用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

老周 發表於 18-1-3 11:56
請教王家爸爸,咁排正路嗎?乙1→Kc,乙2→Tsk,乙3→Rc,乙4→Sjc,乙5→Qc,乙6→SIs,乙7→聖吕 ...
咁選法,最差都係去SLS。

王家爸爸 發表於 18-1-3 12:14
咁選法,最差都係去SLS。
想請問如果乙1唔揀Kc,轉学Tsk,机会是否大好多,唔該晒王家爸爸

老周 發表於 18-1-3 13:07
想請問如果乙1唔揀Kc,轉学Tsk,机会是否大好多,唔該晒王家爸爸
中西區大部分學生都係乙一KC,所以如果乙一唔揀KC,乙一中既機會都大啲。

王家爸爸 發表於 18-1-3 12:12
點解自行打算只報BPS?小朋友係唔係上游小學頭一、兩名?如果係既話,應該可以咁做。 ...

港島最東果間,舊年8個入bps ,9個張祝珊。
佢只喜歡bps, 本來有諗過試跨區,但佢本身已經多活動,再花太多時間搭車會好辛苦。
除左呈一跌左落級10 由p3 開始一直keep 到級頭3,呈二級二。

patpat234 發表於 18-1-3 13:29
港島最東果間,舊年8個入bps ,9個張祝珊。
佢只喜歡bps, 本來有諗過試跨區,但佢本身已經多活動,再花太多 ...
咁只報BPS都算合理

王家爸爸 發表於 18-1-3 13:34
咁只報BPS都算合理

thx!!! 咁 我去馬唔洗愁唔知點填第二

路過, 想問聖心私小、跑馬地聖保祿小學邊間升中好D?
中西區VS灣仔區, 邊區對女仔有利D?
謝謝!

yianleen 發表於 18-1-3 16:12
路過, 想問聖心私幼、跑馬地聖保祿小學邊間升中好D?
謝謝! ...
兩間我會揀跑馬地聖保祿小學。

謝謝! ...

你指聖心私幼定私小,聖心私小和跑馬地聖保祿都有直屬中學,升中當然大比例升自己中學。論機會率,聖保祿直升機會率較高,只要係B2或以上,係近乎必收~~~

若比較中西區和灣仔,對B1生來講,灣仔較佳,始終有坑真中做保險線~~~

mcl203 發表於 18-1-3 16:21
你指聖心私幼定私小,聖心私幼和跑馬地聖保祿都有直屬中學,升中當然大比例升自己中學。論機會率,聖保祿 ...

Sorry, 我已更正, 想問聖心私小。中學我所知不多, 以為聖心出名D, 但又怕會好辛苦。
聖保祿就各方面評價正面, 好似比較容易上paul sec, 但都唔易讀。
所以想請教各位前輩!

yianleen 發表於 18-1-3 16:28
Sorry, 我已更正, 想問聖心私小。中學我所知不多, 以為聖心出名D, 但又怕會好辛苦。
聖保祿就各方面評價正 ...

其實兩間都似乎差不多,都係傳統式教學。但聖私要和聖津爭位上中學部,B2生未必可以直升。 SPPCS 就相對位多,只要B2就絶大機會直升。兩間升中前列生都有外流取態,中學成績亦係相近~

我反而覺得,聖心收到既學生高過聖保祿,而DSE成績接近,所以從增值既角度睇,聖保祿高啲。

係呀, 聖保祿出過DSE狀元!
但小朋友宜家好細, 仲未知佢係龍定鳳, 捱唔捱到!

謝謝! ...

有細妹跟尾就緊係聖保祿啦,兩個慳返唔少

yianleen 發表於 18-1-3 16:49
係呀, 聖保祿出過DSE狀元!
但小朋友宜家好細, 仲未知佢係龍定鳳, 捱唔捱到!
唔好睇狀元,實際意義唔大,睇4+ 5+實際好多

少少資訊俾你,我囡讀Paul catholic,上年小三時,大約二月,同班有同學突然退學,阿囡話老師起堂上都有話佢做功課唔識又亂,我相信佢地父母應該承受左幾大壓力就會起學期中同小朋友退學。另外,我囡班係有重讀生。我相信讀Paul catholic 確實唔會冇壓力😓

mcl203 發表於 18-1-3 16:38
其實兩間都似乎差不多,都係傳統式教學。但聖私要和聖津爭位上中學部,B2生未必可以直升。 SPPCS 就相對位 ...
但想問係,點先知自己係咪前列生?因為我地冇名次,實在是好難估計,雖然我囡有攞成績優異獎,但都未必敢試其他更好既中學。唉!另又借位一問,其實小朋友活潑開朗,愛自由,應該俾佢繼續上傳統中學,等佢可以過下冷河定應該順應個性而選校?如Marymount,我覺得Marymount 教學模式、校風其實好適合我囡,但又驚佢愈大愈自由奔放。謝謝各位解答🙏🏼

Jade_BBB 發表於 18-1-3 21:33
但想問係,點先知自己係咪前列生?因為我地冇名次,實在是好難估計,雖然我囡有攞成績優異獎,但都未必敢試 ...
若果我無記錯...你囡對學習自持能力係高既
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可以搏盡港島各1A中學...根本無須理會校內排名
你可以考慮下MSS...或無自由度咁大既BPS...YWGS...甚或九龍既MCS (論活躍度應MSS仲自由D)
不過...MSS 既流失率都算高...要有心理準備 ~~~

mcl203 發表於 18-1-3 21:56
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可 ...
唔係囉,高小真係一個分水嶺,終於領悟到其他人爸爸媽媽講咩,佢hea到一個點,考試測驗今年就係皇帝唔急太監急

mcl203 發表於 18-1-3 21:56
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可 ...
MSS係Marymount 嗎?MCS是邊間呀?我對中學認識不多,另MSS流失率高係指入到中學部讀唔到掂而離開嗎?
‹ 上一主題|下一主題