用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳英藝國際班
go

將軍澳英藝國際班 [複製鏈接]

奇怪一問,點解國際班的學費突然同本地班一樣?報名的時候話會貴幾百元,會不會因爲收生不足,所以開不到國際班呢?

小朋友唔識聽中文,所以好擔心。
   0    0    0    0

rainy123 發表於 17-8-17 09:33
奇怪一問,點解國際班的學費突然同本地班一樣?報名的時候話會貴幾百元,會不會因爲收生不足,所以開不到國 ...

我之前問過佢話得英普。佢而家同你講幾錢呀?

granny 發表於 17-8-17 18:25
我之前問過佢話得英普。佢而家同你講幾錢呀?

$4980, 但七月的時候,就話國際英普$5230, 本地$4980

rainy123 發表於 17-8-17 18:50
$4980, 但七月的時候,就話國際英普$5230, 本地$4980

我諗因為學費要教育局審批 每年啲幼稚園都係學年開始後先finalized到
不過國際班係英普,其實中文都唔少

aby336 發表於 17-8-17 20:12
我諗因為學費要教育局審批 每年啲幼稚園都係學年開始後先finalized到
不過國際班係英普,其實中文都唔少
...

我看過教育局批果張証明,半日班批了$6000.
不過我今日問老師,他話只是普通話堂用普通話,其餘時間都英文,所以觀察多一段時間才決定。

rainy123 發表於 17-8-17 22:32
我看過教育局批果張証明,半日班批了$6000.
不過我今日問老師,他話只是普通話堂用普通話,其餘時間都英文 ...

係囉,我就係見佢批全日係8k,同佢講個價錢不同。我估佢想搶其他KG客所以價錢自己set competitive d

回覆樓主

我也是今年全日班新生,其實現在學校只有二名英文老師,二名普通話老師。我覺得根本不可能一名net teacher 全程教一班。
當初報名時,主任説全日班上午主要是英語和普通話教學,下午才是廣東話。 但上了三天,班主任是本地老師,net teacher 只是入課室一會兒,普通話老師未聽孩子提起。
    整件事都和我們的認知有出入,但學校今年剛開校。也只是開學一星期,我會再觀察孩子的英普程度。希望可以有所改變。

梅媽媽 發表於 17-8-18 13:37
我也是今年全日班新生,其實現在學校只有二名英文老師,二名普通話老師。我覺得根本不可能一名net teacher  ...

我星期二開始見到3個外籍老師,但應該連PN有4級學生,所以好怪。同好似主要都是本地老師接觸小朋友,3個外籍老師就返學放學時間佈景板一樣企樓下門口。

rainy123 發表於 17-8-18 13:42
我星期二開始見到3個外籍老師,但應該連PN有4級學生,所以好怪。同好似主要都是本地老師接觸小朋友,3個外 ...

一位是校長呀!

梅媽媽 發表於 17-8-18 13:37
我也是今年全日班新生,其實現在學校只有二名英文老師,二名普通話老師。我覺得根本不可能一名net teacher  ...

我第一日有見到我班的外籍老師去隔離班講故事的。另外今日都聽到隔離班家長問及誰是普通話老師。

梅媽媽 發表於 17-8-18 13:44
一位是校長呀!

男?

rainy123 發表於 17-8-18 13:45
我第一日有見到我班的外籍老師去隔離班講故事的。另外今日都聽到隔離班家長問及誰是普通話老師。
...

是,一個net 走二班(最少)。所以不是長駐,我覺得接觸時間唔夠。

rainy123 發表於 17-8-18 13:45
男?

女,高挑那位。紅衣

梅媽媽 發表於 17-8-18 13:48
女,高挑那位。紅衣

我知了,最後生的一位,日日都係門口企第一個。

rainy123 發表於 17-8-18 13:52
我知了,最後生的一位,日日都係門口企第一個。

是。

梅媽媽 發表於 17-8-18 13:48
是,一個net 走二班(最少)。所以不是長駐,我覺得接觸時間唔夠。

當然有問題,報名的時候話國際班除了普通話堂外,其餘時間都是英文。我覺得連接放學都是本地老師,咁個外籍老師又點會是正班主任呢?

rainy123 發表於 17-8-18 13:59
當然有問題,報名的時候話國際班除了普通話堂外,其餘時間都是英文。我覺得連接放學都是本地老師,咁個外 ...

我和先生也很不满意,但既然入左來。就再給學校一段時間觀察下。如果二、三個月下來孩子英普未有進展再作打算。

rainy123 發表於 17-8-18 13:59
當然有問題,報名的時候話國際班除了普通話堂外,其餘時間都是英文。我覺得連接放學都是本地老師,咁個外 ...

不如直接同外籍班主任問下丫

因為我係大埔呢邊 佢都係本地老師接放學做聯絡架 因為方便同家長溝通返 因為唔係個個家長都英文ok嘛

aby336 發表於 17-8-18 14:48
不如直接同外籍班主任問下丫

因為我係大埔呢邊 佢都係本地老師接放學做聯絡架 因為方便同家長溝通返 因為 ...

我其實都問過,但他們的答案好一致。因為我小朋友唔識聽中文,而他本地老師打電話同我先生講小朋友除了英文堂好叻跟得好好,其它時間都不太明白一樣,我就去學校問多一次,他老師先話只是普通話堂不投入。但就同第一次電話講的好大出入。

rainy123 發表於 17-8-18 15:03
我其實都問過,但他們的答案好一致。因為我小朋友唔識聽中文,而他本地老師打電話同我先生講小朋友除了英 ...

其實開左幾日學者,小朋友同老師都要慢慢多啲認識對方,不過小朋友唔識中文,不妨多啲同net溝通,等net可以take care佢多啲嘛,學校係安排本地老師做主要溝通無可厚非,因為大部份家庭都係中文溝通為主啦。不過你特別request,相信net都會明白既。
亦都有啲情況係小朋友從來冇學過普通話,初初的確會要有時廣普夾雜一啲去講解,慢慢等小朋友pick up普通話既。
初頭返學係會緊張一啲,放心,小朋友學野好快,好快普通話歌都唱到比你聽。

‹ 上一主題|下一主題