用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀phonics一問
樓主: baby7
go

小一讀phonics一問 [複製鏈接]

baby7 發表於 17-10-14 15:41
我都明白呀,學樓上jm話,phonics唔係話必須要學,但只是諗住小女還是小一,好不好打好個底
...
你自己有沒時間,其實自己教都可以,還可以控制進度,讓孩子朗讀一些phonics故事書,很快學識,
尤其你囡囡已經小一,應該有基本的英文程度,
不要放太多課後時間上堂。
小學生放學後的時間太寶貴了。
另外你囡囡讀私小,學校有沒教phonics?
我仔學校教RWI, 也是私小

baby7 發表於 17-10-14 15:41
我都明白呀,學樓上jm話,phonics唔係話必須要學,但只是諗住小女還是小一,好不好打好個底
...
以小兒為例,學phonics的最大好處並不是串字,串字快只是副産品。Phonics的用處是讓幼兒盡早享受自己閲讀的樂趣,
舉個例子,小朋友知道cat 是貓,但看書時他聯想下到cat是貓,
但籍著phonics能力,小孩子可以將自己的的聽力英文化成閲讀能力,
從而提升英文的讀寫能力。
講了這麼多,phonics是設計給英語為母語的幼兒,
如果已經具備了不錯的英文閲讀能力,phonics的幫助會不大明顯,
所以現在的孩子多數在幼稚園階段已完成phonics課程。

JC_mami 發表於 17-10-15 10:43
你自己有沒時間,其實自己教都可以,還可以控制進度,讓孩子朗讀一些phonics故事書,很快學識,
尤其你囡囡 ...

呀女学校教floppy phonics, 不過好簡單的,她都識。呀女都應付到簡單的文章,有啲故事書她也可以讀到level 4, 不過learning centre 的老師話覺得如果現在比佢讀reading comprehension 嗰班佢好勉強,所以suggest佢讀letterland phonics 5至至reading 嗰班。咁我見佢在learning center入面d 拼音test(emoji)的確表現麻麻。

其實RWi類似natural sound發音,樓主可以在家由letter sound開始教,如囡囡識的音便教快啲,跟住vowel sound,最後letter combination.教時用CD,再讀字。平日多看書和朗讀,我覺得學phonics能讓小朋友見到陌生字都肯試讀,而識讀的字就更會放聲有信心讀,讀出嚟既英文就會好聽。

回覆樓主

學 phonics 嘅時間去聽故事串字睇書,得益更甚

回覆樓主

謝謝大家的意見
會仔細想想
‹ 上一主題|下一主題