用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
樓主: IloveJJ
go

高中選修科   [複製鏈接]

hktbaby 發表於 17-11-13 12:44
請問原因是......?   但好似普遍 BIO 比 ECON 取  "5" 或以上容易少少....

是否現時 DSE 的 ECON 計數部份 ...
純粹按你提及數學人, 與經濟的聯繫當然大於生物科

"好似普遍BIO比ECON 取5+容易"....

你指按考評局的統計? 不適宜按此選科喎, 全港整體數據又點同個別學校/個別學生比較?

除非你的孩子對經濟及生物並無偏好, 成績又差不多, 而又知道貴校一向是生物成績較佳, 那才傾向揀生物

IloveJJ 發表於 17-11-13 14:04
即係揀學校要搵自己喜歡既electives係該校灑家既科目了?
當然,已比人少-科,禁剩番两科係咪要make sure必勝?
但又談何容易?仔女兴趣能力或係初中/高中时变……好多時中三讀得好既科目,上到中四、五先知难禁鬼多,同初中原來係两回事……到时千算万算卻人算不如天算~

IloveJJ 發表於 17-11-13 15:06
係既,好難預計咁多。不過我去咗咁多間學校參觀,同過讀歷史既同學傾計,佢哋一致係小學已喜歡歷史,而且 ...
我大女到中学先接触历史,無乜特別感觉。中三开始有兴趣,而佢英文ok, 寫文不成问題~中四揀His/Geog/BAFS(豬头骨,無乜兴趣,結果證实DSE亦係考得平平)。可惜就算佢係校內点叻都好,因呢两科佢学校並唔突出,出去考DSE就給比下去。人算不如天算,有兴趣同能力都唔確保DSE考得好~好彩佢4C唔錯,靠3X就無运行了……

IloveJJ 發表於 17-11-13 15:06
係既,好難預計咁多。不過我去咗咁多間學校參觀,同過讀歷史既同學傾計,佢哋一致係小學已喜歡歷史,而且 ...
我冇記錯你仔P5?你點咁快判斷到你仔係文科人要修中史?其實有好多未知的因素,好難咁快決定選修科目,尤其青少年階段易受到朋輩影響而令興趣有所改變。我地暫時都有目標科目,但真係吾知到時仔的興趣同專長係咩,想修讀但選吾選到又另一回事,選到又係咪能夠讀得叻⋯
好像樓上前輩話齋真係人算不如天算,諸葛先生都未能算準呢!

kkhon 發表於 17-11-13 16:32
我冇記錯你仔P5?你點咁快判斷到你仔係文科人要修中史?其實有好多未知的因素,好難咁快決定選修科目,尤其 ...
所以最好揀間4C+文理兼擅既學校, 就所向無敵喇。

好似我自己小學時明顯係偏好理科, 到中學期因為唔鐘意生物(當年一定要揀phy, chem, bio), 同埋只有文科可以揀美術(即現視藝), 所以居然去咗揀文科。後生仔女諗乜你都係估佢唔到既。

little_yolky 發表於 17-11-13 16:39
所以最好揀間4C+文理兼擅既學校, 就所向無敵喇。

好似我自己小學時明顯係偏好理科, 到中學期因為唔 ...
真係5時花6時變!仔對數理有興趣,佢見到C兄被揀到M1,M2但話好辛苦冇讀,佢又話都係吾揀,我話得好少quota人地會揀你先講啦煮到黎再睇餸食飯,都吾諗得咁多。

IloveJJ 發表於 17-11-13 17:05
4C兼文理兼擅有邊間?
咪D神校囉。

IloveJJ 發表於 17-11-13 17:05
我老公就係鐘意中史,但又學人揀理科,所以後悔。
都唔係既, 錢學森係著名科學家, 不過中文、歷史水平都好高。我都識中國D理學學者, 但國學根底好深(唔好問我有幾多, 我係文科人, 識理科學者唔多)。

IloveJJ 發表於 17-11-13 17:41
咁我都估我仔除了歷史,仲對物理同經濟有興趣,我只係想搵有歷史讀既學校啫,唔係剩係讀歷史!
...
DSE理科易攞高分過歷史, 大學讀歷史唔需要DSE修過。

IloveJJ 發表於 17-11-13 17:51
但我問嗰幾個同學,都讀歷史讀得好噃!咁會唔會喜歡歷史就攞到高分呢?
...
無理科咁易囉。終於理科答案一就一, 二就二, 無咁多主觀成份。
‹ 上一主題|下一主題