用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎?
樓主: 開心老實人
go

band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎? [複製鏈接]

Band 1、Band 2 頭的家校合作

設計對白
B1老師:
阿sir做野唔到你依依哦哦,
你精精地同佢搵個補習,執番掂d成績,
唔係唔好怪我到時唔客氣
家長:哦.....

以上情況 純粹搞笑 如有類同 實屬不幸

回覆樓主:

其實,一份profile, 未必一定要寫小朋友的個人成就。人仔一名,可以有幾大成就?以下可寫作參考:

1.個人簡單資料
聯絡,年齡(留級會年紀大些), 小學, 班別、宗教,講普廣定英

2. 學術簡歷
小四至六中英數常 grade
操行Grade

3. 校內職責(如有校外更好)
行長、班長、清潔長,不多不少都有些

4. 興趣
就算無獎,可能都有D興趣:遊水、單車、下棋、塗鴉、砌Lego, 唱歌,

5.家長感言
家長盡情發揮

一頁過,唔洗老師東找西找資料已幫上好大忙。

開心老實人 發表於 17-10-13 10:58
我成日對仔講佢成績有好多進步的空間,你有善良的心,體育好等.....但現實係殘酷無情的,無成續真係令好多 ...

你都有提及仔好體育好,可在此處下筆

Band 2 尾做P, 可以俾學生在無法以成績吸晴時, 了解多些個小朋友, 例如小朋友愛打機, 可能對PC 程式/ Computer art 都有興趣,  或者介紹下生活片段, 如社會服務, 旅遊經驗, 家成員, 朋友群等等, 等中學分辨到不同申請者除成績外的特色.  同埋用左時間去做, 應該show 到家長support 的心.

Soundervolt 發表於 17-10-13 11:37
打機叻即係有屢敗屢戰嘅精神,以及有驚人嘅專注力,有良好策略思維......
...

真係樹上面嘅雀仔都俾你tum到落地行

Soundervolt    發表於 17-10-14 10:43

nicolemummy 發表於 17-10-13 19:50
其實,一份profile, 未必一定要寫小朋友的個人成就。人仔一名,可以有幾大成就?以下可寫作參考:

1.個人 ...

家長感言都可以加入profile?
自行都要整profile ?我仲以為係報直資/私校/扣門先要整

同我仔一樣,我唔諗住整了,他打機又係最叻

請問直資是否一定要有portfolio?

回覆樓主:

可加中英自我介紹

王國會長

開心老實人 發表於 17-10-13 08:39
學業成績吾得,一樣校內課外活動都無,是否不用做profile去自行?

B1 學校唔少自行都唔睇profile, 何況B2/3

瑩瑩老豆 發表於 17-10-23 22:36
B1 學校唔少自行都唔睇profile, 何況B2/3
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者小朋友自己寫既一篇自我介紹, 可能係一個亮點。學校唔一定要收成績好既, 但起碼想收個真係想入讀既, 操行又唔太差既, 仲要有家校合作。

回覆樓主:

我識一個朋友個仔都係B2尾B3頭,佢自行唔報,直接去等大抽獎。

little_yolky 發表於 17-10-25 10:01
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者 ...

係!同意你。
此外,我真係見識個家長,寫理家長信,<本人樂善好施、喜歡捐獻、……>佢讀俾我聽個陣,我笑到傻左。

little_yolky    發表於 17-10-27 13:27

long0 發表於 17-10-13 17:42
Band 1、Band 2 頭的家校合作

設計對白
其實B1學校老師一般都反對學生出去補習。

little_yolky 發表於 17-10-25 10:01
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者 ...
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。

王家爸爸 發表於 17-10-27 10:13
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。 ...
係, 因為證明小朋友係努力、肯學既。唔通B3學校仲要收成績好既學生去搏DSE成績咩。

Band 3學生的portfolio
1,學生家庭照片,要一家大細樂也融融
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的凌厲眼神的照片
3,學生在閱讀時的獨照
4,家長推薦信(最好父母各一張)
5,學生自我推薦信
6,其他成績表/雜項證書

證書次序
1,操行
2,學術
3,興趣
4,義工

最好就不要有甚麼「禁毒」、「青少年外展隊」、「成長的天空」等證書……太有標籤性…….

Band 3學生成績表係不太好看……一個好的portfolio,不是將學生申請報名表再抄一次,而是在portfolio中,反映學生的個性、特質等「軟資料」。

lovecupid 發表於 17-10-27 14:26
Band 3學生的portfolio
1,學生家庭照片,要一家大細樂也融融
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的 ...
yes.

整profile真係一門學問。就好似見工整CV, 要針對唔同工作highlight亮點, 唔可以一份CV走天涯。

王家爸爸 發表於 17-10-27 10:08
其實B1學校老師一般都反對學生出去補習。
不一定,我便聽過有B1A名校打電話俾家長,叫家長幫仔女搵補習
‹ 上一主題|下一主題