用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 17-10-10 08:57
我諗樓主女兒是也有興趣讀醫?
我很反感那些父母一見孩子"讀得"就期望甚至要求孩子讀醫!甚至聽過有孩子自 ...

她有提過可能會簡醫科。不過可以講話簡中學,選科都唔會到我話事,更可況大學選科?我只係最多比2句意見,不過佢會講我聽點解咁簡。即使唔到我決定都好,我也希望認識多d,佢同我講要知發生咩事。

rubycourt 發表於 17-10-10 09:24
其實有d咩科讀係邊度可睇?我問過d升學中心話大學學費加生活費一年30萬,如牛、劍就4X萬,是嗎?你孩子是 ...

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

在這裡選subject, 有每科排名。我孩子剛去讀大學year 1, 費用要視乎學科及地點,30萬應該指文科,理科会貴D

poonseelai 發表於 17-10-10 09:37

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league ...

好的,我叫阿女看看,謝!

rubycourt 發表於 17-10-10 09:35

她有提過可能會簡醫科。不過可以講話簡中學,選科都唔會 ...

我聽過政府医院有些暑期課程给有興趣讀医學生去接觸了解下,亦聽過有孩子会去老人院做義工,體驗下服務人,不妨叫孩子留意有無這些機会。

poonseelai 發表於 17-10-10 09:54
我聽過政府医院有些暑期課程给有興趣讀医學生去接觸了解下,亦聽過有孩子会去老人院做義工,體驗下服務人 ...

學校有探訪老人院的安排,但醫院的短期課程便叫阿女去留意下先。thx

rubycourt 發表於 17-10-10 10:13
學校有探訪老人院的安排,但醫院的短期課程便叫阿女去留意下先。thx

剛上孩子大學查看每年學費,分三级,arts subject (包括law): £15080; accounting, management, marketing等:£16660; science, engineering 等:£18168; 医:£29170, 如讀理科要預多D,可上每間大學網頁看學費,每間不同

rubycourt 發表於 17-10-9 22:36
我知如果去英國便要放棄讀醫,所以去英國便不會讀醫科了。
我女很想去外國讀書,由小學二年班已經同我講希 ...
你女兒是否有興趣讀醫? 我女夠分讀醫有突, 不過佢無興趣, 最後去英國讀LAW, 跟你女兒一樣想去外國讀書, 不過讀醫就一定留係香港讀, 讀醫英國讀學費比其他科會貴好多,及好難回港執業.

其實有d咩科讀係邊度可睇?我問過d升學中心話大學學費加生活費一年30萬,如牛、劍就4X萬,是嗎?你孩子是 ...

牛劍學費連生活費是要每年4x 萬的。如果成績好的話,可以申請獎學金如香港政府提供的卓越獎學金等。

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 17-10-10 10:24
剛上孩子大學查看每年學費,分三级,arts subject (包括law): £15080; accounting, management, marketin ...

請問science, engineering 一年學費:£18168, 除此以外, 宿舍大約幾多錢?

3b 發表於 17-10-10 11:11
請問science, engineering 一年學費:£18168, 除此以外, 宿舍大約幾多錢?

我孩子大學在西北面,£4800一年宿舍,佢D朋友仔在london話近£8000

樓主,英國啲大學自己啲奬學金都係得啖笑,唔好諗住靠佢來減輕你嘅負擔。美國就唔同,隨時可以學費,生活費都 cover 晒。以你囡囡的成績應該可以報英國啲一線大學,咁就可以申請香港政府嘅卓越奬學金, max $250,000。
另外,正如以上都提過,真係唔好諗住囡囡成績好就要佢讀醫科,變相懲罰佢。應該係,既然佢咁叻自己爭取更好成績,好應該更加奬勵佢、比佢完成自己理想

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 17-10-10 11:21
我孩子大學在西北面,£4800一年宿舍,佢D朋友仔在london話近£8000

即是預大學費用跟中學寄宿私校費用差不多就可以?

3b 發表於 17-10-10 13:31
即是預大學費用跟中學寄宿私校費用差不多就可以?

係,預鬆啲好啲。我仔報materials science/engineering, 五間大學嘅2017tuition fee (college fee of Oxbridge, accommodation and living cost 另計) 由£20,470 - 27,750.

Ruby1219 發表於 17-10-10 08:57
我諗樓主女兒是也有興趣讀醫?
我很反感那些父母一見孩子"讀得"就期望甚至要求孩子讀醫!甚至聽過有孩子自 ...
同意。我亦聽過有孩子因為唔想讀醫,所以故意考差少少,希望岩岩唔夠分,唔駛被迫去讀。
其實如果無興趣夾硬去讀的話,真係會好辛苦。唔止話讀果陣讀得辛苦,之後成世做醫生如果唔係真心鍾意的話真係會好難頂,雖然收入及地位會好好。

倫敦的大學唔會比牛、劍平,因為倫敦住宿生活費超貴。

PenguinQQ 發表於 17-10-10 10:58
牛劍學費連生活費是要每年4x 萬的。如果成績好的話,可以申請獎學金如香港政府提供的卓越獎學金等。
...

香港政府的卓越獎學金唯一唔好既就係一定要返香港做野,唔返就要還錢。

另外仲有少數獎學金可以申請,例如陳廷驊基金會、或者郭氏家族都好似有,不過每個都只有極少位。
詳情係牛、劍網站都應該可以搵得到。

humble123 發表於 17-10-10 17:29
香港政府的卓越獎學金唯一唔好既就係一定要返香港做野,唔返就要還錢。

另外仲有少數獎學金可以申請,例 ...

補充一下,Swire 太古也有奬學金供申請去英國大學的

PenguinQQ 發表於 17-10-10 17:34
補充一下,Swire 太古也有奬學金供申請去英國大學的

係呀,Swire 牛津果個獎學金好似一定要報某間 college 的。

humble123 發表於 17-10-10 17:39
係呀,Swire 牛津果個獎學金好似一定要報某間 college 的。

完全正確

PenguinQQ 發表於 17-10-10 17:43
完全正確

不過一月出 conditional offer,二、三月要申請呢的獎學金,有的又要寫文又要 interview,同一時間又要準備四月 DSE,孩子都幾辛苦。

孩子如果花唔少時間係獎學金申請,搞掂晒獎學金,但係最後因此係 DSE 失手 meet 唔到 offer 的話就真係好慘。
‹ 上一主題|下一主題