用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

adriantai 發表於 17-11-15 09:00
咁快諗好易失望喎(emoji)

諗下啫 hahaha

ozduckie 發表於 17-11-14 23:09
真道和英華是兩種完全不同的教學法喎。真道係活動教學,英華係好多活動的極傳統教學。應該唔難選適合吧?
...
請問點樣為之" 極傳統教學"??

littlefaith 發表於 17-11-15 08:47
呢個係真正原因:唔捨得。

係,就係想早d決定,唔想hold住兩個offer, 因為今年考小真係辛苦。

Tans 發表於 17-11-15 11:33
係,就係想早d決定,唔想hold住兩個offer, 因為今年考小真係辛苦。

英華有offer 仲有一段時間,可以再慢慢諗

真道

aaa28 發表於 17-11-15 11:05
英華好過真道好喎.

兩間學校係好唔同既教學方式,唔可以話邊間好過邊間,只係比名氣既話,英華係多人識, 始終200年歷史。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實之前真係識人,了解清楚YW後,take logos放YW
恐龍家

MrBeast 發表於 17-11-15 09:17
活動教育唔代表輕鬆,真道11年唔係易讀,父母又是否真的能夠佩合 ,play safe 我就揀yw,不過入得個個叻仔 ...

係 活動教學又係另一樣我喜歡又怕既事,我自己係傳統津校出身,唔係好識點樣引導小朋友自己動手同識做,所以我要努力重新學習新模式。

小曳人 發表於 17-11-15 11:38
其實之前真係識人,了解清楚YW後,take logos放YW

係,我都有呢種傾向
好似越了解英華,就越覺得唔似學校介紹甘開心活潑,所以就出帖問下大家意見,謝謝大家。

我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生全部可直上中學,孩子不需要在小學階段過分受壓,加上學校的文化算包容,有潛質能力但內向慢熱的孩子也讓他們有時間成長發揮所長。不過要留意,雖然學校不多功課,但若求學態度太鬆散可能未必應付得來,眼見有些跟不上的讀得不理想或要留班。學校不會叫學生走,認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉。

YanKanMom 發表於 17-11-15 12:08
我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生 ...
認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉

有呢個安排的確唔錯

不過更希望學校自己直接為學生尋找更多不同既出路, 唔係只考公開試入大學呢個安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生 ...

真道好有人情味

我自己係因為阿仔今年考小先留意小學
聽簡介會、睇學校訪問,感覺曹校長好務實、會關愛小孩,學校亦好明確會收有能力既小朋友(因為學校不斷強調佢地唔係happy school, 係需要一定能力,如自學、理解等),學校老師對小朋友亦好包容、有耐性,所以一開始就有真道offer, 我係好開心。

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

多謝各位家長意見
我會再好好考慮,非常感謝,因為EK, 我學左好多教小朋友既野,謝謝各位。

Tans 發表於 17-11-15 12:17
真道好有人情味

真心的,到目前為止,我會說真道是一間好學校,但當然不是十全十美,毫無瑕疵啦。

Tans 發表於 17-11-15 12:17
真道好有人情味

在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校愛老師(用家)

Where do you live? Which school is closer to your home?

身邊就是有位慢熱+父母不適合活動教學,跟得頗辛苦,不過最終都升到中學。考小學的父母,真是唔好一見到愉快學習就中個頭埋去

kennyann 發表於 17-11-15 12:30
在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校 ...
有邊間學校教職員會夠膽係公開場合話"放棄學生"?

所以呢D說話其實唔駛理.....

b3410    發表於 17-12-1 22:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kennyann 發表於 17-11-15 12:30
在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校 ...

聽落又真係有d感動。我覺好多超谷學校好早就放棄晒d未追得上的同學。 有d課程又快又深,同學唔明老師仲繼續教,好心up, 不知讀書有什麼意思。

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:46
有邊間學校教職員會夠膽係公開場合話"放棄學生"?

所以呢D說話其實唔駛理.....
佢哋當然唔會講出口,而係實踐出嚟。

所以啲名校先可以一直keep到好成績。

‹ 上一主題|下一主題