用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇獎真係咁重要!?
樓主: littlemonkey09
go

有冇獎真係咁重要!? [複製鏈接]

好恐怖O既小朋友...將來唔知係點...

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlemonkey09 發表於 17-9-13 14:55
發生的地點係棋院,當時A小朋友係第一個到,臭口王係第二個到,佢見到冇其他小朋友,就係度講"車!得番 ...
但佢都無本事贏到!
哈哈~

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-13 12:58
可能樓主講嗰兩種場地,我都經常出現,我諗緊嗰班細路...聰明,轉數快,部份興奮時會亂講嘢...
另外,就係 ...

我屋企件都係火星兒童,但我從來冇講佢係火星兒童,只係成日同佢講蠢唔緊要,最緊要勤力,聰明人唔勤力的話會變蠢人!同埋呢個世界係冇免費午餐,不付就冇收穫。同埋呢個世界就算付出100%努力,又未必一定有100%的收穫,但不付出就一定失敗!

小曳人    發表於 17-9-13 19:55

回覆 little_yolky 的帖子

你又講得啱,個男仔當住人面話人垃圾,真係無家教。
佢亞爸企係隔離,聽到由得佢咁出口傷人,真係令人搖晒頭。

littlemonkey09 發表於 17-9-13 14:55
發生的地點係棋院,當時A小朋友係第一個到,臭口王係第二個到,佢見到冇其他小朋友,就係度講"車!得番 ...
唔駛等爸爸出手了, 我即刻兜巴車埋去。

jumphigh 發表於 17-9-13 19:26

果位媽媽问返佢边个係垃圾,咁佢点回應?

咁就不清楚,冇問到當事人咁詳細。不過我上次忍唔住都話佢2句,佢好醒唔出聲由你講!上次我話佢原因係代表學校比賽,早到咗比賽場地,要等吓,佢就係度鬧佢阿爸阿媽,話佢哋"老點我呀!XYZ*(粗鄙說話)"當場睇到眼凸!!如果佢係我個仔,同我講呢d說話,已大把大把醒佢!難委佢2公婆重可以忍唔出聲,任個仔係度講!呢埸比賽佢輸咗,有家長同我講,見到臭口王將個背囊掟去佢阿爸到,跟著一路行一路鬧父母!!

回覆樓主:

一樣米養八樣人。好心就話佢兩句,口臭的人大把,無必要太上心。

littlemonkey09 發表於 17-9-13 16:55
我屋企件都係火星兒童,但我從來冇講佢係火星兒童,只係成日同佢講蠢唔緊要,最緊要勤力,聰明人唔勤力的 ...

我都係咁樣同阿仔講,又會以發明家、科學家 如愛廸生做例子。

little_yolky 發表於 17-9-13 14:09
失禮D講句, 真係無家教。我經常警告屋企兩隻, 自己衰就好, 唔好出到去失禮人, 俾人話無家教, 累埋 ...

係呀!我都會同阿仔講,你咁做人地會覺得你冇家教,事實上我又唔係冇教你,所以你要好好記住,唔好比人話你冇家教,話我冇教你

回覆 littlemonkey09 的帖子

教仔教得唔好,佢自己受番,唔同情佢。個小朋友講嘢咁刻薄,一定師承家人,父母或主要照顧者都係同道中人。

littlemonkey09 發表於 17-9-13 09:08
話說阿仔最近迷上圍棋,趁暑假梗係去吓棋院玩丶參加比賽。最近阿仔又參加比賽,今次很好彩阿仔第二明,之前 ...

學校也有這種人!

呢個小朋友係咪本身有問題/障礙, 所以缺乏同理心? 同時家長又咁忍口?
(我段估咋)

如此無品德, 將來一定自己受番晒.....例如人際關係差, 無朋友, 甚至連工都見唔成, 見得成都做唔長....

poodlema 發表於 17-9-13 15:18
好恐怖O既小朋友...將來唔知係點...

今年P2,佢唔駛repeat 既話我重要對佢4年,好衰唔衰大家同區,同埋一架褓母車放學!上年阿仔係車已被人烚,一落車向阿媽喊,唯有間中去吓學校接放學!

noming 發表於 17-9-14 11:59
呢個小朋友係咪本身有問題/障礙, 所以缺乏同理心? 同時家長又咁忍口?
(我段估咋) ...

我同d好友呻吓,好友話佢哋成家人都需要家庭輔導,佢個仔特別需要塭吓社工、心理專家傾吓,咁細個已粗口爛舌冇禮貌,而且又蝦蝦霸霸。第日得2條路行,一你打死人那個,唔條的話就係被人打死!

littlemonkey09 發表於 17-9-14 16:48
今年P2,佢唔駛repeat 既話我重要對佢4年,好衰唔衰大家同區,同埋一架褓母車放學!上年阿仔係車已被人 ...

唉,不過第時出到社會或中學都可能大把哩啲人,維有教阿仔提早面對同小心啲佢啦⋯

noming 發表於 17-9-14 11:59
(我段估咋) ...

即使有障礙,都要即時教導孩子應有的態度、禮儀及要跟對方道歉。

醒目開學勳章

回覆樓主:

無棋品大有人在
比賽中~講粗口話對手
比賽中~做小動作影響你
比賽中~不停叫你快D,又話你死梗
為了比賽咩都會,出來,爸媽只問有冇蠃

圍棋叻的小朋友好多, 我大仔幼稚園玩左幾年, 見幼稚園同學有D段力同中學大哥哥一樣, 可能真是天才.  但哩D天才後面有可能有好多問題. 我估樓主說的小朋友應該是有情緒問題. 個家長可能是無能為力, 口水乾都唔講得佢服. 見唔少, 不過外人唔知, 所以個家長幾無力都應該出面教左先.

我細仔剛P1, 開學2星期, 都發生件事.
佢番來話我知佢後面有一個同學成日無故推佢.
我心知小朋友, 尤其男仔有時是玩過龍, 叫阿仔同佢說唔好推,
或者唔聽報老師. 阿仔說佢報左, 但老師唔得閒冇特別理會.
我哩個是斯文有禮型, 同埋好有條理,  佢同期幼稚園上哩間小學的都很多同學, 熟朋友多唔會易被人蝦, 我亦相信佢冇得罪人, 所以唔知人地做咩, 我唯有叫佢行開D.  

今早佢同我講個同學又無故說我仔偷野. 我仔是非常認真又珍惜自己物品的人, 從冇取錯他人物品.  我唔知有咩引致個小朋友亂說, 但事情比推人更離譜, 我叫我仔同佢說唔好亂說, 已經通知左自己父母(即係我)留意, 同埋佢再亂說就一起去找老師看原因.

小朋友唔應該年紀細, 就容忍佢亂說無抵線, 尤其是辱人的話.  我希望我仔學識處理哩件事, 否則我都會出面同老師溝通.   
‹ 上一主題|下一主題