用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

如得1c成績,入到匯基東嗎?

IloveJJ 發表於 17-10-27 07:30
咦,你唔係揀中學嗰時睇咗咩?

嘻!嘻! 有了解過吓, 但無今次咁深入及 drill down 集中睇入中大中文係要咩野DSE分數而再 check 心儀中學逐科 DSE 5 嘅成績.

嗰時我揀心儀中學, 心中 Weighting 比重及次序: 1) 係咪基督教辦學, 2) 其次係校風及學校關愛度, 3) 再之後高中選科科目, 組合形式及學校用咩野機制決定學生高中選科, 4) 再之後睇 DSE 33222 合格率 (都唔係睇 5 或 4, 只係睇 DSE 合格咋)........

我選校當初其實都唔太強求 DSE 5 成績及要求阿女日後一定要入 Jupas 嘅3大或8大, 我要求好低, 讀唔到3大或8大咪讀自資學位, 又或者去大陸/台灣讀大學, 阿女最後佢選擇唔讀大學出嚟做野先然後半工讀大學又得, 我對佢讀大學要求好低及彈性好大架. 我個人對阿女期望只係中學階段唔好學壞, 成績中游, 日後出嚟做野搵到佢自己兩餐就夠喇. 依家阿女成功考到心儀第一志願喇, 正如 hkpapa852 提醒, 而阿女又開始對自己有要求及有啲目標, 咁我咪開始諗吓阿女考大學嘅要求, 從而我係佢旁邊為佢打打氣, 加加油, 適合時間扶吓佢,好似教練咁鼓勵佢向住自己目標前跑

christy2011 發表於 17-10-27 05:25
回覆 小時了了 的帖子

如得1c成績,入到匯基東嗎?
校長簡介會講收 Band 1 生的, 1c 都係Band 1 生嘛, 係咪!

IloveJJ 發表於 17-10-27 09:26
其實,有校長講自己唔係收B1生的嗎?

匯基校長會好清楚簡介會講收Band 1生

培基, 福建及崇真係無咁講嘅, 福建及培基校長係簡介會講成績要求最低B咋. 福建校長好坦白咁講, top 嘅學生唔會選佢嗰間. 祟真當年仲係鄭校長時, 佢簡介會講申請者唔達標, 最多祟真自動減班唔開班(隱含意思: 收少啲學生收少啲學費), 唔收成績唔達標嘅學生入讀祟真架

P.S. 其實, 我都有一個疑問, 直資學校點知收返嚟嘅學生係B1定B2呢? 直資出取錄信俾申請者時只會有教育局名次, 係無學生 banding 嘅喎?

你地好有計劃同目標, 可以高小初中己鎖定咩系.

要best 5 是 25+ 真不易, 我識2個1A生上年DSE 都是唔夠, 所以出左國.

我只是識個個如果唔係幾有心水都elective 有選Geog 做水泡, 但反而太多人, 難左取高分.  

Econ, 中英文學 就一向難, 但好多人點都要選埋econ

唔知點我識的朋友親人仔女中學冇人選純文科, 全是純理or 理+商組合. 而我個仔睇落都唔慌有能力讀純文,   所以中史西史一向冇留意過.原來匯基強history, 真係唔睇唔知.  
而家心目中想入的中學是

1. 英語教學, 國際化
2. 中英及LS  DSE成績平均好.
3. 自由度大, 最好有IB
4. 唔太遠
5. 多活動  
6. 校園設施良好.

回覆 小時了了 的帖子

即如面試唔差, 基本上1C都有機會入到?

christy2011 發表於 17-10-27 09:52
回覆 小時了了 的帖子

即如面試唔差, 基本上1C都有機會入到?
係呀! 加油考好呈二及面試準備好啲啊!

HaYi 發表於 17-10-27 09:51

要best 5 是 25+ 真不易, 我識2個1A生上年DSE 都是唔夠,  ...
匯基純數成績好過文科好多呀
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/07/UCCKE2017DSE_Results.pdf
2017 DSE 5 or above
Biology: 27.6%

Business, Accounting and Financial Studies (Accountings): 25%
Business, Accounting and Financial Studies (Business Management) : 14.3%
Chemistry: 15.2%
Information and Communication Technology: 37.5%
Mathematics Extended Part (Calculus and Statistics): 50%
Mathematics Extended Part (Algebra and Calculus): 84.6%
Physics: 15%

HaYi 發表於 17-10-27 09:51
要best 5 是 25+ 真不易, 我識2個1A生上年DSE 都是唔夠, 所以出左國.
我只是識個個如果唔係幾有心水都elective 有選Geog 做水泡, 但反而太多人, 難左取高分.  Econ, 中英文學 就一向難, 但好多人點都要選埋econ 唔知點我識的朋友親人仔女中學冇人選純文科, 全是純理or 理+商組合. 而我個仔睇落都唔慌有能力讀純文,   所以中史西史一向冇留意過.原來匯基強history, 真係唔睇唔知.  
而家心目中想入的中學是
4. 唔太遠
5. 多活動  
6. 校園設施良好.

而家心目中想入的中學是
4. 唔太遠
5. 多活動  
6. 校園設施良好.

符合以上妳心水直資,我個人意見赤柱聖士提反真係滿足晒妳所有願望喎(奈何妳對赤柱聖士提反學術水平成疑)

小時了了 發表於 17-10-27 10:09
而家心目中想入的中學是

聖提水平我唔睇小, 尤其是英文,  之前見佢升中要問的英國文學野 (詩), 我估我個而家都唔會識晒.  
不過間學校一定唔係好專注學術/成績, 佢同好多名校如DB 理念近.

不過真冇想過, 對我地來說太遠, 除非住宿..  

小時了了 發表於 17-10-27 10:04
匯基純數成績好過文科好多呀
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/07/UCCKE2017DSE_Results.p ...
其實到底 ICT 係咪理科呢? 我見好多學校呢科成績都唔係太好, 即使係著名男校, 一樣無乜人選兼成績一般

BAFS其實係咪算商科呢? 但又係少人揀既科目
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-27 10:53
其實到底 ICT 係咪理科呢? 我見好多學校呢科成績都唔係太好, 即使係著名男校, 一樣無乜人選兼成績一般

BAF ...

係喎, ICT都唔算理科, 阿女高中選文科+雜科 佢間學校 DSE 奪 5機會高科目: 1) History, 2) 中史 3) ICT, 加埋中文主科目標 5, 咁阿女考中大中文都唔係無機會喎 (自我幻想中)

IloveJJ 發表於 17-10-27 10:46
請問第2點係咩嚟?

中, 英同 英文通識呵.  好多英文學校都是中文通識, 我估我個如果是英文的會好少少.
ITC 是電腦科技?  我個又係好有興趣,  而家佢都成日自學小game, 不過好多學校是成績一般人的選擇, 好似以前我地時代家政木工一樣. 我其實覺得好好實用性都大.

BAFS 同以前business 差唔多?   我覺得我個都會選佢or econ .

見而家好多好成績學校 (林護, 聖言都是理科強, 語文類好特出的少些, 一係是全強形, 如co ed... )

HaYi 發表於 17-10-27 11:30
中, 英同 英文通識呵.  好多英文學校都是中文通識, 我估我個如果是英文的會好少少.
ITC 是電腦科技?  我個又係好有興趣,  而家佢都成日自學小game, 不過好多學校是成績一般人的選擇, 好似以前我地時代家政木工一樣. 我其實覺得好好實用性都大.
BAFS 同以前business 差唔多?   我覺得我個都會選佢or econ .
見而家好多好成績學校 (林護, 聖言都是理科強, 語文類好特出的少些, 一係是全強形, 如co ed... )

嘻!嘻! 妳講吓講吓都講到第二時妳大仔大約會選咩野科啦, 其實妳及大仔心底裏都有方向及目標的呢! 加油! 向著標竿直跑

妳之前講嘅直資選校赤提地方遠唔啱, 顏寶玲啱男仔讀喎

回覆樓主:

係呀,佢上年去過npl .,九华,循道,都係npl想D,但其它都有吸引之處,反正人地如果安排到面試又吾撞,試下先
‹ 上一主題|下一主題