用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人問題
樓主: DOUGLASMAMA
go

監護人問題 [複製鏈接]

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

我都打算明年比亞仔Exeat weekend 住B&B 或premier inn。今次帶佢去開學時會比佢自己check in睇下得唔得。

jj100c 發表於 18-1-31 09:26
回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

我都打算明年比亞仔Exeat weekend 住B&B 或premier inn。今次帶佢去開學時會比佢 ...

到時再上嚟報告下比你哋聽。

katrinafu 發表於 17-11-30 01:59
監護人 你找了未 ,監護人年費由 £1100- £3000都有喎。

監護人住宿/ Host Family £37-45 /日

現在監户人住宿原來咁貴,我仔的監户人己用了4年未加過價£29/日,年費£1350, 監户人homestay都係佢一條龍,唔駛煩,我2個仔都好滿意

scso 發表於 18-1-31 10:54
現在監户人住宿原來咁貴,我仔的監户人己用了4年未加過價£29/日,年費£1350, 監户人homestay都係佢一條 ...

請問你用那一間?
DouglasMaMa :lol

回覆樓主:

監户人可自己揾或熟人介绍,自己是後者友情價25鎊一晩+包食〈自己窮教兒),車費及見校長费另計,另冇其它收费,也4年了有時一起攪生日會因另外二個寄宿也是同月生日(好似規定不能超過三人)!9月希望入讀有宿舍學校要150鎊—星期,不能説的秘密是為什麼監户人收費,如D錢俾入會費,回佣介紹費等。。。

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-31 11:56
請問你用那一間?

我不是在監户人公司找,見好多post都把孩子抛來抛去唔同地方住,孩子難適應,我是在網上自己揾,有CRB check及証件,可安心,條件自己傾及自行簽合約, 基本上跟監户公司的職責一樣,她亦promise我有突發事會即到處理

scso 發表於 18-1-31 16:56
我不是在監户人公司找,見好多post都把孩子抛來抛去唔同地方住,孩子難適應,我是在網上自己揾,有CRB che ...

你監護人公司和homestay是分開找?
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-31 17:47
你監護人公司和homestay是分開找?

不是分開揾,監户人及homestay是同一人,係英國人家庭,是教書的,她有2個仔女可同我仔玩,學英文也快,一條龍有乜都易溝通咁唔駛轉接,怕D監户人公司回覆慢什至揾唔到

回覆 scso 的帖子

請問你的監護人是住英國那裡的?會否再收學生呢?

JoannMok 發表於 18-1-31 21:33
回覆 scso 的帖子

請問你的監護人是住英國那裡的?會否再收學生呢?

Devon, Newton Abbot, 她很樂意收生,但只限最多3個,有獨立房間,之前我大仔放term break住佢家也曾揾佢補西班牙語£20堂,她間中有睇下我仔D習作問下我仔有無需要幫忙,這家庭算Ok, 我去親英國探仔也會請佢一家食飯,佢每年X'mas也同小朋友做D小勞作寄比我

阿仔讀sixth form, 我想自己揾家庭做Guardian,homestay假期留宿。自己會陪仔去開學,3個大term break都會返嚟香港,其實監護人公司service用不著又未必揾到好host family,請問有冇家長可以幫忙有咩途經可以找到呢?有冇介紹?謝謝

回覆樓主:

自己揾,太多問題,先不清楚是否清白人家!不如揾朋友介紹就放心或問學校有冇提供如有—定在附近方便番學

twsf 發表於 18-3-11 14:36
其實是否規定一定要搵監護人因我個仔每次term break都返香港, Exact weekend又留校參加活動(要比錢)基本 ...

升學Agent 資料 :

18歲以下學生,必須由合法英國居民擔任監護人
英國及愛爾蘭法例規定,所有16歲以下,在英國接受多於12個星期教育的國際學生均必須由一位合法的英國居民作為監護人。不少寄宿學校更要求18歲以下均須擁有一位監護人。

twsf 發表於 18-3-11 14:36
其實是否規定一定要搵監護人因我個仔每次term break都返香港, Exact weekend又留校參加活動(要比錢)基本 ...

我搵朋友掛名做監護人

Ruby1219 發表於 18-3-11 17:05
我搵朋友掛名做監護人

你朋友真好 !羨幕 !

我唔敢搵朋友幫手 ,因為萬一阿女有乜事,朋友真係幫唔到手照顧 。
剛2月Half term 前阿女發燒, 喊住打番來話 學校要我去搵監護人接走(其實係學校很多人病,醫療室Full House ) , 有燒的要離校 , 本地人就要家長接回家 ,退燒後2日先可回校!

當我都一直以為我都冇乜用監護服務,因我女是所有Term break 都會回港 , Exeat (Long weekend ) 又可留在學校  , 但原來要用起來是要即用 , 所以即Call 監護人接走阿女, 結果住了6日5夜 !

回覆樓主:

有D學校自己做監護人如Y12,但未滿16+前就要監護人,會選擇放假回港

katrinafu 發表於 18-3-11 17:21
你朋友真好 !羨幕 !

我唔敢搵朋友幫手 ,因為萬一阿女有乜事,朋友真係幫唔到手照顧 。

係呀,我好blessed 有幾個好好心地好helpful 嘅朋友,亦托賴阿仔過去3.5年無遇到要guardian 接走嘅情況!我啲friend 仲借屋借車俾我,又會響我去英國時嚟陪下我食飯,所以我好鍾意英國㗎。
阿仔讀咗一年倒就friend 咗英國嘅同學招呼佢返屋企,佢exeat 同work experience 嘅時候就有同學收留佢響London 住幾日。term breaks 佢返哂嚟,mid term breaks 就有時佢返嚟有時我哋過去陪佢。

scso 發表於 18-1-31 22:39
Devon, Newton Abbot, 她很樂意收生,但只限最多3個,有獨立房間,之前我大仔放term break住佢家也曾揾佢 ...

我仔9月會去Devon可否介紹給我
‹ 上一主題|下一主題