用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉區banding 問題
go

轉區banding 問題 [複製鏈接]

請教一下,將軍澳轉沙田banding 會跌嗎 唔該男B1C 有咩好選擇?
   1    0    1    0

pekucoji 發表於 17-11-25 22:33
請教一下,將軍澳轉沙田banding 會跌嗎 唔該男B1C 有咩好選擇?
...

1C生我就認為唔好搏統一去轉區了,唔穩陣~~~~

mcl203 發表於 17-11-25 23:15

多謝回答,可能問題問得唔好令你誤會,本人因家庭問題於年前搬到沙田區,為免轉區banding升跌問題而揀錯學校令小朋友讀得辛苦,所以先請教一下,唔係因為博升band而轉區,希望你明白

elbar    發表於 17-11-26 18:55

pekucoji 發表於 17-11-26 09:57
多謝回答,可能問題問得唔好令你誤會,本人因家庭問題於年前搬到沙田區,為免轉區banding升跌問題而揀錯學 ...

其實我意思唔係搏升Banding,係指1C生轉區有D搏,係有機會影響Banding,始終1C生係介乎22.2-33.3%,若係頭當然無問題,,若係尾既要小心Banding,若係本區弱校去評估校內既1C,風險更高~~~

回覆樓主:

同問,我如果觀塘好唔好轉將軍澳區,因為係邊緣banding B2C 轉區會否不利?

mcl203 發表於 17-11-26 11:30
其實我意思唔係搏升Banding,係指1C生轉區有D搏,係有機會影響Banding,始終1C生係介乎22.2-33.3%,若係頭 ...

明白

pekucoji 發表於 17-11-25 22:33
...

沙田雖然是強區,但沙田的中學比較多和充裕。

不熟將軍澳,所以不能評。

你要估算,就是跨沙田如果跌Band,可以選好學校的機會率,會否比留在將軍澳更有利。始終住得近返學比較好,因為中學活動更忙。

而如果能保住B1,沙田網一定比將軍澳網有利。

我估計,其實跌唔跌Band,沙田都比較好。如果我是你,我會轉網。

王家爸爸    發表於 17-11-26 18:14

mcl203 發表於 17-11-25 23:15
沙田應該係中游,全港B1比率應該無油尖旺、九龍城、灣仔、中西區等強區咁高。

王家爸爸 發表於 17-11-26 18:15
沙田應該係中游,全港B1比率應該無油尖旺、九龍城、灣仔、中西區等強區咁高。 ...

其實有少許個案在手,沙田和九龍城banding%差距其實不大。

另外,

根據hkpapa數據,2016-17,B1生入B1校率

九龍城 男87.03%,女84.6%
觀塘。  男75.02%,女76.69%
沙田。 男101.41%,女102.95%

即就算過沙田網跌Band,都有機會抽到B1校。

將軍澳是觀塘網嗎?如果不是請見諒,唔熟

nicolemummy 發表於 17-11-26 18:23
其實有少許個案在手,沙田和九龍城banding%差距其實不大。

另外,

重點係一旦跌Banding係要抽~~~

mcl203 發表於 17-11-26 18:26

不錯,所以我說重點是,如果萬一轉沙田網跌Band, 抽到好學校的機會比留在將軍澳抽到好學校的機會相差多少。

加上上學近的便利(沙田去將軍澳可遠啊)

另外沒有講的是,沙田還有幾間不錯的直資。萬一抽不到,男仔考沙田直資可好。

mcl203 發表於 17-11-26 18:26

另外假如兩網都不跌Band, 觀塘網不一定有入到B1校,沙田網卻必定入B1校。衡量輕重,轉網是比較有利的選擇。

nicolemummy 發表於 17-11-26 18:40
另外假如兩網都不跌Band, 觀塘網不一定有入到B1校,沙田網卻必定入B1校。衡量輕重,轉網是比較有利的選擇 ...

TKO 和 KT 係兩個網~~~

TKO 係西貢網~~~

mcl203 發表於 17-11-26 19:09

mcl203 發表於 17-11-26 19:09

找到了

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

西貢是NT8

5年後....

地區, 小學網, 中學網,男B1, 女B1

中西區, 11(99), HK1, 男43.00%, 83.8%

灣仔區, 12, HK2,181.29%, 147.06%

東區, 14 16, HK3, 66.55%,98.17%

南區, 18, HK4, 26.90%, 20.95%

油尖旺, 31 32 34, KL1, 110.52%,69,9%

深水埗, 40, KL2, 61.57%,81.14%

九龍城, 34 35 41 43, KL3, 85.27%,83.56%

黃大仙, 43 45, KL4, 41.53%,63.43%

觀塘區, 46 48, KL5, 77.48%,78.22%

葵青區, 64 65 66, NT1, 63.49%,99.54%

荃灣區, 62 64, NT2, 52.94%,53.55%

屯門區, 70 71, NT3, 42.97%,42.97%

元朗區, 72 73 74, NT4, 35.92%,35.92%

北區, 80 81 83, NT5, 64.99%,64.99%

大埔區, 84 62, NT6, 63%,62.63%

沙田區, 88 89 91, NT7, 90.98%, 93.09%

西貢區, 95, NT8, 54.47%,55.83%

離島區, 97 98 99, NT9, 14.05%, 12.04%

轉網好些.

nicolemummy 發表於 17-11-26 20:57
找到了

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

分析得好詳盡,謝謝

nicolemummy 發表於 17-11-26 18:40
另外假如兩網都不跌Band, 觀塘網不一定有入到B1校,沙田網卻必定入B1校。衡量輕重,轉網是比較有利的選擇 ...
派完band1生先派band2生 如跌band點解會有利

kmb2015ltd 發表於 17-11-26 21:23
派完band1生先派band2生 如跌band點解會有利
這是衝量得失. 有得必有失, 係睇機會率.

例如, 去驗唐氏有幾%機會會流產, 咁你要睇唐氏機會大定流產機會大去決定做唔做測驗.

樓主個案,

留NT8
1. 保持B1, 可有大約6成機會入B1中學
2. 如果跌Band (即使留在nt8都有機會呈二三考不好), nt8有咩b2 中學, 要樓主自己看.

轉NT7
1. 無跌Band, 依然B1的話, 100%可入B1中學
2. 如果跌Band, 依然有少許機會可以入B1中學(當然要夠好彩).

轉網跌Band 機會一定有, 係看看整體的優勢而決定. 如果我係樓主, 我會轉網無殘念.

另外, 沙田網也比較熟.

沙田B2學校很足夠, 也不差. 多在馬鞍山那邊.

如果樓主是住馬鞍山那邊,即使唸一所比較好的B2學校, 總比山長水遠返將軍澳好. 如果想讀英文中學, 培基每月也不超過2000蚊學費. 返將軍澳既交通費都差唔多. 不如留返響沙田吧.

nicolemummy 發表於 17-11-26 21:48
另外, 沙田網也比較熟.

沙田B2學校很足夠, 也不差. 多在馬鞍山那邊.

多謝回覆
‹ 上一主題|下一主題