用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

PenguinQQ 發表於 17-10-10 17:34
補充一下,Swire 太古也有奬學金供申請去英國大學的

謝謝你的資料!

DKmum 發表於 17-10-10 20:52
你女是今年考DSE嗎?如果是的話,無論申請外國或卓越奬學金, 都要即時行動了!如果遲一兩年的話,她還可以 ...

我宜家瞭解定先.

rubycourt 發表於 17-10-11 02:00
我宜家瞭解定先.

明白,咁你女宜家讀緊中幾?

rubycourt 發表於 17-10-11 01:50
我問過一間升學中心,職員也好似你咁講話英國獎學金很少,美國就多,但我一聽到話未包生活費已$40萬,我 ...
我不清楚英國讀醫加實習要多少年, 是否都要在英國進行, 如是生活費+學費便多於三至四年, 你能支付嗎?就算申請最有機會的卓越獎學金, 你可發現得獎者大多數都不是讀醫的, 你便明白讀醫是要留港讀, 除非考不上.

EMILY03 發表於 17-10-11 10:43
我不清楚英國讀醫加實習要多少年, 是否都要在英國進行, 如是生活費+學費便多於三至四年, 你能支付嗎?就算申 ...

我知道送她出國讀書就不會讀醫的,因早前也聽人說過,在外國讀醫很難在香港pass個試執業。所以我早幾個月已告知女兒,她也明白。

其實我都係睇她自己的決定,我在這裡問最想知是否有什麼獎學金可申請到外國讀書?看看有經驗的家長說說。我女現時很想去外國升學,但佢自己也有考慮是否將來選在香港讀醫,因為早幾日她又再問我是否供她去外國讀書,問完後又突然跟我說報咗名跟醫科生上堂,所以我咪話等她上上這些堂,或者上完她覺得好想留香港讀醫,又或者她發現讀醫根本唔適合她。讀書係她讀,她開心便可,我只考慮我經濟能力,因為我見她係讀到書,所以我先會盡自己能力比她去外國讀,咁又看看有什麼獎學金可申請幫輕下.

rubycourt 發表於 17-10-11 11:08

我知道送她出國讀書就不會讀醫的,因早前也聽人說過,在 ...

有跟孩子討論過錢銀問題嗎?她好想去亦要明白錢不会從天而降,而家英鎊对港元10/11已屬低水平,雖然我估大升機會不大,但總不能預得太盡

rubycourt 發表於 17-10-9 20:04
想考完dse去,是否不易考到,因為怕供得有點吃力,所以想計劃下。

香港卓越獎學金計劃

The D. H. Chen Foundation Scholarships at the University of Oxford

Kwok Scholarships

US
香港校友會聯會獎學金

Canada
University of Toronto Hong Kong Scholarships

澳洲政府獎學金

Scholarships in New Zealand

rubycourt 發表於 17-10-11 11:08

我知道送她出國讀書就不會讀醫的,因早前也聽人說過,在 ...
如果喜歡醫科, 又希望到外國校園

其實,兩間大學醫學院都有exchange program, 如果成績好到可以入讀中大的環球醫學, 係去牛劍。呢個選擇可以滿足兩項要求, 成績好到入GPS, 就不怕無獎學金

MC1128 發表於 17-10-11 18:30
如果喜歡醫科, 又希望到外國校園

其實,兩間大學醫學院都有exchange program, 如果成績好到可以入讀中大的 ...

請問什麼叫GPS?

rubycourt 發表於 17-10-11 18:38
請問什麼叫GPS?

21/10 中大 information day, 不如你叫呀女去聽醫學院的講座,就清楚GPS係乜嘢,同埋佢地嘅exchange program , 做下功課先啦!

DKmum 發表於 17-10-11 19:03
21/10 中大 information day, 不如你叫呀女去聽醫學院的講座,就清楚GPS係乜嘢,同埋佢地嘅exchange progr ...

Ok thx

rubycourt 發表於 17-10-11 18:38
請問什麼叫GPS?

GPS 即是中大內外全科醫學士- 環球醫學領䄂培訓専修組別M.B.,Ch.B.- GPS
收嘅全部都係精英學生。
就係因為全部都係全港最TOP嘅學生,所以入到GPS都未必ㄧ定有奬學金。

http://gps.med.cuhk.edu.hk

自己㩒入去睇下。
樓主,咁耐都未問到阿女讀中幾?,咁神秘

IloveJJ 發表於 17-10-13 12:09
路過…我唔識,想問下…
3個5*就攞到獎學金,係夠俾學費?定夠埋生活費?咁暑假打工,已夠生活費?咁點解成日 ...
讀中學同大學又唔一樣。每個家庭都有唔同需要要求同經濟條件。有心,做下工課計下數就知。

小道消息,來年某校學生可能會較多人轉向垂青MBChb。

ABC-DAD 發表於 17-10-13 14:09
小道消息,來年某校學生可能會較多人轉向垂青MBChb。

為何呢?

crystalcbh 發表於 17-10-13 14:16
為何呢?
不曉得,傾向係可以隨時日調整。若Enrichment year有好嘅回嚮,MBBS仍好吸引。

回覆 IloveJJ 的帖子

英國大學出嘅獎學金,應該夠畀大半學費,除非你真係非常出色,令大學肯畀更多。香港出嘅獎學金,應該剛剛好 cover 學費/出 3000-5000 鎊資助生活。
因為好多人去外國都係中學讀起+讀 Science/Business,呢 d 科目比較重皮,我讀埋曬 d 冷門野,唔住倫敦,又唔食中餐/shopping,3 年都需要 78 萬。

所以我咪 hur hur 聲返香港搵銀,剛剛個暑假先搵夠生活費(不包括住宿)。
‹ 上一主題|下一主題