用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五補英文策略
go

小五補英文策略 [複製鏈接]

小兒一向在英國文化協會上英文,算係給他一個語境幫助聽、講咁,但我覺得唔夠針對性,佢學校英文成績OK, 其實我有發功,如果呈分非常時期先cut 咗,會否可惜?我兒係喜歡上堂模式,sir 生鬼、冇功課,去別處補其實都要時間說服佢,就算唔補,留家休息下係咪重好呢?因為預計佢功課/温習會更忙。
   3    0    0    0

tkinwong 發表於 17-11-6 13:45
我都同意。

我對我的英文都有些少自信,只是唔知啲大型補習社會唔會有些很掂的寫作筆記和提示。

謝謝兩位,等我再考慮下先。

cholechan09 發表於 17-11-9 00:24
自己覺得BC麻麻, 比較適合細仔, 練習oral 為主.
亞仔跟同學仔去了一間英文中心, 估佢唔到由中下到top 3, 今 ...

邊間?可以pm 嗎?

dora2009 發表於 18-1-3 13:51
BC 真的是傾講為主.  如果要谷成績,係要搵其他針對性的。可試亞女個英文老師, 很識教又是哈彿大學畢業.   ...

可以pm ,我資料嗎?
其實呀仔英文可以唔補,只係現階段都會功利地計算短期做靚張成績表,BC 對個仔英文啟發係有幫助,今學年亦預到個好老師,但係無奈地都係停咗喇。

IloveJJ 發表於 18-1-4 11:30
既然有啟發,又遇到好老師,點解要停呢?

我住九龍,但金鐘上堂冇咗成日(weekday),明知幫唔到校內成積,所以覺得唔值得。
你都知我仔補多咗数,本身有畫班,夠啦,如果補就揾番屋企附近大把雞精英文班,係唔知質数。

little_yolky 發表於 18-1-4 16:17
英國文化協會响九龍都有分鉈, 唔一定要去銅鑼灣。如果遇到好老師, 仲打死都唔會cut。我會cut畫畫。

其實你 ...

以前傳聞金鐘啲導師正啲,唔知係咪真,所以就過咗海喇。上年一齊學班同學仔停咗轉雞精/上数,我都算後知後覺。
其實要cut, 全部都可以cut晒架,學校又忙,剩啲時間比佢睇下書,自己學下㸃温習好過,輕輕鬆鬆咁呈分,上到中學預計仲辛苦。
學校作文要求算低,相對又係閱讀理解搶分,考慮雞精班同時係為上中學做準備,中文小學生字量始終少好多,閱讀能力也較輸蝕,不過可能下年先算。
講自行,都唔太大寄望,上小一果時攪咁多都係食白果,我唔想浪費太多精力去辛苦個仔,抽到乜讀乜,自行附近男校, 睇運氣。

回覆樓主:

見大家都有同樣煩惱,或者小朋友未呈分培養一下英文,BC ok 架,我小朋友多嘴,性格主動,會增取課堂答問題,但我知部份小朋友唔肯開口,只會各自各傾偈(唔知家長知唔知),就算老師刻意照顧,十幾人一班邊理得咁多,相當浪費時間金錢。
另外試緊大型補習社,志在攞notes, 唔對路除時停都可以。

assado 發表於 18-1-19 07:15
如果吾介意多少少錢 (比班上多1/3 - 1/2價錢), 1 對 1 針對弱項教是最好。

一對一撞手神,且大都没有預設教材,因呀仔校本課程,即是估佢唔到下個chapter教乜,什至未派工作紙都唔知學校想點,學校話: 文法麻!我地慢慢、逐少、螺旋式滲入課程。果然學咗都唔覺!見唔對路所以小三咪放佢入BC. 惦知又係學咗都唔覺!是旦啦,我係緊張人,測考預咗自己夾佢。
話是话大型補習社十幾人一班都差不多三佰一堂,真係貴。
‹ 上一主題|下一主題