用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否真的要....加強呢?
go

是否真的要....加強呢? [複製鏈接]

小兒升小4, 就讀九龍塘私校. 成績 在70分左右...他對學術有興趣, 不是LAZY. 對課文的內容又明..又肯看書..平時在家做EXERCISE. 是可取到高分. (當然程度未必跟學校一樣)
但一測驗及考試就失準. 可以唔小心, 錯滴百出. 唔夠時間做.
我也不清楚可以怎樣幫他. 謝謝.

0    0    0    0

如果佢對學術有興趣,課文又明,人又唔懶,咁果30分係點扣呢?

如果學校無教淺考深,咁做一份卷有30%答錯,即係有學得唔明白,或者了解唔透徹的地方。係要幫佢,打好基礎好緊要。

你分析過佢既卷扣乜分?點錯,點漏,點唔小心?搬字過紙都錯?中英數常都一樣禁錯?要講得具體d~做練習如唔跟貼學校程度同模式就變左浪費時間同精力了。唔夠時間做卷......諗好耐?寫字慢?讀題唔明?平日做功課情況如何?

已經升小四,讀私校(assume 你係考入去),按道理學生資質應該唔差,點出錯都唔會扣 30 % 咁多。我以前大頭蝦,踩陷阱,都只係扣 15%-25% 左右,仲只係一份卷。又肯睇書,又對課堂有興趣、又肯做練習(assume 你嘅練習同學校程度唔會差好遠),咁乖咁勤力,應該唔止 70 分,除非間學校鍾意教淺出深。

有冇分析下、睇下錯咩?錯漏百出係 careless,定係成題唔理解?唔夠時間係咪自己遊雲/寫字慢?我以前都寫字好慢但係都唔會唔夠時間做。

你間學校應該谷谷地,溫書範圍廣,可能就係呢度出事。

咁少資料我地外人好難知道點樣幫你。

回覆樓主

點解要做一啲比學校程度低嘅練習?

如果又唔懶又有興趣讀, 除左壓力太大,
我諗唔到有其他原因

回覆樓主:

我估KTS 的考核有點轉弯,可能小朋友的了解只限表面,到应答時無法用消化左的嘢有条理地寫出,因為我仔学校亦有點如是,不是勤力記熟便可取高分.你可以自己試下按学校出券方式試問他,可能發现他答错比自已預想多.

HaYi 發表於 17-9-11 13:24
我估KTS 的考核有點轉弯,可能小朋友的了解只限表面,到应答時無法用消化左的嘢有条理地寫出,因為我仔学校 ...

如果係KTS既話,中英文两科根本唔洗温課文,溫工作紙就夠。我女果时六年都未温过课本,考前做下補充當温习,温下功作紙~考試全考应用,無乜要背要死記既野~数学唔算tricky, 有三題禁多思考題分高下~GS更易,同学往往-早答完僕底瞓教等收卷。KTS教快教深,多考理解,如果真係明白,又無乜careless mistakes既話,9x分大有人在,100分既都有~可见考卷並晤算好难。楼主話錯漏百出、唔夠时间完成。中英文考阅讀理解花太多时间?又唔知佢边part失分最多……

Yanamami 發表於 17-9-11 18:03
如果係KTS既話,中英文两科根本唔洗温課文,溫工作紙就夠。我女果时六年都未温过课本,考前做下補充當温习 ...
其實考理解需要高D層次的技巧同分析/寫作, 是最難取得穩定的分的.  
我睇過下一D熱門一線官津小學, 轉彎的數學科較多, 中英常都少. 但幾間熱門直私就4科都會多呢D野, 小朋友的能力更是備受考驗.

好耐無上BK..原來咁多有心人比左意見..多謝大家..大家果然係好好的過來人..不是KTS. 也不遠矣了..我會整合大家寶貴意見再調整方法. 謝.

yeunglam 發表於 17-9-9 12:31
小兒升小4, 就讀九龍塘私校. 成績 在70分左右...他對學術有興趣, 不是LAZY. 對課文的內容又明..又肯看書.. ...

一至三年級成績如何?還是升小四課程明顯深咗?
‹ 上一主題|下一主題