用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
樓主: IloveJJ
go

高中選修科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-13 10:56
謝謝資料。
我之前都聽過一啲成績稍弱既學校,比較主力呢類實用課程(原來叫乙類)。
其實你仔若果文科勁,咁都唔洗太擔心入唔到3X班,特別男校添,因為多人爭入理科麻!

IloveJJ 發表於 17-11-13 10:41
什麼是乙類課程?

樓上已有資料,最近之相關新聞有以下的,是對"乙類"課程之評級分數之提升評級.

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554488&extra=page%3D1

IloveJJ 發表於 17-11-13 11:10
佢哋唔係分文科理科班,係得一班3x,呢班係精英班。我無擔心我仔入去會入唔到精英班,因為問咗精英班同學 ...
係簡介會單刀直入問佢文科DSE成績 / 最好DSE係邊個X就解決。
比學生只揀2X都係成本效益問題,本身初中讀落都入唔到高中3X班,咁不如將時間專注比4C+2X,讀好佢仲好啦! 只得2X,可能入「神科」機會大減,但迫佢讀3X,可能連入大學既機會都大減呢! 學校始終有限資源,要谷一班精英「擦靚個招牌」,而家冇左HKCEE既篩選,考大學試水平係參差好多,冇可能照顧得咁細緻了。

silvia_ng 發表於 17-11-13 11:27
係簡介會單刀直入問佢文科DSE成績 / 最好DSE係邊個X就解決。
比學生只揀2X都係成本效益問題,本身初中讀落 ...
男校精英班, 多數集中谷對男仔有利既科目--- 理科
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想確認一下:

其實Best5有31分是否已經係好勁? 是否相等於4科5*,1科5**?  (如果以HKAL計是多少個A,B?)

大概入大學(理科)可以去到有什麼科目可選? 謝謝!

hktbaby 發表於 17-11-13 11:41
想確認一下:

其實Best5有31分是否已經係好勁? 是否相等於4科5*,1科5**?  (如果以H ...
除咗神科(醫科, Law之類), 大部份應該都入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:30
男校精英班, 多數集中谷對男仔有利既科目--- 理科
係啦,不過去到男女校,又同女仔爭入文科,都唔係一定入到。同埋女仔早開竅,中三男仔都未係好成熟。
其實文科冇理科咁難學,唔洗一定要人地好谷應該都唔會太差,肯記肯背就得。

silvia_ng 發表於 17-11-13 11:56
係啦,不過去到男女校,又同女仔爭入文科,都唔係一定入到。同埋女仔早開竅,中三男仔都未係好成熟。
其實 ...
所以男仔選文科, 其實係好蝕底.....

不如選另類文科, 背書科如: 生物, ICT, 地理

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:58
所以男仔選文科, 其實係好蝕底.....

不如選另類文科, 背書科如: 生物, ICT, 地理
現世做偽文青不易為也

IloveJJ 發表於 17-11-13 12:11
所以,想讀文科既男生,响中西區,都係只有KC,SPC。係咪?
SPC文科唔知得唔得......

KC只係無選擇中既選擇

始終, 男校未必會咁著重攪好文科..... 所以我一直認為, 想讀文科, 都係去男女校好D, 因為一定會多D支援係文科方面

其實作為一個 "數學人", 最後一科選 "Bio" 定 "Econ" 會較好?

謝謝!

hktbaby 發表於 17-11-13 12:23
其實作為一個 "數學人", 最後一科選 "Bio" 定 "Econ" 會較好?

謝謝!

Econ

MC1128 發表於 17-11-13 12:41
Econ
請問原因是......?   但好似普遍 BIO 比 ECON 取  "5" 或以上容易少少....

是否現時 DSE 的 ECON 計數部份, 比BIO 多?  謝謝!

IloveJJ 發表於 17-11-13 12:49
但前面都有講,去男女校又可能唔夠女仔爭呢!
KC歷史成績唔係ok嗎?男校來講
...
就算係女校, D女仔都似乎唔多鍾意讀歷史科....

MSS: 中六100人,  中史12人, 世史14人
SPCS: 中六106人,  中史4人, 世史14人
QES (男女校): 中六100人,  中史7人, 世史22人

呢幾間學校兩科History成績都係較好, 但修讀既人數都係唔多

hktbaby 發表於 17-11-13 12:44
請問原因是......?   但好似普遍 BIO 比 ECON 取  "5" 或以上容易少少....

是否現時 DSE 的 ECON 計數部份 ...
Bio要計數的嗎? 印象中只係背書

從QC上年畢業生選科人數去睇, Econ係較Bio多人選

IloveJJ 發表於 17-11-13 11:10
佢哋唔係分文科理科班,係得一班3x,呢班係精英班。我無擔心我仔入去會入唔到精英班,因為問咗精英班同學 ...
策略就係揀該校最灑家而自己又有能力讀既Electives. 如果係考英文LS既就操好d英文~
‹ 上一主題|下一主題