用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇獎真係咁重要!?
樓主: littlemonkey09
go

有冇獎真係咁重要!? [複製鏈接]

HaYi 發表於 17-9-15 11:57
圍棋叻的小朋友好多, 我大仔幼稚園玩左幾年, 見幼稚園同學有D段力同中學大哥哥一樣, 可能真是天才.  但哩D ...

呢個小朋友不是有情緒病, 佢係有啲妒忌, 原因係阿仔 算係老師眼中嘅乖學生, 成績好(最前幾個), 操行好, 校内外比賽都有獎! 相反呢個小朋友 成績不是特別標靑, 成日自以為是又冇禮貌,佢係早過我個仔學圍棋,佢喺自己班内係第一。 我個仔遲學,一星期去一次, 唔係話特別好, 只係喜歡研究成日攞本圍棋書係棋盤到砌。 我冇理佢㗎,暑假咁熱我情願佢係室內好過室外!之前係棋院做對手,係捉贏我個仔好多局,但又可以代表什麼呢!?
只怪 佢父母冇教佢怎樣面對輸!
我經常教阿仔比賽嘅結果 唔係贏就係輸, 輸咗日要開心面對, 下次努力過! 贏咗亦不可以驕傲, 希望下次可以更上一層樓!

vpo0615    發表於 17-9-15 14:52

vpo0615 發表於 17-9-14 15:24
如此無品德, 將來一定自己受番晒.....例如人際關係差, 無朋友, 甚至連工都見唔成, 見得成都做唔長.... ...
除時係局腸material,所以我冇再比細路睇cartoon 了,中中直直,總須乞食 ,邪不能勝正,只會在武俠小說和fairy tales 內發生

littlemonkey09 發表於 17-9-13 15:12
你小朋友就係叫好棋品,我知男仔同男仔之間講野係會粗魯,但侮辱人的說話係絕對不能出口!
...

現在標準,言論自由!
‹ 上一主題|下一主題