用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-19 12:07
咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區

謝謝您的意見

DianaRose 發表於 17-11-19 13:48
想請教東區有什麼一線中學(男仔)
謝謝你!
東區B1水平中學
張祝珊
中婦
聖馬可
筲箕灣官立
港島民生

東區B2水平中學
金文泰
劉永生
衞理
顯理
培僑
漢華

(以上排名不分先後)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

^GGmami^ 發表於 17-11-20 05:08
我唔否認有學校會執錯仔,但英華呢類執錯仔嘅機會比較少(少,唔等於無)
你朋友個小朋友唔知係乜名校啦,但 ...

點解入真道=讀IB呢?
我要個仔係學知識,學運用。我亦冇諗過要讀IB, 到時已經中學生,家長係應該放手等小朋友自己選擇,而唔係一定要佢入IB! 讀書分數只係一個過程,小朋友心智、品德、知識先係佢一生受用!
當年棄英華選真道係我之後更了解後發現我仔唔合適!一間合適既學校係好好既幫助,唔合適只會小朋友辛苦大人又辛苦!係我眼中只有合適,冇最好最一定要入的。

pekkle321 發表於 17-11-20 20:39
點解入真道=讀IB呢?
我要個仔係學知識,學運用。我亦冇諗過要讀IB, 到時已經中學生,家長係應該放手等小 ...

okok,你啱晒呀~
我自己住tko, 不過我對區內嘅所有學校(津校+直資)都無研究 (點解唔研究呢..你明就明,唔明我都唔需要解釋),所以你啱晒,我對果堆學校無乜認識,我收聲啦

hkpapa852 發表於 17-11-20 11:46
東區B1水平中學
張祝珊
中婦

謝謝!

pekkle321 發表於 17-11-20 20:39
點解入真道=讀IB呢?
我要個仔係學知識,學運用。我亦冇諗過要讀IB, 到時已經中學生,家長係應該放手等小 ...

點解入真道=讀IB呢?

好問題..... 點解學校經常有意無意係唔同場合, 都主要只係提及IBDP既成績呢?

學校咁做, 自然會吸引一班對IB不求甚解, 又以為入到真道就一定可以讀到IB兼入大學既家長.

現實中, 大部份家長選校都只可以靠有限資訊..... 學校簡介會, 真係可以令在場既家長完全瞭解學校? (校方係咪100%公開晒所有資訊呢?)

至於校網, 校務報告, 一來唔多人睇, 二來睇完我夠膽講, 都唔會對學校既真實運作既瞭解有幾多提升.

中國人所謂既物以類聚, 外國所謂既吸引力法規, 幾時都係啱用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siubbsw 發表於 17-11-19 21:12
又來!
為什麼會有咁多家長都問xx校 vs yy校,他們不是應該聽哂簡介會,好清楚該學校了嗎?
這証明未入讀前 ...

Siubbsw,我覺得你回答有關真道的問題非常中肯,的確係切身感受,感謝你的分享!你面對的問題也正是我所關注的,再想請教一下,您個人覺得,11年制教得太趕,主要係學術方面還是小朋友的心智同綜合能力方面?我相信,小朋友的可塑性非常高,如果教學有方,有能力的小朋友可以在學業方面學得很好,但他的個性和心智成熟度方面卻仍不可少的需要時間來沈澱。再次謝謝您的分享!

W_cindy 發表於 17-11-30 10:09
Siubbsw,我覺得你回答有關真道的問題非常中肯,的確係切身感受,感謝你的分享!你面對的問題也正是我所關 ...

假設人是會不斷學習和進步,一個人的成長,相信用5年跟6年得出來的效果一定是有分別的。正常的小孩,一定是6年後會較5年後的更進步吧,無論是在學術,心智及體能各方面。

W_cindy 發表於 17-11-30 10:09
Siubbsw,我覺得你回答有關真道的問題非常中肯,的確係切身感受,感謝你的分享!你面對的問題也正是我所關 ...

聽其他真道家長說,出外參加學界比賽時,經常要跟比自己大一年的學生去比賽。在運動方面,身形很輸蝕,在學術方面比如是奧數,同樣也較輸蝕。他們相信人家比自己多了一年操練,是更有優勢的,這點我亦很讚同。

siubbsw 發表於 17-11-30 13:00
聽其他真道家長說,出外參加學界比賽時,經常要跟比自己大一年的學生去比賽。在運動方面,身形很輸蝕,在 ...

學界小學係計年齡,基本上去到P5係無分別。分別係真道無P6,同齡既已係中學部,要參加中學學界~~~

mcl203 發表於 17-11-30 13:10
學界小學係計年齡,基本上去到P5係無分別。分別係真道無P6,同齡既已係中學部,要參加中學學界~~~
...

即是上到中學,大家都是中一,結果都是真道同學比人家細一年。

siubbsw 發表於 17-11-30 13:19

係呀~~~

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

我會選英華。

siubbsw 發表於 17-11-30 13:19
其實真道係咪Year 6暑假要考Pre-S1呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

Year 5

siubbsw 發表於 17-11-30 13:00
聽其他真道家長說,出外參加學界比賽時,經常要跟比自己大一年的學生去比賽。在運動方面,身形很輸蝕,在 ...

家長不停説負面說話,輸的不是身形,是孩子的信心。

一本書“陪孩子一起作夢”
書面寫着“媽媽,是幫孩子實現夢想的超級動力”

我的孩子是細B,考不到培正,名幼。我從不說:孩子你細人一年,無法子了。

小一孩子分數不高,我不會説:孩子,無計啦,你細人幾個月,少人幾分都無符。

比賽孩子有參加,孩子有獎,説:孩子,你赢了付出的努力。孩子無獎,說:孩子,你赢了一次人生的經歷。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-30 16:53
家長不停説負面說話,輸的不是身形,是孩子的信心。

一本書“陪孩子一起作夢”

別上心,對負面的說話,早已習慣,由丘校年代,到現在曹校年代,就算學校如何努力改善,仍然會不斷有人說三道四。成績仿彿就是一切。

外間一窩蜂追捧名校、神校,完全不理會其實名校、神校都係靠汰弱留強去保持水準,外間的批評,一笑置之。

自己做呢一行,當然明白。

毋忘初衷,當初揀真道,是因為認同她的教育理念:培育有創意、有自學能力、對事物有強烈求知慾、愛閱讀、能放眼世界、立足於中國的人,而非培育考試機器。如果追求業績,別揀真道。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-30 16:53

家長不停説負面說話,輸的不是身形,是孩子的信心 ...

講真,作為旁觀者,我又唔覺得係負面說話,大人間的客觀討論而已。就如我小朋友都係細b,雖然我自認為佢學習能力不輸大b,但身形同心智的確略顯稚嫩,也因此滿手reject. 我從來未同佢講過邊間學校面試佢輸佐,在我看來個個小朋友都好叻,只不過學校同家長都在選擇彼此適合的另一方。在這裡想聽多一些各方面的觀點,正是加深了解的過程之一。萬分感激以上各位家長嘅分享!

hkpapa852 發表於 17-11-19 12:07
咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區
點解net 14 會好多net 11?

littlefaith 發表於 17-11-30 17:04
別上心,對負面的說話,早已習慣,由丘校年代,到現在曹校年代,就算學校如何努力改善,仍然會不斷有人說 ...

非常同意
‹ 上一主題|下一主題