用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激
go

真心請教瑪利曼用家 分享 萬分感激 [複製鏈接]

我相信好多人聽到瑪利曼都會知道係好學校,無論係名氣校風校舍 都是很好的

請問用家可否分享
1.小學升中學的 百分比
2. 知道學習環境係很開心的, 是一間不催谷的學校, 會否太happy 咁學術上同成績 點睇? 家長自己谷同補習?
3. 同學們之間會否有比較 是否有競爭和壓力?
4. 會栽培小朋友 參加不同類型的比賽
5. 小朋友開心和老師有愛心?

真的 懇請 瑪利曼 家長 可否 分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
萬分感謝
   21    0    0    1

回覆樓主

我親戚個女晩晚都好輕鬆,因為多數功課係學校已經做哂,程度正常,測試考試冇難度,不過佢中,英,數三科都有參加外面的補習或興趣班既

mmpo 發表於 17-12-6 16:16
我親戚個女晩晚都好輕鬆,因為多數功課係學校已經做哂,程度正常,測試考試冇難度,不過佢中,英,數三科都 ...

你親戚個女係讀緊高小定初小?個結果可以好唔同...

mmpo 發表於 17-12-6 16:16
我親戚個女晩晚都好輕鬆,因為多數功課係學校已經做哂,程度正常,測試考試冇難度,不過佢中,英,數三科都 ...

咁可能你親戚個囡係上堂偷偷做功課,我理解,瑪利曼係少功課,亦無正式既功課堂~~~

Babymui831 發表於 17-12-6 10:49
我相信好多人聽到瑪利曼都會知道係好學校,無論係名氣校風校舍 都是很好的

請問用家可否分享

1. 直升依教育局規定約60%,但往績係約70%,應有用自行位收小學部學生,但無保證~
2.學校無教深教快,功課少,但據聞功課和程度比以往要求高左,但輕鬆風格不可能大改。學校係唔谷既,但補習係普遍既,亦適用存在於各傳統小學~
3.始終係津校,學生背景,態度,水平一定有分別,競爭係算細既,前列學生當然會有競爭味~
4.學校有多樣興趣班,校隊,亦可以全面參與校際音樂節和朗誦比賽,但津校資源有限制,靠自己支援更佳,學校係走全人教育方向
5.學校被坊間評為其一輕鬆學習,學生較活躍,成績位於前列,學生老師可以自行理解~~~

Felix223    發表於 17-12-15 12:06
hppa    發表於 17-12-8 12:11

回覆樓主:

thankyou so much for both advice...
so seems students are happy and academically well..
so where does the 30% usually go to?

回覆樓主:

是否P1 to p3比較輕鬆, 到P4 to P6會比較谷同 有競爭?

mcl203 發表於 17-12-6 17:51
1. 直升依教育局規定約60%,但往績係約70%,應有用自行位收小學部學生,但無保證~
2.學校無教深教快,功 ...
得六至七機會上中學,成績差少少或父母不懂教就大鑊了

hppa    發表於 17-12-8 12:11

朋友是舊生,話其實只要你想升MSS都可以升到,其他沒有升上去的是考到更好的學校自己選擇跳船,比如去DGS、SPCC或國際學校等。利申:女兒將入讀,所以我會講好說話,但我傾向於相信每所學校總有自然流失的學生,三成也算ok。

hppa    發表於 17-12-8 12:12

回覆樓主:

親友2個囡在讀。除了上去名中學外,也有不少此校家長寧選外國boarding school, 也不願孩子在港繼續讀書。瑪利曼學生英文了得,考到的boarding schools 也非常不錯

Felix223    發表於 17-12-15 12:07
hppa    發表於 17-12-8 12:12

Koala0000 發表於 17-12-7 10:47
朋友是舊生,話其實只要你想升MSS都可以升到,其他沒有升上去的是考到更好的學校自己選擇跳船,比如去DGS、 ...
Very good school

請問用家可否分享
官津中學, 直屬小學直升中學既學額同方式, 受EDB管制, 只可俾B1+B2學生用

直資學校, 其實根本不存在直屬/聯繫/一條龍既概念, 因為佢地直升要求, 唔受EDB管制. 中學部可以隨意搬籠門. 今年收小學部100%, 下年可以一個都唔收. GH就係搬籠門既最佳示範

Felix223    發表於 17-12-15 12:08
hppa    發表於 17-12-8 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友是舊生,話其實只要你想升MSS都可以升到,其他沒有升上去的是考到更好的學校自己選擇跳船,比如去DGS、 ...

似乎,你朋友誇大左學生去向了,前列學生外闖率並非太高,據聽番悉,都係約10個前後,未能直升中學既,都會派本區中學,都係約10個會派入B2-3中學~~~

請問用家可否分享

睇漏了笫2題。
知道英文科堅深。親友話除初小已經有eng lit. 外,功課深。例如初小已要寫play, 內容講解你認為xx 是最重要的人體器官。我不知這是英文還是科學功課。親友除與小朋友"一起做",別無他法。

同我所知學生既去向都係差不多,姪女係中三時考到英國top boarding school, 之後入埋LSE

woyj 發表於 17-12-8 16:26
睇漏了笫2題。
知道英文科堅深。親友話除初小已經有eng lit. 外,功課深。例如初小已要寫play, 內容講解你 ...

瑪利曼相信整個小學似乎都唔係用功課去催谷學術,P1頭幾個月仲係英小適應期,風格有D走國際學校模式,只係佢地係真英小,P1下學期會加快腳步進入全英教學,家庭背景英語支援不足可能有D壓力,至於Eng Lit,未聽過對瑪小生構成壓力,普遍都易高分~~~

更正以上: 瑪小星期一至四最尾果堂係功課堂~~~

mcl203 發表於 17-12-8 17:01
瑪利曼相信整個小學似乎都唔係用功課去催谷學術,P1頭幾個月仲係英小適應期,風格有D走國際學校模式,只係 ...

請問你是用家?
另外,你說的情況是現在還是幾耐之前?

woyj 發表於 17-12-8 17:07
請問你是用家?
另外,你說的情況是現在還是幾耐之前?

D料都算近期既~~~

好似,風格咁多年都無大改變,只係,好似中文要求針對性高左~~~

mcl203 發表於 17-12-8 17:10

D料都算近期既~~~

咁就奇……你想想小二生怎做那份功課?老師如果冇教怎寫play, 各器官的功用,重要性,而且要用英文教,份功課怎做到?

woyj 發表於 17-12-8 17:17
咁就奇……你想想小二生怎做那份功課?老師如果冇教怎寫play, 各器官的功用,重要性,而且要用英文教,份 ...

咁又唔知了,會唔會係根本要求好基本野,家長用成年人角度去睇~~~

朋友分享,同一KG升MPS, 有家長話大壓力,有家長話好輕鬆,但兩個學生係同一班,無辦法解釋箇中原因,佢哋當年,仲要係週五會仲少D功課~~~
‹ 上一主題|下一主題