用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 試唔試好?
樓主: tjbb168
go

試唔試好? [複製鏈接]

tjbb168 發表於 17-10-19 10:28
田徑阿sir問, 會讀某直資嗎? 佢話同嗰邊嗰Miss熟, 加埋推薦信, (以阿囡成績, 應該好大機會, 是我諗), 應該 ...

呢類推薦信我又唔覺得係人情牌,阿Sir只係認為你嘅運動或者學業成績值得推薦,才會出呢封信,學校假使揀你,都只係對你嘅成績滿意,係信阿Sir而唔係俾面阿Sir,唔經面試都唔一定收你!收咗你,好可能會多謝你阿Sir。咁之後你唔讀又有乜問題?

你唔放心嘅可以事先同阿Sir講清楚,等佢決定仲想唔想推薦你!

當年阿仔教練都話可以幫手推薦入中學,但叫我哋唔好同其他人講。講真,教練唔係特別錫佢,只係知道中學會鍾意阿仔!我哋冇接受,係因為唔想阿仔以運動成績被揀選。

little_yolky 發表於 17-10-19 12:03
係囉。當年升小, 有同學仔派咗寶校, 周圍叩門, 又出動校長, 校長同佢打電話去相熟學校, 得咗, 仲要係地區一 ...

我覺得又要在家長角度去諗,喺咁危急嘅時候,除非校長拍心口擔保一定成功(都未必夠膽相信!),佢斷唔會唔搵其他門路!好大可能佢用盡所有關係,出盡人情牌,四方八面搵辦法,到最後搵到兩個學位,但佢得一個小朋友,無論接受邊個推邊個,都會有一方被得失!

一定唔讀就唔好去試,教練一片好心,推薦你之後又唔去,會令學校以後對呢位教練推薦既學生有戒心,搞臭人地個名就無謂啦。

好認同各位所言,如果一定唔讀,緊係唔好用人情牌,亞仔的小學以往都有人用人情入讀一線直線A校,結果A校收了之後,個同學唔想讀,轉讀直線B校,結果A校話明會對取錄下一屆學弟學妹緊手D

多謝各位意見

定係同阿SIR講, 留番個機會比你叩門用, 同佢講你要考慮架問題, 如派得好就唔想去讀直資, 派得差先留番個機會叩門可唔可以, 阿SIR都應該會明白
‹ 上一主題|下一主題