用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

自行面試表現好大家同band隨時仲勝算!始終面試很多學校也佔30-50%

mark2006 發表於 17-12-27 14:25
自行面試表現好大家同band隨時仲勝算!始終面試很多學校也佔30-50%

聽聞中西區無band 2,如是真的話,大抽獎時,乙一填完後,乙二,三,四……係咪繼續填其他band 1中學?小女是band1.
tks
url=http://www.youngnutrition.net][/url

請問乙2放SLS是否穩陣

豬大媽 發表於 18-1-1 18:18
聽聞中西區無band 2,如是真的話,大抽獎時,乙一填完後,乙二,三,四……係咪繼續填其他band 1中學?小女 ...
中西區女仔學位足夠,所以按照小朋友鍾意既順序填哂全部B1學校先。

老周 發表於 18-1-1 22:34
請問乙2放SLS是否穩陣
B1學生定B2?情況會好唔同。

王家爸爸 發表於 18-1-2 09:43
B1學生定B2?情況會好唔同。
係B1学生嚟嘅,唔該晒王家爸爸

老周 發表於 18-1-2 12:54
係B1学生嚟嘅,唔該晒王家爸爸
如果肯定係B1學生,除非小朋友真係鍾意SLS,無必要咁早放佢。可以先放晒鍾意既學校,再放SLS,因為B1學生一定入到SLS(除非係女仔)。

王家爸爸 發表於 18-1-2 12:59
如果肯定係B1學生,除非小朋友真係鍾意SLS,無必要咁早放佢。可以先放晒鍾意既學校,再放SLS,因為B1學生一 ...
唔一定喎,如果所有B1生都揀KC同SLS先,你放到第10,隨時入唔到

中西區女仔學位足夠,所以按照小朋友鍾意既順序填哂全部B1學校先。

just PM you. tks
url=http://www.youngnutrition.net][/url

王家爸爸,請問東區b1女仔夠唔夠位呢?

mannewliv 發表於 18-1-2 17:55
唔一定喎,如果所有B1生都揀KC同SLS先,你放到第10,隨時入唔到
如果所有B1生都揀乙一KC同乙二SLS,你乙二揀更好既高記,甚至SJC,變成一定有B1學校讀,甚至有比KC成績更好既B1A學校讀。

豬大媽 發表於 18-1-2 17:58
just PM you. tks
已回

patpat234 發表於 18-1-2 19:44
王家爸爸,請問東區b1女仔夠唔夠位呢?
如果策略正確,東區B1女仔,最差都係去嘉諾撒書院。

青青河邊草 發表於 17-12-23 14:18
區區都咁講㗎啦
好多人自己唔係b1都以為係
其實年年b1人數都唔同
不是年年B1都係1/3人嗎? 只係男多定女多而已。

王家爸爸 發表於 18-1-3 09:55

自行只打算報1間BPS
大抽獎諗住第二筲官,第三嘉諾撒 咁樣ok嗎?

王家爸爸 發表於 18-1-3 09:55
其實中西區同灣仔區都係細區, 多/少一百幾十人已經對大局有明顯影響

王家爸爸    發表於 18-1-3 12:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-1-3 09:50
如果所有B1生都揀乙一KC同乙二SLS,你乙二揀更好既高記,甚至SJC,變成一定有B1學校讀,甚至有比KC成績更好 ...
請教王家爸爸,咁排正路嗎?乙1→Kc,乙2→Tsk,乙3→Rc,乙4→Sjc,乙5→Qc,乙6→SIs,乙7→聖吕

hkpapa852 發表於 18-1-3 11:29
其實中西區同灣仔區都係細區, 多/少一百幾十人已經對大局有明顯影響
我覺得灣仔雖係細區...但升中情况有D特殊

若本區多99人...都係得33位B1生...頂得住既

又若本區多300人....都係得100位B1生
但有一點...本區強直联小學比例重
雖然會多左100位B1生...但假設當中既60%由本區強直联小學B2生補上B1生
都只係多左40位B1生...呢40位B1生亦只係取代原先可以偷到雞既B2生...對真B1生影向好細 ~~~

老周 發表於 18-1-3 11:56
請教王家爸爸,咁排正路嗎?乙1→Kc,乙2→Tsk,乙3→Rc,乙4→Sjc,乙5→Qc,乙6→SIs,乙7→聖吕 ...
正路...亦係太正路...唔少本區生採用既選校方式 ~~~

patpat234 發表於 18-1-3 11:03
自行只打算報1間BPS
大抽獎諗住第二筲官,第三嘉諾撒 咁樣ok嗎?
點解自行打算只報BPS?小朋友係唔係上游小學頭一、兩名?如果係既話,應該可以咁做。
‹ 上一主題|下一主題