatsapp問,你點答?

Yanamami 發表於 17-8-21 13:28
係中学最关心既係:你过級mean幾多……
中學生同學仔大部份達到mean就收貨

b3410 發表於 17-8-25 21:04
好奇一問,如果佢呀媽whatsapp問,你點答?

第一次問就答唔知,呀仔未返屋企/未攞卷出黎,第二次再問就答呀仔唔比我同其他人講,唔好意思。

b3410    發表於 17-8-26 06:54

1998Ruby1998 發表於 17-8-19 00:17
學校係分普通話班、廣東話菁英班、廣東話普通班。學校當然冇講「菁英班」三個字,但明眼人都睇得係咁。

只 ...

普通話班是法國大餐,落錯鞋油!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mother904 發表於 17-8-25 23:23
中學生同學仔大部份達到mean就收貨

口講可能係,我女話坐喺台下面嘅同學不知幾羨慕人地上台攞成績獎。

LingChiBaBa 發表於 17-8-26 22:16
口講可能係,我女話坐喺台下面嘅同學不知幾羨慕人地上台攞成績獎。
羨慕還羨慕,自己付出的是否值得上台,我相信大部份同學都是明白的。根本冇心爭級五以上的,怎能領獎?

回覆 LingChiBaBa 的帖子

我都會羨慕,尤其坐我隔離果個,唔溫書唔操卷都可以攞 5 以上(佢臨考 BAFS 只係操兩題就考滿分,我就日日操先勉強合格),keep 住考第一。但係我都有自知之明,無論幾勤力,付出幾多,都追唔上,科科都攞 $1000 獎學金,過 mean 已經收貨。

旦仔 發表於 17-8-17 08:55
今日小女升中一,由於我們有一半都係直屬小學升上去,所以都識部份家長。
第一日返學,當然要睇分班人名表 ...

反對精英班

回覆樓主

兒子學校說是pre s1 總分最高的60人中按英語排位,前32位入精英班,入到好大壓力。

victorshen 發表於 17-8-28 13:01
兒子學校說是pre s1 總分最高的60人中按英語排位,前32位入精英班,入到好大壓力。

...

壞處多過好處!

1998Ruby1998 發表於 17-8-27 16:44
回覆 LingChiBaBa 的帖子

我都會羨慕,尤其坐我隔離果個,唔溫書唔操卷都可以攞 5 以上(佢臨考 BAFS 只係 ...

$1000獎學金係First of subject?  我女話佢地少咗個0, 不過幾多錢對佢地唔係好重要。

旦仔 發表於 17-8-17 08:55
今日小女升中一,由於我們有一半都係直屬小學升上去,所以都識部份家長。
第一日返學,當然要睇分班人名表 ...

我地依几年精英班係閒科老師做班主任好似HE VA 主科係新老師 好似中文 同 數學
所以讀書係靠小朋友毅力同勤力
班里有讀氣氛最好

victorshen 發表於 17-8-28 13:01

...
按英語排位分精英班咁奇怪?

王家爸爸 發表於 17-9-20 19:57
按英語排位分精英班咁奇怪?

精英的英
是英文的英吧,和其他班不同是英文全是外教上。

王家爸爸    發表於 17-9-21 08:47
‹ 上一主題|下一主題